https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Coach Clement verdedigt Vanaken: “Ongelukkig contact met Beck”

©BRUNO FAHY Belga
©BRUNO FAHY Belga
Redactie KW

Club Brugge heeft dinsdag tijdens de zitting van de Disciplinaire Raad van de Belgische voetbalbond alle registers opengetrokken om de schorsing van vier speeldagen voor middenvelder Hans Vanaken aan te vechten. Zelfs trainer Philippe Clement nam het woord om het op te nemen voor de Gouden Schoen. “Als we voor dit soort fouten altijd rood gaan trekken, zal uw zetel nog veel werk hebben”, aldus de coach van blauw-zwart.

De tweevoudige Gouden Schoen werd voor twee wedstrijden geschorst, wegens zijn uitsluiting tegen Eupen afgelopen weekend. Verdediger Beck was sneller op de bal, waardoor Vanaken zijn studs op diens enkel plantte. Een ongelukkig en vooral onvermijdbaar contact, vinden ze in Brugge, en dus hoopte de landskampioen hoogstens een voorwaardelijke straf te krijgen voor de fase. Dat gebeurde niet, want het Disciplinair Comité hield vast aan een dubbele schorsing.

Geen enkele intentie

Dat zit Club Brugge dwars. In beroep namen Vanaken zelf, zijn advocaat en ook trainer Clement het woord. Dat deed hij twee seizoenen geleden als coach bij KRC Genk ook in de zaak rond Ruslan Malinovskiy, die zeven speeldagen riskeerde. “Hans gaat met de binnenkant van zijn voet naar de bal. Op de beelden zie je ook dat hij de automatische reflex heeft om zijn been terug te trekken. Hij schrikt zelf van het contact met Beck. Er was geen enkele intentie om een fout te maken”, stak Clement van wal. “Het was een ongelukkig contact. Deze fout kan bestraft worden, hoewel Hans zijn beweging naar de bal niet kan stopzetten. Zijn voet bleef laag. Als we deze lijn doortrekken in het Belgisch voetbal, zullen er veel rode kaart gegeven worden en zal uw disciplinaire zetel nog veel werk hebben.”

Slechte reactie

Clement had ook beelden meegenomen van twee andere fases, onder andere uit de wedstrijd van midden december tegen Antwerp, om de frustratie van Vanaken na de rode kaart te kaderen. Zo kwam Haroun weg met een aantal stevige contacten in die wedstrijd. “Het is niet onlogisch dat Hans dan zo reageert. Het was een slechte reactie. Daar heb ik Vanaken op aangesproken. Ik wil respect naar de refs. Maar voor zijn frustratie kan ik wel begrip opbrengen”, aldus Clement, die prompt reactie kreeg van de Disciplinaire Raad. “We zijn hier niet om andere fases te beoordelen”, aldus voorzitter Mertens.

“Ik verwachtte gele kaart”

Vanaken en diens advocaat hielden een gelijkaardig pleidooi als vorige week in eerste aanleg voor het Disciplinair Comité. “De bal rolde tussen mij en Beck. De kansen om de bal te spelen waren fifty-fifty, dus ik ging ervoor. Maar Beck was net iets sneller waardoor ik op zijn enkel land”, aldus de middenvelder van Club Brugge. “Maar er zat geen intensiteit of kwade wil in die beweging. Ik wilde hem helemaal niet kwetsen en trok mijn been ook meteen weg. Als ik hem wel pijn wilde doen, had ik mijn voet wel wat langer laten staan. Ik dacht dat ik geel zou krijgen, maar ik kreeg rood. Wat er nadien gebeurd is en wat ik gezegd heb, valt niet goed te praten. Het was de frustratie en de ontgoocheling die op dat moment sprak. Daarvoor wil nogmaals mijn verontschuldigingen aanbieden aan de scheidsrechters.”

De Disciplinaire Raad houdt een beslissing over de schorsing van Vanaken in beraad. Een finale uitspraak komt dinsdag of eventueel woensdag.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten