Club-coach Clement openhartig over corona: “Nog nooit zo ziek geweest”

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Vanavond neemt Club Brugge het op tegen Standard in de kwartfinales van de Beker van België. Na de Europese uitschakeling tegen Kiev en de gigantische voorsprong in de competitie, lijkt de beker nu de absolute prioriteit voor Blauw-Zwart. Het recupereert een viertal spelers die out waren met corona en ook coach Philippe Clement kan eindelijk terug zelf zijn troepen leiden.

“Het is een heel speciale periode geweest om verschillende redenen,” aldus de coach. “Ik ben nog nooit zo ziek geweest, ik was er echt heel slecht van. Anderzijds liep het werk gewoon door met belangrijke wedstrijden, matchen analyseren en meetings met spelers en staf. Het was een moeilijke combinatie. Je kan niet zo maar zeggen: ik ben ziek en lig in bed en dan kom ik een paar dagen later terug. Het was een uitdaging qua time-management. Tussen de meetings in zette ik soms snel mijn gsm om 45 minuten te slapen en een Dafalgan te nemen. Ik ben heel blij dat ik ervan af ben.”

‘Lelijk beestje’

Clement was niet de enige die in de touwen hing met corona, ook een aantal stafleden en spelers moesten met het virus afrekenen. “Ik heb een paar dagen zware koorts gehad en ik ben nog nooit zo moe geweest in mijn leven, ik had niks van energie. Een aantal mensen van de staf hadden nog slechtere symptomen. Bij iedereen is het een individueel verhaal, er waren ook spelers met bijna niks van symptomen. Sommigen zijn heel ziek geweest terwijl anderen slechts een loopneus hadden. Het is misschien nog moeilijker om je goed te voelen en ondertussen niet te mogen trainen. Het is sowieso een lelijk beestje dat je niet in je lichaam wil hebben.”

Enorme teleurstelling

Sinds maandag staat Clement zelf terug op het trainingsveld maar ook de voorgaande weken was hij erg nauw betrokken. “Ik heb alle trainingen gezien, ik heb de trainingen ook zelf gemaakt. Rik De Mil en Tim Smolders hebben dat fantastisch goed gedaan. Voor de spelers is er eigenlijk niet zo veel veranderd. Ik ben ook dankbaar voor alle technische oplossingen waardoor ik bijvoorbeeld de groep kon toespreken in Kiev.” Toch heeft de uitschakeling tegen Kiev nog een zure nasmaak. “Het was een enorme ontgoocheling, iedereen was ongelofelijk teleurgesteld,” licht de coach toe. “De groep heeft heel hard gewerkt en het maximum uit de mogelijkheden gehaald met nog een goede match tegen Leuven tussendoor. Zowel in Kiev als thuis hadden we meer mogelijkheden om te winnen. Eén fout achterin wordt dan cash afgestraft. Ik wijt het vooral aan een gebrek aan ervaring wat niet onlogisch is. Maar er zijn nog twee andere verhalen die we succesvol gaan proberen af te sluiten.”

Vanaken en Lang terug

Het eerste verhaal is de Belgische competitie. Met een voorsprong van 15 punten en nog twee wedstrijden minder kan het niet meer fout lopen, verhaal twee gaat deze avond verder met een bekerwedstrijd op een zwalpend Standard. Club Brugge recupereert Mitrovic, Denswil, Vanaken en Lang. “Die jongens trainden mee en behoren ook tot de selectie. De knopen zijn al doorgehakt. We houden rekening met speelminuten maar ik verwacht van niemand de volle 90 minuten. Het komt erop aan om conditie op te bouwen in de volgende wedstrijden. Het gaat niet enkel om ziek zijn en niet trainen maar vooral wat het virus met je lichaam doet. We gaan heel goed moeten opvolgen hoe het met elke speler individueel gaat.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.