Darren Keet: “Ik sta open voor een terugkeer naar België”

Darren Keet is nog altijd een graag gezien persoon in Kortrijk. (foto Belga)©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Darren Keet is nog altijd een graag gezien persoon in Kortrijk. (foto Belga)©KRISTOF VAN ACCOM BELGA
Redactie KW

KVK-OHL…. Hij had er zo naar uitgekeken. Darren Keet was begin dit seizoen nog doelman bij OH Leuven. Zijn contract werd er echter eind oktober in onderling overleg ontbonden. De 31-jarige Zuid-Afrikaanse doelman was tussen 2011 en 2016 aan de slag bij KV Kortrijk.

Darren Keet verblijft dezer dagen in zijn thuisland en vertoeft bij zijn vrouw en kinderen. Het leven is wel oké daar, zegt hij via WhatsApp-verbinding. “Je kunt de situatie vergelijken met die in België”, zegt Keet. “Er zijn nog een paar cases en infecties. We moeten zoveel mogelijk opletten. Als het te druk wordt, dragen we een mondmasker en we proberen vaak thuis te blijven.”

Darren, je hebt momenteel geen club. Wat doe je dan om je dagen te vullen?

Darren Keet: “Toen ik OH Leuven verliet, trok ik naar de nationale ploeg. Daarna nam ik een paar weken vrij om te relaxen met mijn familie. Nu ben ik weer gestart met trainen. Ik sloot aan bij een team in de tweede klasse van Zuid-Afrika, Cape United. Ik ken de coach van vroeger. Ik onderhoud er mijn conditie. Ik mag geen officiële wedstrijden voor een club afwerken, omdat ik samen met OH Leuven besliste om de lopende overeenkomst stop te zetten na de officiële transferperiode. Daarom mag ik pas in januari weer in actie komen.”

Wat is er nu juist gebeurd in Leuven? Je stond nochtans onder de lat tijdens het openingsduel tegen Eupen.

“De doelmannen Iversen en Romo kwamen erbij. De coach had ook zijn persoonlijke voorkeuren. Leuven is eigendom van het grote Leicester City. De nieuwe trainer zei me dat als ik wou, ik kon vertrekken. Ik zou niet derde, maar pas vierde keuze zijn. Ze wilden een jongere doelman als derde optie. Ik vroeg meteen om de concurrentie aan te gaan, maar ze zeiden me dat de beslissing al genomen was. Dan kun je maar beter vertrekken. Ik vond niet tijdig een nieuwe club.”

Je bent 31 jaar, voor een keeper is dat nog relatief jong.

“Tuurlijk. Ik denk zeker nog niet aan stoppen. Het is eigenlijk een crazy verhaal dat zich afspeelde bij OHL. Vorig seizoen kwam ik laat aan en miste ik de voorbereiding. Dit seizoen had ik wél alle oefenwedstrijden kunnen afwerken. Ik bereikte eindelijk het niveau dat ik wil benaderen. Ik verkeerde in de beste vorm. Maar goed, door omstandigheden is het niet gelopen zoals ik wou. It didn’t go my way . Dat is voetbal.”

Sta je open voor een terugkeer naar België? Ik zag dat je nog steeds een Belgisch telefoonnummer hebt.

“Natuurlijk. Ik zou het zeker overwegen. In september heeft mijn makelaar er alles aan gedaan om een club te vinden in de Jupiler Pro League. Het mocht niet zijn, alle clubs hadden al plannen gemaakt. Op dit moment is er wel wat interesse, maar niets is concreet. Ik ben beschikbaar voor elke club die me nodig heeft.” (lacht)

Heb je nog contact met spelers of kaderleden van KV Kortrijk?

“Ja, hoor. Ik spreek soms met coach Yves Vanderhaeghe. En Matthias Leterme hoor ik af en toe. We spreken dan over het voetbal en alles in het algemeen.” (lacht)

In 2016 kon je jouw contract bij KV Kortrijk verlengen. Waarom deed je dat niet?

“Klopt, ze deden me een aanbod. Maar op dat moment was de club aan het veranderen. Er kwamen nieuwe eigenaars, andere coaches. Ik was in 2015 vader geworden van mijn zoon. Hij was amper 1 jaar oud. Het zou mooi zijn om dichter bij de familie te zijn, de grootouders en zo. Het was een samenloop van omstandigheden. Ik keerde terug naar Zuid-Afrika.”

Je bent vier jaar na je vertrek nog altijd graag gezien in Kortrijk. Hoe komt dat, denk je?

“Ik ben gewoon altijd vriendelijk geweest tegen iedereen. Kortrijk is een familiale club. Gewoon even de tijd nemen om mensen gedag te zeggen, dat doet al veel. Dan onthouden ze je.” (lacht)

Wat was je mooiste moment in Kortrijk?

“Dat moet in mijn eerste jaar geweest zijn, in 2012. We bereikten de finale in de beker van België (0-1-verlies tegen Lokeren, nvdr.) . Onder Hein Vanhaezebrouck bemachtigden we dat seizoen ook een ticket voor play-off 1. Dat was groots. Ik hecht er niet te veel belang aan, maar het was toch ook leuk om bij KVK verkozen te worden tot Speler van het Jaar.”

Bij OH Leuven was je iets minder lang aan de slag, maar ik neem aan dat je ook daar memorabele momenten meemaakte?

“Dat was de laatste wedstrijd van de reguliere competitie vorig seizoen. In Virton verzekerden we ons van een plek in finalewedstrijd voor de promotie. We hadden er zo hard voor gewerkt, samen met onze vorige trainer Vincent Euvrard. OHL is geen club voor 1B. Dat was een bekroning.”

Wat zijn de sterke punten van KV Kortrijk? OHL ken je nog iets beter, want je was er tot voor kort aan de slag.

“OHL speelt voetbal vanuit een sterke organisatie. Zo moeten de aanvallers hun steentje bijdragen aan het defensieve luik. Die ploeg beschikt met Henry, Sowah, Mercier en Maertens ook over heel wat individuele kwaliteit.”

“KV Kortrijk kan altijd rekenen op Mboyo. Toen D’Haene nog niet geblesseerd was, kon KVK gevaarlijk zijn via voorzetten vanop de flank. Maar Mboyo is de sterkste. Selemani is ook niet slecht.”

Wie heeft de beste keeper in zijn rangen?

“Dat is moeilijk te zeggen. Met Romo en Iversen trainde ik bij OHL. Het zijn goeie shot stoppers, ze doen het prima op de lijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Jakubech van Kortrijk. Ilic zag ik nog niet aan het werk. In België zoeken clubs meestal naar keepers die sterk zijn op hun lijn.”

Wat wordt het zaterdag?

“Ik denk dat het een aangenaam kijkstuk zal worden. Leuven heeft aangename voetballers in zijn rangen. Wie weet wordt het wel 5-5, zoals tegen Beerschot.” (lacht)

Zaterdag 12 december om 18.30 uur: KV Kortrijk Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier