Derby kent geen winnaar ondanks Kortrijkse voorsprong

Vuurwerk op het veld, al was de match, zeker in de eerste helft, niet altijd even spektakelrijk. © BELGA

De ‘Vlasico’ bleef onbeslist ondanks dat KV Kortrijk op een 0-2 voorsprong kwam aan de Gaverbeek. Pletinckx en Vossen maakten diep in de wedstrijd gelijk en zorgden dat het burenduel in een gelijkspel eindigde.

Een slechte eerste helft werd meteen vergeten door vier doelpunten in de tweede helft. KV Kortrijk komt virtueel zevende en Zulte Waregem springt voorlopig over KAA Gent naar een veertiende plaats.

Spektakel op tribunes, niet op veld

De Leiederby begon met een heuse vuurwerkshow. Beide supportersgroepen brachten vlaggen mee en zongen hun keel schor nog voor de wedstrijd. De goede sfeer van voor de wedstrijd bleek geen indruk na te laten op de spelers. De eerste helft was er een om snel te vergeten.

KV Kortrijk kreeg vele hoekschoppen, maar kon er geen echte kans uit puren. De enige keer dat het Waregemse publiek zijn adem inhield, was op een kans voor KVK-spits Gueye. Fixelles dropte de bal in de zestien van Essevee en de Senegalees dook op aan de eerste paal. Hij probeerde Essevee-doelman te lobben, maar die was bij de les en zorgde dat de 0-0 op het bord bleef.

Bolwassing van de trainers

Het tempo bleef zakken in de wedstrijd. Het publiek bleef maar zingen en hun clubs aanmoedigen, maar dat leek zich niet af te spiegelen op het spel. Kutesa was bij Essevee wel de gevaarlijkste man. De Zwitserse flankaanvaller sneed vaak door de Kortrijkse verdediging, waar ze niet meteen raad mee wisten.

Het was duidelijk dat beide ploegen onder hun voeten kregen van hun trainer in de rust. De tweede helft begon met een iets strakker tempo, waar Gano meteen een bal op de lat kopte. Essevee trok het spel wat naar zich toe, maar een foute pass van Ciranni zorgde voor de aanleiding van het eerste doelpunt. Selamani ging er met de bal van door en stuurde Gueye de diepte in. De Senegalees twijfelde niet en schoot koelbloedig binnen, 0-1.

Pape Habib Gueye bracht KV Kortrijk op voorsprong.
Pape Habib Gueye bracht KV Kortrijk op voorsprong. © BELGA

Zulte Waregem probeerde wel na de openingstreffer, maar KVK kwam er opnieuw het beste uit. Een vrije trap van Selemani schoot verrassend door tot bij Bostyn, die eerst nog met een fikse reflex uitpakte, maar hij moest zich vervolgens toch gewonnen geven op een rebound van Ocansey, 0-2.

Essevee was niet aangeslagen en zette een mooie remontada in. Dompé legt de bal perfect tot bij Zulte Waregem-verdediger Ewoud Pletinckx, die de aansluitingstreffer tegen de touwen trapte. Dan ging alles plots snel. De supporters voelden dat er meer in zat en ze hadden uiteindelijk gelijk.

Dompé ging makkelijk neer in de Kortrijkse zestien en Boterberg floot voor penalty. Vossen, terug van weggeweest, schoot de 2-2 binnen. Daarna wou Essevee nog, maar er restte geen tijd meer.

Jelle Vossen maakte de gelijkmaker vanop de strafschopstip.
Jelle Vossen maakte de gelijkmaker vanop de strafschopstip. © BELGA

Een 2-2 gelijkspel waar Essevee vooral blij mee zal zijn. De Kerels blijven achter met een zuur gevoel.

Voorzetten Ciranni komen niet aan

Rechtervleugelverdediger Alessandro Ciranni kreeg in de eerste helft vaak de mogelijkheid om mee op te rukken naar voren. Wanneer hij in stelling werd gebracht om goede voorzetten af te leveren, liep het telkens mis. Met spitsen als Vossen en de boomlange Gano zou het toch een must moeten zijn om perfecte voorzetten te leveren.

Een werkpunt, want als Laurens De Bock (nu geblesseerd) op de linkerflank speelt, komen er meer voorzetten aan. Bovendien zorgde zijn foute inspeelpas voor het eerste Kortrijkse doelpunt.

Zulte Waregem kan zich optrekken aan dit late gelijkspel tegen de buur uit Kortrijk. Volgende week staat de verre verplaatsing naar Seraing op het programma.

(Elian Coussement)

DOELPUNTEN: 57’ Gueye 0-1, 70’ Ocansey 0-2, 83’ Pletinckx 1-2, 88’ Vossen (pen) 2-2

GELE KAARTEN: 1’ Humphreys, 22’ Hubert, 24’ Fixelles, 63’ Gano, 83’ D’Haene, 90’ Srarfi, 94’ Vigen

RODE KAARTEN:

ZULTE WAREGEM: Bostyn, Humphreys, Ciranni, Pletinckx, Hubert (60’ Vigen), Boya (66’ Doumbia), Kutesa, Srarfi, Dompé, Vossen, Gano

KV KORTRIJK: Ilic, Dewaele, Sainsbury, Palaversa, Selemani, Fixelles (84’ Jonckheere), Gueye (74’ Badamosi), Alioui (69’ Ocansey), Vandendriessche, Moreno (69’ Torp), D’Haene