De spectaculaire ontwikkeling van Noah Mbamba bij Club Brugge: “Zijn je-m’en-fou tisme is een enorme kwaliteit”

Noah Mbamba zal volgens Tim Smolders nog veel mooie dingen laten zien: “Hij heeft nog veel meer in zijn mars dan wat we nu van hem zagen.” (foto Getty) © Isosport/MB Media Getty Images
Redactie KW

De allerbelangrijkste afspraak, tegen RB Leipzig, liep Club Brugge dramatisch mis. En zondag en woensdag volgen meteen nog twee loodzware opdrachten: twee keer uit tegen Genk, voor de competitie én de beker. Noah Mbamba, nog altijd maar 16 jaar, keert dan voor het eerst terug naar de club waar hij anderhalf geleden vertrok. “Zijn leervermogen is indrukwekkend”, aldus Tim Smolders over de opmerkelijke opgang die de Brusselaar met Congolese roots sindsdien maakte. De Mbamba-analyse van Clubs ‘Head of Academy’, vorig seizoen talentcoach, vóór Club-Leipzig.

Ter herinnering: Genk bood Noah twee jaar geleden met het oog op zijn vijftiende verjaardag een contract aan, maar uiteindelijk gingen de Mbamba’s in op een voorstel van Club Brugge. Kostprijs: 50.000 euro opleidingsvergoeding. In mei, in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen, verscheen Noah Mbamba uitgerekend tegen Genk voor het eerst aan de aftrap bij het eerste elftal van Club Brugge. En dit seizoen zet de piepjonge Brusselaar met Congolese roots zijn opmerkelijke opgang gewoon verder: in de competitie, de supercup, de beker en de Champions League samen verscheen hij al in 14 wedstrijden op het veld en verzamelde hij 526 speelminuten. Vooral het gemak waarmee hij ook al op dat niveau meevoetbalt, valt op.

Zijn leervermogen is indrukwekkend en hij loopt ook nooit naast zijn schoenen

“Nochtans ging in het begin alles wat balaannames en passing betrof heel moeizaam”, zegt academiehoofd Tim Smolders, die vorig seizoen als talentcoach van de U18 en U21 intensief met hem werkte. “Dat was echt nog U15- en U16-niveau. Wat natuurlijk wel zijn leeftijd was, maar het was nog niet wat er bij de beloften verwacht werd. Dat betekent: een bal kunnen verwerken aan de snelheid waarmee er daar gespeeld wordt én die balsnelheid aanhouden in de passes die je zelf geeft. Vooral aan zijn linkervoet was er nog heel veel werk. Maar hij maakte snel vorderingen. Toen ik hem dit seizoen in Waregem met de eerste ploeg van op twintig meter met zijn linker gericht en hard op doel zag trappen, dacht ik: amai! Ik stuurde meteen een bericht naar Rik (De Mil, U21-coach, red.) Dat was niet de eerste keer dat we grote ogen trokken en elkaar berichten stuurden. Als je weet dat hij hier aanvankelijk nog redelijk wat moeite had met passes van tien à vijftien meter, dan besef je: die jongen zijn leervermogen is indrukwekkend. Dat is wat hem toeliet die stappen op zo’n korte periode te zetten, daarom rendeerde de vele tijd die we in zijn ontwikkeling staken zo goed. Noah pikt alles op, absorbeert heel veel informatie, als een spons, en doet er ook nog iets mee. Volgens mij is dat wat talent heet.”

Heel populair

Club Brugge, aldus Smolders, trok Mbamba aan omwille van bepaalde extreme kwaliteiten die het bij de U16 van Genk en bij de nationale ploeg in hem zag. “Dat was vooral de flair aan de bal waarmee Noah zich nog uit complexe situaties kon wringen”, legt hij uit. “Hij bezit ook een soort mentale weerbaarheid om na tegenslagen toch recht te blijven in een wedstrijd. Zonder over te hellen naar het nonchalante van zijn… je-m’en-foutisme, zal ik maar zeggen. Omdat ik daarvoor geen beter woord vind, een woord dat positiever klinkt. Tenzij misschien onverstoorbaarheid, inderdaad. Dat is in elk geval een enorme kwaliteit van Noah. Net zoals zijn sociale skills, die maken dat hij heel goed ligt, heel populair is in de kleedkamer en een echte teamplayer is.

Tim Smolders
Tim Smolders © LAURIE DIEFFEMBACQ BELGA MAG/AFP via Getty Images

“Wat bij ons ook heel erg opviel, was zijn vooruitverdedigen. Wij speelden hem hier heel vaak achterin uit en zijn balrecuperatie, het anticiperen op passes bleek uitstekend. Dat is deels een kwestie van inzicht, van lezen waar de bal gaat komen, maar ook van het te doen hé. Het durven doen en het blijven doen, ook al gaat het eens mis. Fouten durven maken, is in een opleiding belangrijk om je verder te kunnen ontwikkelen. Zijn je-m’en-foutisme of onverstoorbaarheid hielp hem daarbij. Soms moet je dingen kunnen relativeren en als je dat op die leeftijd al kan, is dat ook wel een gave.”

Bij de jeugd van Genk speelde Mbamba op het middenveld, op zes of op acht. Bij de U18 en de U21 van Club stond hij vaak centraal achterin, waarvoor hij met zijn 1 meter 87 ook wel over de geschikte gestalte beschikt. Bij de nationale U19-ploeg wordt hij als verdedigende middenvelder uitgespeeld, net als bij het eerste elftal van Club. Eén keer zette Philippe Clement hem achterin, in Gent, één helft, de eerste, en daar ging hij mee ten onder. Waar zijn grootste toekomst ligt, is nog niet duidelijk.

“Dat is op dit moment moeilijk te voorspellen”, zegt Smolders. “Daar zijn de meningen nog een beetje over verdeeld. Ik denk ook niet dat het nodig is om hem nu al op een positie vast te pinnen. Als verdedigende middenvelder kan hij veel bijleren, omdat hij daar toch meer betrokken wordt in het spel dan achterin; en omdat hij het spel daar niet altijd vóór zich heeft, wat andere skills vraagt. Noah is nog zo jong en kan nog zo veel bijleren. Nu hij op het middenveld al zo’n rendement haalt, is het goed dat hij momenteel daar speelt. Die jongen kan heel veel aan. Hij moet klaar zijn als de coach hem ergens nodig heeft en hoe meer ervaring hij opdoet op verschillende posities, hoe beter. Zie Charles De Ketelaere: in Dortmund stond die zelfs linksback.”

Broer Lukas

Hoe goed is hij? Héél goed, al staat hij met zijn zestien jaar pas aan het begin van zijn profcarrière en is het gevaarlijk een toptalent dat nog volledig moet ontluiken veel groter te maken dan het op dat moment is. “Binnen de club is het geloof in hem heel groot”, zegt Smolders. “Als je ziet wat hij op zijn zestiende al kan brengen in het eerste elftal en als je weet dat zijn leervermogen zo groot is, dat er een goeie kop op staat en dat hij nooit naast zijn schoenen loopt… dan denk ik dat die jongen nog heel wat meer in zijn mars heeft dan we nu al van hem zagen.”

Noah is niet de enige Mbamba die voor Club voetbalt: zijn jongere broer Lukas is mee met hem van Genk overgekomen en speelt bij de U16. “Als centrale verdediger of rechtsback, met ook al met wat flair in zijn spel, doet ook hij het heel goed”, zegt Smolders. “Ieder traject is anders, zelfs als je in hetzelfde gezin opgroeit, maar ook hij is stappen aan het zetten en heeft toekomst in het voetbal. We geloven in alle twee de Mbamba’s.”