Debuut van rechtsback Siebe Wylin (18) is geen toeval: “Deze groep beloften heeft kwaliteit”

foto Nick Decombel
Redactie KW

Na Manuel Osifo is Siebe Wylin de volgende 18-jarige die op heel korte termijn bij KV Oostende z’n profdebuut mocht maken. En dat komt niet alleen omdat de A-kern dun gestoffeerd is. “We zitten met een lichting jongeren die over veel kwaliteit beschikt”, benadrukt beloftencoach Kurt Bataille. “Bovendien is er een goeie verstandhouding met hoofdcoach Alexander Blessin en z’n assistenten.”

De 1-1 op bezoek bij Sint-Truiden zal niet lang blijven hangen. Toch was er een mooi moment met het debuut van de 18-jarige Siebe Wylin. Hij verving in minuut 79 de onfortuinlijke Brecht Capon. Tijd voor een introductie. “Ik ben een aanvallende rechtsachter die graag mee naar voor trekt”, stelt Wylin zichzelf voor. “Ik voel me goed bij een 3-5-2-formatie, iets wat coach Blessin vaak gebruikt en we ook hanteren bij de beloften. Maar ik kan ook prima uit de voeten in een 4-3-3.”

No stress

Wylin is een geboren Roeselarenaar en zette in de Rodenbachstad zijn eerste voetbalpasjes. “Van de U8 tot de U16 speelde ik daarna bij Club Brugge. In 2019 kwam ik bij de U18 van KVO terecht. Toen de coronacrisis uitbrak en we geen jeugdmatchen meer konden spelen, maakte ik de overstap naar de beloften. En zo speel ik nu pas een jaartje bij beloftencoach Kurt Bataille. Hij vertelde me dat ik bij de A-kern mocht aansluiten. Twee, drie weken train ik nu met de eerste ploeg samen. Klopt, het is allemaal heel snel gegaan. Omdat ik als enige rechtsback in de kern zat op bezoek bij STVV, wist ik dat als Brecht Capon zou uitvallen, ik mijn opwachting moest maken. Of ik nerveus was of stress had? Nee hoor, dat heb ik eigenlijk nooit en nergens.”

Siebe Wylin studeert lichamelijk opvoeding aan de hogeschool in Torhout. “Mijn doel dit seizoen is zo lang mogelijk meetrainen met de A-kern en minuten maken. Momenteel heb ik een beloftencontract, met een eventueel profcontract ben ik echt niet bezig – al zou dat natuurlijk heel mooi zijn.”

Ik ben een aanvallende rechtsachter die graag mee naar voor trekt

Trouwens, met middenvelder Thijs Coninckx zat tegen Sint-Truiden nóg een beloftenspeler in de wedstrijdkern, voor de tweede week op rij. “Siebe heeft in Limburg een prima invalbeurt achter de rug”, bevestigt coach Bataille. “Hij bleef rustig en voerde correct uit wat trainer Blessin hem heeft opgedragen. Wylin is een koele kikker, blijft ten allen tijde rustig en past zich snel aan de groep aan. (lacht) Ja, qua positie doet hij denken aan Jelle Bataille (zoon van Kurt, red.) – maar wie ben ik om beide gasten met elkaar te vergelijken, hé.”

Ongeslagen

Het bruggetje met het beloftenteam is dus snel gemaakt. Bataille en zijn assistenten leveren daar alvast prima werk: in groep B staan ze op een derde plek en zijn de Kustboys na zes wedstrijden de enige ongeslagen ploeg – straf. Afgelopen maandagavond ging Moeskroen met 1-0 voor de bijl. “Moeskroen is een fysiek sterke ploeg. Wat mijn jongens in die match lieten zien: chapeau. Nu, in het voorbije coronaseizoen speelden we geen competitiematchen, maar wel zeventien pittige oefenpartijen. Het werd al snel duidelijk: deze groep beschikt over veel kwaliteit, m’n jongens pikken de dingen snel op. Momenteel schuiven vier jongens naar de A-kern door: naast Wylin en Coninckx ook verdedigers Jordy Brock en Louis Broché. Hoe lang ze er zullen meetrainen, valt nog af te wachten. Maar of het nu voor één dag is of voor vier weken: het is een pak ervaring die ze meenemen. Er is natuurlijk een niveauverschil, maar zó overdreven groot is die stap nu ook weer niet.”

Blessin en Pflanz

We kunnen evenmin over het feit heen dat de Oostendse hoofdmacht geen spelers op overschot heeft. Met de blessures van Capon en Anton Tanghe vielen twee belangrijke defensieve spelers uit. “Ik ga me niet uitspreken over de breedte van de kern”, wil Kurt Bataille benadrukken. “Maar het biedt wel extra kansen voor onze beloften. Er is ook veel meer dan louter het aantal spelers: je moet het als jonge gast ook tonen op het veld. Anders geraak je er gewoonweg niet.”

“Dat er al verschillende jongens mogen proeven van de A-kern komt onder andere door een goeie verstandhouding met Alexander Blessin en z’n assistenten. Zo komt T2 Markus Pflanz onze wedstrijden bekijken en is Blessin zelf ook regelmatig van de partij. Samen bekijken we dan wie de overstap kan maken. Het is altijd fijn als je die jonge gasten de boodschap kan overbrengen dat ze met de A-ploeg mogen trainen. Je ziet ze dan opleven en een hele wereld voor ze openen. Maar ‘s anderendaags begint het echte werk pas echt. Anderzijds, je moet de jongens die de overstap nog niet kunnen maken ook enthousiast houden en motiveren. Het is zoeken naar een mooi evenwicht.”

Den Bosch

Niet vergeten: met Mohamed Berte (19) en Preben Stiers (19) begonnen nog twee andere KVO-jongeren aan de voorbereiding bij de hoofdmacht. Zij doen nu ervaring op bij zusterclub Den Bosch in de Nederlandse tweede klasse, zowaar de Keuken Kampioen Divisie. Stiers bemachtigde er al vier basisplaatsen, maakte drie keer de 90 minuten vol en viel één keer in. Berte zit dicht tegen z’n eerste speelminuten aan. “We zijn ze niet ‘kwijt’, want Preben en Mo zijn uitgeleend en komen dus naar ons terug. Het tweetal speelt bij Den Bosch op een iets hoger niveau dan bij de beloften, wat goed is voor hun ontwikkeling”, weet Bataille. “Over het niveau ,daar moeten we dus niet smalend doen. (knipoogt) Is Dries Mertens ook niet ooit doorgebroken in de Nederlandse tweede klasse (bij AGOVV, red.)?” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.