Club Brugge vernedert AA Gent in eigen huis

Bas Dost scoort twee keer in de match van Club tegen AA Gent op maandag 15 maart.© BELGA/John Thys
Bas Dost scoort twee keer in de match van Club tegen AA Gent op maandag 15 maart.© BELGA/John Thys
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De autoritaire leider Club Brugge bouwde in de ‘Slag om Vlaanderen’ zijn voorsprong uit tot 19 punten. Nochtans was Gent oppermachtig in de eerste helft. Club bakte er niks van en mocht tevreden zijn dat het geen goal slikte. Een driedubbele wissel deed de wedstrijd kantelen. De uit blessure teruggekeerde Bas Dost trof twee keer raak en ook invallers De Ketelaere en Pérez zagen hun namen op het scorebord verschijnen: 0-4 voor Club.

Club Brugge zag zijn zegereeks afgelopen vrijdag eindigen op Charleroi. Clement voerde een wissel door, eentje die er ook zat aan komen: Dost kwam in de plaats van Badji. Dost stond vorige week terug op het trainingsveld na zijn hamstringblessure maar werd voor de partij op Charleroi nog uit de wedstrijdkern gelaten.

Reuzekans voor Yaremchuk

Het eerste warme moment kwam er toen Mignolet een bal maar half kon klemmen en vervolgens wat ging hangen aan Lepoitre die gretig neerging. Even twijfel bij de scheids maar uiteindelijk floot hij voor een lichte fout op Mignolet terwijl hij net zo goed de bal op de stip had kunnen leggen.

Gent begon het meest dreigend aan de partij maar niet in die mate dat Mignolet gedwongen werd om grootse reddingen te verrichten. Ook bij de beste kans van de eerste helft hoefde hij niet op te treden. Yaremchuk knalde vanop vijf meter hoog over.

Onherkenbaar Brugge

Club Brugge maakte vrijdag op Charleroi meer dan een uur lang weinig indruk en ook op Gent kwam Club niet in het spel. Zou de te grote voorsprong in de competitie voor enige gelatenheid in de gelederen zorgen? Gent slaagde er alvast niet in om de vele slordigheden in het Brugse spel af te straffen.

Yaremchuk zette zich goed door op links, passeerde Mechele op snelheid en bracht voor. Mignolet had een voetveeg nodig om Depoitre van de openingstreffer te houden. Ook de laatste doelpoging voor de rust kwam er voor de thuisploeg. Een schicht van Owusu zoefde naast de kooi van Mignolet. Brugge kon niet mopperen dat het nog 0-0 stond bij de rust.

Driedubbele wissel rendeert

De slechte eerste helft zorgde ervoor dat Clement drastisch ingreep met maar liefst drie wissels. De volledige linkerflank werd vervangen. Chong en Sobol presteerden dan ook ondermaats, verder bleef ook Balanta in de kleedkamer. De Ketelaere, Denswil en Rits moesten meer schwung in het spel brengen.

En die stroomstoot kwam snel. De Ketelaere verstuurde een prachtige pass op Dost. De Nederlander zag de doelman ver uit zijn doel staan en lepelde de bal met precisie over Bolat. Het verschil met de eerste helft kon niet groter zijn.

Wat een invalbeurt overigens van De Ketelaere. Op het uur verdubbelde hij de bonus met een schot in de korte hoek. Club werkte af aan 100% en ook de derde mogelijkheid resulteerde in een goal. Bolat keerde eerst nog de kopbal van Dost maar de spits trapte de rebound zelf binnen. Gent compleet tegen het canvas in twintig minuten tijd.

Kloof van 19 punten

De thuisploeg moest de kelk tot op de bodem ledigen. Ook Pérez, ingevallen voor Dost, pikte nog zijn doelpuntje mee. Zijn eerste goal voor de hoofdmacht, nadat hij ook al bij zijn debuut scoorde voor Club NXT.

Het dramatische verval na rust toonde de mentale zwakte aan van de thuisploeg. Onmiddellijk na de openingsgoal zakten ze als een kaartenhuisje ineen. Club Brugge bouwt zijn voorsprong zo uit tot 19 punten. Zondag kan dat zelfs nog oplopen want dan komt dichtste achtervolger Antwerp naar Jan Breydel. (JT)

Opstelling AA Gent: Bolat, Nurio (81’ Bukari), Arslanagic, Hanche-Olsen, Mohammadi, Owusu (60’ Dorsch), Kums, Bezus (69’ Odjidja), Castro-Montes (69’ Tissoudali), Depoitre (82’ Godeau), Yaremchuk.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (46’ Denswil), Mechele, Mitrovic, Mata, Balanta (46’ Rits), Vormer, Vanaken (85’ Okereke), Lang, Dost (70’ Pérez), Chong (46’ De Ketelaere).

Gele kaarten: 19’ Vanaken.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 52’ 0-1 Dost, 63’ 0-2 De Ketelaere, 67’ 0-3 Dost, 81’ 0-4 Pérez.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.