Club Brugge verstevigt leidersplaats na zege op Mechelen

©JASPER JACOBS BELGA

In een wedstrijd met twee gezichten nam Club Brugge al bij al toch vlotjes de maat van KV Mechelen. Voor de rust was het spelpeil ondermaats met weinig tot geen kansen. Na de rust voorkwam Mata een achterstand maar daarna was Club heer en meester. Diatta besliste de partij met twee treffers in vijf minuten tijd, Okereke legde de 0-3 eindstand vast.

Aangezien de wedstrijd van Racing Genk werd uitgesteld, kon Club Brugge hun leidersplaats nog verstevigen. Coach Clement had weinig redenen tot klagen na de eenvoudige zege op Antwerp zondag. Vandaar dat hij het vertrouwen gaf aan dezelfde elf, mede omdat Vormer nog steeds out is met corona. De Ketelaere bleef diep vooraan staan. Op de persconferentie liet Clement verstaan dat Krmencik stilaan overbodig is geworden. Bij Mechelen was coach Vrancken er niet bij, ook al vanwege corona. Het werd overigens een speciale wedstrijd voor Vanaken, zijn 200ste competitiewedstrijd voor Blauw-Zwart.

Flauwe eerste helft

Club probeerde furieus te starten maar na een aantal minuten deemsterde het vuur. Mechelen wachtte op de omschakeling. Het eerste halfuur was geen reclame voor het Belgisch voetbal met welgeteld nul pogingen binnen het kader langs beide zijden. Net na het halfuur kwam daar toch opeens een prima mogelijkheid voor de bezoekers. Vanaken zette Diatta alleen voor Thoelen maar zijn poging ging naast. Aan de overzijde kreeg ook Mechelen een eerste gelegenheid maar Vranckx kon zijn kopbal niet kadreren.

Beide ploegen moesten al voor de rust noodgedwongen een wissel doorvoeren. Defour kon niet meer verder bij de thuisploeg en ook de wedstrijd van Lang zat erop. Op slag van rust kwam er eindelijk enige opwinding in de partij. De Ketelaere schilderde een vrije trap op het hoofd van Vanaken maar Thoelen had een goede reflex in huis. Doelpuntenloos bij de rust.

Diatta breekt de ban

Het was Mechelen dat voor het eerste gevaar van de tweede helft zorgde. Met voorsprong zelfs de beste kans van de wedstrijd. Schoofs bood Walsh de openingsgoal aan op een schoteltje maar een voetveeg van Mata voorkwam een gemaakt doelpunt. Mignolet mocht zijn rechtsachter dankbaar zijn. Die serieuze waarschuwing schudde de bezoekers wakker. Tot twee keer toe was Rits de aangever van dienst. Het schot van Diatta belandde in het zijnet en niet veel later trof Vanaken de buitenkant van de paal. De druk op de thuisploeg werd steeds groter met een volgende grote doelkans tot gevolg. Alweer hield het doelhout Club van een doelpunt, Diatta trof de onderkant van de lat. Uitstel van executie want zo’n twintig minuten voor affluiten brak Diatta toch de ban. De Ketelaere zette zich mooi door op rechts, zijn afvallende bal werd in doel gedevieerd door Diatta.

Vijf punten los

Het klasseverschil werd groter met de minuut. Okereke liet na om de wedstrijd helemaal te beslissen maar Diatta nam bij het ingaan van het slotkwartier alle twijfels weg. Na een knappe combinatie met Vanaken werd Thoelen voor de tweede keer geklopt. Diatta legde zijn tweede van de avond binnen. De drie punten waren binnen handbereik en Brugge duwde niet echt meer door. In de slotminuten pikte ook Okereke nog zijn doelpuntje mee op assist van Rits, die vandaag heel wat beslissende passes afleverde. Missie volbracht, Brugge staat bovenaan vijf punten los, al heeft Genk wel een wedstrijd minder gespeeld. Zondag volgt de clash van Vlaanderen wanneer AA Gent op bezoek komt.

Opstelling Mechelen: Thoelen, Wernersson, Bushiri (70’ Bateau), Peyre, Walsh, Schoofs, Defour (38’ Kaya), Storm (71’ Engvall), Vranckx, Hairemans, Mrabti.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Ricca, Kossounou, Mechele, Mata, Balanta (58’ Deli), Rits, Vanaken, Lang (37’ Okereke), De Ketelaere, Diatta (84’ Van der Brempt).

Gele kaarten: 41’ Peyre, 45’ Storm, 63’ Bushiri