De grote sprong voorwaarts van Club
Club begint zondag in Sint-Truiden aan 2021. En aan 2022. De Ketelaere, Lang, Dost… Nu al krijgt de ploeg die in december eindelijk eens de achtste finales van de Champions League moet bereiken vorm. En aan 2023 en 2024… België wordt te klein, in Westkapelle zijn de ambities onstuitbaar.
Club moet het dus zondag op Stayen zonder Hans Vanaken doen. Het zal het ook zonder zijn spelmaker moeten doen op Beerschot en tegen KV Oostende – de tweevoudige Gouden Schoen is voor drie speeldagen geschorst. Tot voor kort was Vanakens schorsing een klein drama geweest voor de landskampioen. Dat is het nu niet, met dank aan Charles De Ketelaere. Op enkele maanden tijd Rode Duivel, Belofte van het Jaar in de verkiezing Sportman van het Jaar 2020, al genoemd als mogelijke Gouden Schoen 2020 komende woensdag, én voor de UEFA één van de 50 toptalenten voor de toekomst .
Voor Club wordt evenwel zondag de vaststelling belangrijker dat de 19-jarige Bruggeling zich de komende weken als de perfecte vervanger voor Vanaken zal ontpoppen. Ook naar de toekomst toe – volgens sommige analisten wordt de golden boy van blauw-zwart (zijn marktwaarde is volgens Transfermarkt al gestegen tot 16 miljoen euro) nog beter dan de Limburger. Weinig twijfel overigens dat coach Philippe Clement hem op de positie van Vanaken posteert, door de komst van topspits Bas Dost hoeft de allrounder niet meer voorin te depanneren. Want, ook al waren de commentaren afgelopen weken nog zo lovend, De Ketelaere is géén spits, hij is hooguit een 9,5. En hij is ook geen flankspeler, laat staan een linksachter. De Ketelaere is een 10. Weliswaar nog zonder Vanakens blinde automatismen op het middenveld met Ruud Vormer, maar komende weken kan/zal blijken dat Club zich niet meteen grote zorgen hoeft te maken over het gemis van Vanaken.
Dat is ook op langere termijn interessant: de Limburger verlengde weliswaar nog recent zijn contract tot 2025, maar het wordt steeds duidelijker dat de nummer 20 van Club in zijn Belgische comfortzone op zijn 28ste stagneert en toch een keer de stap moet zetten naar het buitenland, wil hij sportief, niet alleen financieel, alles uit zijn carrière halen. Nog niet meteen – al blijft volgens de Engelse pers vooral West Ham danig geïnteresseerd – maar dan toch misschien wel komende zomer. Of dit strookt met de tomeloze ambities van Club dat volgend seizoen eindelijk die Europese sprong voorwaarts – achtste finales Champions League, in Rome op een haar gemist – wil maken, is dan nog maar de vraag.
Dennis verpatsen
Dat Club nog eerst zijn titel moet verlengen, is dat minder. Van den Broms Genk en Vercauterens Antwerp kunnen blauw-zwart hooguit prikkelen – in Gent noemde men dat challengen . Door de transfer van Dost en wellicht de huur van Denswil (nog steeds onder voorbehoud, Bologna wil eerst een vervanger) zijn de ambities van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert in elk geval duidelijk. De berichten uit de Italiaanse en Engelse pers dat Club belangstelling had/heeft/zou hebben in het Amerikaanse toptalent Bryan Reynolds, in Ruslan Malinovskyi, in Björn Engels, in Abdoulay Diaby… – moeten met een grote korrel zout worden genomen, maar dat Club grote honger heeft en al verder denkt dan een nieuwe Belgische titel, is wel duidelijk.
Het heeft daar ook de centen en de spelersgroep voor. Blauw-zwart draait commercieel en financieel als een tierelier , om even het financiële dagblad De Tijd te citeren. Zo zette het bedrijf Club Brugge in het seizoen 2019-2020 recordcijfers neer met een omzet van 137 miljoen euro en 24,5 miljoen euro nettowinst. Veelzeggend daarbij is ook de transferwaarde van de zorgvuldig samengestelde spelersgroep: 150 miljoen euro. Maar, ook dat is de rijkdom van Club, blauw-zwart gaf de afgelopen maanden met de contractverlengingen van Vanaken, Balanta, Mata… aan dat ze willen houden wat goed is en vooral verder willen bouwen. En vooruit springen.
Wie niet goed genoeg is, mag weg: Krmencik is intussen al verhuurd aan PAOK Saloniki, Siebe Schrijvers mag weg en Club zou Emmanuel Dennis nu wel heel graag verpatsen, ook al is zijn marktwaarde al zowat gehalveerd. Niet omdat de grillige dribbelaar niet goed genoeg is, wel omdat men in Westkapelle zijn fratsen beu is. Ook omdat de coach steeds meer hamert op het collectief en op tactische discipline, één voor allen en allen voor één. Lang wordt gekneed, Dost is een voorbeeld van teamspirit en no sweat, no glory …
En Club denkt ook al verder dan 2021 en 2022: de contractverlengingen van rechtsachter Ignace Van der Brempt en toptalent Kossounou, de ontbolstering van een aantal piepjonge eigen jeugdproducten als Mathis Servais (interesse van Barcelona en AS Roma ), Cisse Sandra en Keano Vanrafelghem bij Club NXT. Die NXT is geen loos woord en natuurlijk is een beloftenploeg in 1B een goede zaak, al zeker nu de jonge talenten voortaan thuisspelen in Roeselare, in eigen regio.
De grootste sprong is dan volgens voorzitter Verhaeghe voor begin 2022: de eerste spadesteek voor het nieuwe stadion. We zijn nu één jaar vroeger, maar begin 2021 is blauw-zwart alles in stelling aan het brengen voor de grote sprong voorwaarts. Zondag is er de eerste oefening: zonder Vanaken, met Dost. Woensdag misschien applaus voor Lior Refaelov, die een verleden heeft bij Club, als de nieuwe Gouden Schoen. Club is na vier Gouden Schoenen op rij met grotere dingen bezig.
Eerste klasse A
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier