Coach Clement na bizarre openingsspeeldag: “Nog nooit meegemaakt”

© (Foto BELGA)

Club Brugge beleefde een erg vreemde openingsspeeldag tegen Eupen. Het gespreksonderwerp was de gelijkmaker in de 103de minuut van Charles De Ketelaere. Dertien minuten extra tijd, ongezien in het Belgische voetbal.

Ondanks de penaltygoal van Bas Dost zag het er lange tijd uit dat Eupen verrassend met de drie punten ging lopen. Na de 1-2 deden de Panda’s helemaal geen moeite meer om nog te voetballen, het begrip tijdrekken kreeg zelfs een nieuwe dimensie. Dat was ook de vierde scheids niet ontgaan want zijn bordje gaf tien extra minuten speeltijd aan. Ook in die extra tijd werd er tijd gewonnen en zo liet scheidsrechter Van Driessche maar liefst dertien minuten overspelen. In het absolute slot lukte De Ketelaere nog de 2-2. “Ik heb nog nooit geweten dat een doelman drie keer krampen krijgt,” zuchtte coach Philippe Clement. “Hopelijk wordt dit geen trend. De UEFA doet momenteel testen bij de jeugdploegen met effectieve speeltijd. Ik denk niet dat we in de tweede helft in de buurt van 35 minuten zijn geraakt.” Sporza deed alvast de rekensom en kwam in totaal uit op 19 minuten extra tijd, die tien minuten waren niet eens overdreven.

“Kansen genoeg om te winnen”

Ook Mats Rits baalde van de ingesteldheid van Eupen. “Ze hebben van minuut één veel tijd proberen te winnen. Er kwam veel extra tijd bij maar dat was wel correct. Het is positief dat de scheidsrechter dit heeft aangedurfd. Eupen koos voor antivoetbal, dat hoort nu eenmaal bij de sport. We moeten ons erover zetten. We hebben kansen genoeg gecreëerd om de wedstrijd te winnen, ongeacht het tijdrekken.” De coach kwam tot diezelfde conclusie: “Als je de kansen voor en tegen naast elkaar legt, moet je de partij altijd winnen. We komen nochtans op voorsprong en dan is het moeilijkste werk gedaan. Voor de wedstrijd was nochtans afgesproken om na de openingsgoal ook een tweede en een derde te zoeken. We zagen dit weekend voorbeelden genoeg bij onze concurrenten: Genk komt voor en speelt nog gelijk, Antwerp kwam 0-2 voor en liep nog tegen een nederlaag aan. De verwittigingen waren er dus geweest. Het waren bovendien twee vermijdbare tegengoals. We waren niet scherp genoeg in de duels en stonden niet goed te verdedigen. Een gebrek aan frisheid is alvast geen excuus om deze wedstrijd niet te winnen.”

Zondag komt er al een herkansing wanneer Club Brugge op verplaatsing trekt naar promovendus Union. Zij wonnen zondagavond verrassend met 1-3 op het veld van Anderlecht. (JT)