De zeven verschillen tussen Cercle en Essevee

Yves Vanderhaeghe (Cercle). (foto Belga) © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Volgende week weer interlandbreak, dan worden al eens trainers ontslagen. Hun ploeg is al langer op de dool, hun positie al even wankel, Cercle-coach Yves Vanderhaeghe én Essevee-coach Francky Dury kunnen maar beter niet verliezen, respectievelijk op Genk en op Eupen. Tot zover een gelijkaardig verhaal. Maar toch vonden we zeven verschillen.

1. De rangschikking

Zulte-Waregem staat 15de met 13 punten, heeft met vier punten voorsprong op de 17de (barrageplaats) en 8 punten op de laatste (degradatie) nog wat meer ademruimte dan Cercle… dat 17de staat, met vier punten voorsprong op Beerschot. De Ratten ruiken na de 3-0-zege tegen Seraing, hun eerste zege van het seizoen, wel bloed.

2. Het excuus pech

Geldt vooral voor Cercle. 7 (zéven!) keer maar met 1 goaltje verschil verloren, keepers aan de overkant als Butez die de beste man van hun ploeg waren, rare scheidsrechterlijke beslissingen in de laatste wedstrijden, Cercle verdiende echt al beter. En meer punten. Eens keert dat toch? Het gebrek aan wat geluk geldt minder voor Essevee, dat zelfs al een paar keer goed wegkwam.

3. De defensie

Say no more. Zulte Waregem slikte al 32 tegengoals, veruit het meest in 1A, 5 meer dan Beerschot. Cercle pakte er op 13 wedstrijden 12 minder, dat is maar evenveel als Genk en Eupen. Dan mag men zeggen dat de organisatie van Vanderhaeghe véél solieder is.

4. De aanval

Hier is Essevee weer duidelijk in het voordeel: het duo Vossen-Gano is samen al goed voor 16 goals, Dompé is met 9 assists zelfs assistkoning. Bij Cercle is Millan (3) de topscorer, gevolgd door Waldo en Deman, elk 2 treffers…. Nauwelijks 13 goals op 13 matchen, dat is het grootste probleem van Cercle.

5. Ervaring en kwaliteit

Een groot verschil. Vooreerst is die ervaring heel belangrijk in benarde tijden. Essevee heeft er een overschot van: Bossut, De Bock, Vossen, Hubert, Seck, Gano… Terwijl er in de spelerskern van Cercle niet minder dan zeven beloften zitten en ook de huurlingen van Monaco komen pas kijken. En tweede groot verschil: Essevee heeft echt wel (veel) meer pure kwaliteit.

6. De mentaliteit

Is iets waar Vanderhaeghe, zelf sowieso een vechtjas, zich geen zorgen moet over maken. Essevee-Cercle is nog het mooiste voorbeeld, hoe zijn ploeg terugvocht van 2-0 naar 2-4. Dan heeft Dury, al langer door velen aan de Gaverbeek niet meer beschouwd als incontournable, meer problemen met een slappe wedstrijdmentaliteit, zie ook de afstraffingen tegen Genk, Seraing en Club.

7. De fans

Die zouden wel eens het eerste verschil kunnen maken. Nooit eerder werd monument Dury zo hard en agressief buiten geschreeuwd. Terwijl de supporters van Cercle nog steeds als één man achter Yves staan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.