COO Theys (KVO) zwaar gestraft voor kritiek op bond tijdens lunch en champagnediefstal

© TVA

Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Thorsten Theys vijf maanden (waarvan één effectief) geschorst.

De Chief Operating Officer (COO) van KV Oostende maakte eind augustus de arbitrage en de voetbalbond belachelijk tijdens een voetballunch voorafgaand aan het duel tegen Zulte Waregem aan de kust. De match delegate was toevallig getuige van een speech van Theys aan een aantal genodigden, en maakte er nota van om het door te spelen aan het Bondsparket.

“Tot mijn verbazing hoorde ik iemand via de micro in een toespraak gericht aan tientallen mensen onbedekte kritiek spuien op bondsparket en arbitrage”, beschreef match delegate Jean-Paul Mievis in zijn verslag. “De spreker bekloeg zich over het ‘totale gebrek aan competentie en integriteit van het bondsparket en de bondsinstanties’ die ‘achter gesloten deuren allerlei zaken beslissen’. Al deze bondsinstanties zijn volgens spreker ‘samengesteld uit vriendjes en vriendjes van vriendjes’. Hij benoemde de vroegere bondsprocureur, de heer Wagner, en trachtte deze belachelijk te maken. Spreker, de heer Thorsten Theus, verduidelijkte dat KV Oostende zou vechten om alles publiek te maken.”

Bovendien werd diezelfde match champagne gestolen uit de kleedkamer van de scheidsrechters. Kevin Monteny, de assistent van ref Bram Van Driessche, vierde zijn 200e wedstrijd en had voor de gelegenheid een flesje meegenomen om na KV Oostende-Zulte Waregem te kraken. Na de wedstrijd bleek de fles, die in de koelkast werd bewaard, spoorloos. Niet alleen was er dus iemand ongeoorloofd in de kamer van de scheidsrechters geweest, maar bovendien werden er spullen ontvreemd. “De teammanager van KV Oostende werd hierop aangesproken met het dringende verzoek klaarheid te scheppen in het voorval”, aldus nog Mievis, die Thorsten Theys als verantwoordelijke aanwees voor de diefstal, als manier om de scheidsrechters te jennen.

Na een halfuurtje werd de fles teruggebracht. “Verscheidene bestuurders en medewerkers van KVO kwamen hun oprechte verontschuldigingen aanbieden en zaten zeer verveeld met het incident”, beschrijft Mievis. “Voorzitter Frank Dierkens, secretaris Nigel Kerkhove en team manager Bart Brackez wisten niet welke houding aan te nemen. Zelfs Markus Pflanz (T2 van Oostende) kwam nadrukkelijk zijn spijt betuigen aan de scheidsrechters, tevens namens hoofdcoach Alexander Blessin, met wie hij langdurig over het incident had gesproken.”

Tot slot werd KVO ook vervolgd omdat in het bezoekersvak verscheidene spandoeken werden opgehangen in het toen nog lege bezoekersvak die de arbitrage bekritiseerden. Daarop stonden boodschappen als ‘FCK VAR’ (sic) en ‘NO VAR NO PASTA’. Die hingen er al uren voor de wedstrijd, maar Mievis’ verzoek om deze weg te halen werd niet ingewilligd door de club, die zich beroepte op de vrijheid van meningsuiting voor de spandoeken.

Voor al deze feiten vorderde het Bondsparket tegen Thorsten Theys een schorsing van 9 maanden en een boete van 5.000 euro. De COO berokkende volgens bondsprocureur Verhaegen schade aan de KBVB, wat volgens het bondsreglement strafbaar is. “Er wordt door iemand – die als gerechtigd correspondent de regels moet kennen – een slecht klimaat gecreëerd”, klinkt het. Ook tegen Oostende werd de maximumboete geëist.

Theys en KVO kwamen er met minder strenge straffen vanaf. De boete voor de club bedraagt slechts 2.500 euro, want voor de spandoeken gaat Oostende vrijuit. Theys ontving vijf maanden schorsing, waarvan één effectief, moet op de eerstvolgende voetballunch voorafgaande aan een thuismatch publiekelijk zijn excuses aanbieden. De boodschap moest als volgt luiden: “Ik wens mij uitdrukkelijk te verontschuldigen voor de beledigende opmerkingen welke ik op de footlunch voorafgaand aan de match Oostende/Zulte Waregem heb verwoord ten aanzien van de arbitrage, het bondsparket, de bondsinstanties en de voetbalbond in zijn geheel.”

Spreekt Theys deze woorden niet uit (in aanloop naar de thuismatch tegen Union op 21 november), dan wordt hij vijf maanden effectief geschorst. De Oostendse COO moet ook een boete betalen van 3.000 euro (waarvan 2.000 effectief). Oostende kan nog beroep aantekenen tegen het vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier