Dominik Thalhammer is de nieuwe coach van Cercle Brugge: “We moeten aan details werken”

Dominik Thalhammer is de opvolger van Yves Vanderhaeghe als coach van groen-zwart. © ACR
Redactie KW

Dominik Thalhammer is de opvolger van Yves Vanderhaeghe als coach van groen-zwart. De Oostenrijker moet de Vereniging in veiligheid brengen, met zo min mogelijk degradatiezorgen. “Ik zal er alles aan doen om opnieuw successen te behalen met Cercle Brugge, met dynamisch en intensief voetbal”, liet hij bij zijn voorstelling weten.

Sportief directeur Carlos Avina haalde wat cijfers boven die in de eerste competitiehelft niet zo goed waren. Vooral dat Cercle vijf punten minder telt in vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen. Dominik Thalhammer werd volgens Avina gekozen voor onder andere zijn Europese ervaring.

Meest gezond agressieve team

“In Oostenrijk werd zijn ploeg LASK Linz geprezen om de manier van spelen. Het werd bestempeld als het meest gezond agressieve team in de competitie. Dat spreekt ons aan”, klinkt Avina. “Cercle moet proactief voetbal brengen, met een hoge pressing. Dominik heeft reeds bewezen dat hij dat kan. Met LASK scoorde hij in Europa het best op PPDA, of het aantal passes gemaakt door het aanvallende team en het aantal verdedigende acties van het verdedigende team.”

“Dit toont toch wat zijn capaciteiten zijn met zijn ervaring in diverse Europese competities”, vindt de technisch directeur. “We weten dat het wat tijd zal nemen. Maar Dominik beschikt over de basis en hij kan zowel op als naast het veld discipline en de fundering leggen naar wat wij willen bereiken: een goede middenmoter zijn. Qua spel waren we de voorbije matchen op de goede weg, was er verbetering merkbaar, maar we willen meer.”

Vanaf donderdag definitief aan het werk

Thalhammer streek zondag in Brugge neer en zal woensdagavond voor de bekerwedstrijd op Mechelen nog niet op de bank zitten. “Hij zal dinsdag en woensdag zijn ploeg observeren en begint pas donderdag met zijn definitieve taak als hoofdtrainer. “In Mechelen laat ik het in handen van mijn assistenten Jimmy De Wulf en Miron Muslic. Ik heb daar alle vertrouwen in.”

Ondertussen maakte Thalhammer kennis met een gedreven groep. “Dit team heeft veel potentieel, er zijn veel interessante en getalenteerde spelers. Deze ploeg past perfect bij mijn spelvisie. We willen powerplay op de mat brengen en hoog druk zetten. Ik denk dat we daar de spelers voor hebben, ze zijn snel en dynamisch.”

“De voorbije weken slaagde Cercle erin om de tegenstander te domineren en kansen te creëren, er ontbrak niet zoveel. We moeten nog aan details werken en dan zal het team veel beter worden.”

We willen powerplay op de mat brengen en hoog druk zetten

De 51-jarige Oostenrijker werd in september in eigen land ontslagen bij eersteklasser LASK, waar hij ruim een jaar actief was. Daarvoor was hij onder andere negen jaar bondscoach van de Oostenrijkse nationale vrouwenploeg, waarmee hij bij hun debuut op een EK de halve finales bereikte in Nederland.

In Brugge heeft Thalhammer een contract tot juni 2023. “Ik kijk uit naar de komende weken. Ik heb ongeveer tien matchen van Cercle gezien. Ook de competitie ken ik goed. Vorig seizoen heb ik met LASK tweemaal tegen Antwerp gespeeld in de Europa League. Het Belgisch voetbal is dynamisch en erg fysiek.”

Begrip voor reactie van de fans

De steun die Yves Vanderhaeghe na zijn ontslag krijgt, is terecht. Volgens velen in de Cerclefamilie maakt het bestuur hier een slechte beurt. “Ik ben mij bewust van wat hier gebeurde. Ik voel met mijn voorganger mee en begrijp de reactie van de fans. Zij hielden van hem als coach en als persoon. Ik zal er alles aan doen om Cercle beter te maken om terug succesvol te zijn”, aldus Thalhammer.

Voorzitter Vincent Goemaere kwam nog even terug op het ontslag van Yves Vanderhaeghe. “Voetbal is emotie. Yves blijft voor ons een topmens, iemand waar wij heel veel respect voor hebben. Doch we kunnen tot op heden niet tevreden zijn met het behaalde resultaat, 13 op 48 is niet voldoende.”

Yves blijft voor ons een topmens, iemand waar wij heel veel respect voor hebben

De timing om Vanderhaeghe de bons te geven was absurd, de beslissing was al eerder gevallen, maar die werd uitgesteld omwille van familiale redenen. Yves moest afscheid nemen van zijn overleden vader en kampte daarvoor met een coronabesmetting.

“De beslissing heeft niets met de persoon Yves te maken, wel met de sportieve situatie waar Cercle momenteel staat”, gaat de voorzitter verder. “De zeventiende plaats strookt niet met onze ambities. Er volgt nu een belangrijke maand waar er punten moeten gegrepen worden, zonder verdere excuses.”

Transformatieproces

Ook ceo Ben Lambrecht voerde net als de voorzitter even het woord via video omdat beiden in quarantaine vertoeven. “Onze focus blijft liggen op het succesvol uitbouwen van Cercle Brugge. Dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Daarnaast zetten we zeer sterk in op een verdere professionalisering. Dat brengt veel veranderingen met zich mee. Dat roept weerstand op en dat is logisch in een transformatieproces.”

“Essentieel is dat er een verbetering komt van onze sportieve resultaten. Er is daarover gepraat, ook met Yves Vanderhaeghe. Op een bepaald moment moet je dan een knoop doorhakken die zeker niet bij iedereen in de smaak valt. We zijn ervan overtuigd dat de beslissing die we genomen hebben, naar de toekomst toe de juiste is.”

Voorzitter Goemaere knikt. “Sinds de overname van AS Monaco en de komst van Oleg Petrov is er een duidelijke visie. Er is een managementteam ter plaatse en de beslissingen worden ook ter plaatse genomen. Ik denk echt wel dat we de juiste stappen aan het zetten zijn. Ik ben de eerste die predikt dat we stabiliteit en continuïteit nodig hebben. Maar er is nog werk aan de winkel, dat is meer dan duidelijk.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.