Dominant Club zet zegereeks verder tegen Standard

Standard's nieuwe speler Joao Klauss en Club's Brandon Mechele.©BRUNO FAHY BELGA

Club Brugge was heer en meester in de topper tegen Standard. De Bruggelingen kwamen nochtans vroeg op achterstand na een goal van Bokadi. Een dominant Brugge zette de scheve situatie snel recht met goals van Vanaken en Dost. Uitblinker Lang besliste de partij onmiddellijk na de rust. Brugge staat zo al veertien punten los aan de kop van het klassement.

Twee ploegen in vorm voor de topper van de speeldag. Club Brugge liet nog geen punt liggen in 2021 terwijl Standard onder nieuwe coach Mbaye Leye een 13 op 15 liet noteren. Clement wijzigde zijn team op twee plaatsen. “We zagen dat De Ketelaere en Denswil iets minder fris waren en we willen blessures vermijden,” verklaarde de coach voor de wedstrijd. Okereke en Sobol mochten in hun plaats starten. Bij Standard vier wissels met Carcela als belangrijkste slachtoffer.

Snelle tegentreffer

Welgeteld 45 seconden was het wachten op de eerste mogelijkheid. Vormer bediende Lang maar diens volley werd gekeerd, meteen een serieuze waarschuwing voor de bezoekers. De tegenprik liet niet lang op zich wachten. Met meer geluk dan kunde belandde een kopbal van Klauss voor de voeten van Bokadi en die aarzelde niet om de score al heel vroeg te openen. Club hoopte nog op de tussenkomst van de VAR maar die valideerde het doelpunt, al duurde het wel erg lang.

Het wordt stilaan een traditie om op achterstand te komen. Ook tegen Oostende, Genk en eerder deze week Cercle moest Brugge achtervolgen. Bijna bedroeg het zelfs een dubbele achterstand, Mignolet moest gepast tussenkomen op een poging van Balikwisha.

Achterstand weggewerkt

De partij bleef verder wervelen, verdediger Mechele scoorde met het hoofd bijna voor de derde opeenvolgende wedstrijd. De thuisploeg bleef aandringen en zoals wel meer de afgelopen weken zorgde Noa Lang voor een vleugje magie. Mignolet verstuurde een lange bal waarop de Nederlander op zijn eentje de flank en de achterlijn oprolde en Vanaken bediende. 1-1 maar wat een actie alweer van Lang.

Volgens zijn coach zit hij nog maar op 60% van zijn mogelijkheden, de concurrentie mag al beginnen panikeren. Ook na de gelijkmaker bleef Club domineren met net voor de rust een tweede treffer tot gevolg, alweer via de rechterkant. Dit keer kon Mata zich doorzetten. Bodart kon het schot van Rits maar onvoldoende keren en Dost reageerde het snelst en trapte Brugge verdiend met een voorsprong de rust in.

Gouden Lang

De tweede helft startte alweer met een vroege goal. Mata knokte zich op rechts langs Bastien en pikte er Lang uit, die simpel kon scoren. Zijn vierde goal in 2021, tel daar nog eens drie assists bij en je hebt meteen al een grote kanshebber voor de volgende editie van de Gouden Schoen. Wedstrijd dus beslecht alvorens de tweede helft goed en wel gestart was. Het klasseverschil tussen beide ploegen was simpelweg te groot om van een rasechte topper te kunnen spreken. De thuisploeg nam wat gas terug, er komen nog heel wat wedstrijden aan in februari.

Enige opwinding kwam er nog toen Carcela de bal tegen de hand van Dost trapte. Laforge wees naar de stip maar na het bekijken van de beelden keerde hij op zijn stappen terug. Zesde opeenvolgende zege dus voor Club Brugge dat nu al een voorsprong van veertien punten heeft op dichtste belagers Antwerp en Genk. Woensdag zal Clement wellicht wat basisspelers rust gunnen tijdens de bekerwedstrijd tegen Olsa Brakel.

(JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (71’ Denswil), Kossounou, Mechele, Mata, Rits, Vormer (83’ Balanta), Vanaken, Lang, Dost (83’ Badji), Okereke (60’ De Ketelaere).

Opstelling Standard: Bodart, Gavory (78 W. Balikwisha), Bokadi, Dussenne, Siquet (87’ Pavlovic), Bastien, Raskin, Cimirot (46’ Muleka), Lestienne (58’ Carcela), Klauss, M. Balikwisha (58’ Laifis).

Gele kaarten: 62’ Bastien, 73’ Kossounou, 88’ Carcela, 89’ Dussenne, 92’ Pavlovic.