Club Brugge twaalf punten los na 3-2 zege tegen Genk

© (Foto Belga)

Club Brugge won in een uiterst aangenaam kijkstuk met 3-2 van dichtste achtervolger Genk. Alweer Dost bracht Club al vroeg op voorsprong. Tegen de gang van het spel in ging Genk met een voorsprong rusten na goals van Ito en Toma. Na de rust zette een dominant Club orde op zaken met goals van Vormer en Mechele.

Club Brugge versus Racing Genk was de topper van de speeldag, hoewel de kloof tussen beide ploegen voor de start toch al negen punten bedroeg. Een uitgelezen kans voor Club om de titelstrijd eind januari al in een beslissende plooi te leggen. Hans Vanaken was er terug bij na een schorsing van drie speeldagen. Diatta tekende deze week voor Monaco, zijn plaats op de flank werd ingenomen door De Ketelaere. Denswil kreeg als linksachter de voorkeur op zowel Ricca als Sobol. Opvallend want zo kwamen er vier Nederlanders aan de aftrap. Ondanks de 1 op 9 slechts één wissel bij de Limburgers. De Amerikaan McKenzie maakte zijn debuut.

Alweer Dost

Welgeteld acht minuten duurde het vooraleer de Nederlandse connectie de thuisploeg op voorsprong bracht. Lang werd randje buitenspel diep gestuurd, hij wist Dost te bereiken. En Dost doet, wat Dost elke wedstrijd doet, scoren. De VAR nam de nodige tijd om de fase te analyseren en de lijnrechter te overrulen die Lang had afgevlagd. Vroege maar verdiende voorsprong voor Club. Dost scoorde voor de vierde opeenvolgende wedstrijd en hij neemt stilaan een patent op vroege doelpunten.

Efficiënte Limburgers

Ook na de voorsprong nam Club geen gas terug. Lang kreeg al snel een kopkans maar kon te weinig kracht achter de bal zetten. Op de flank werd Arteaga helemaal tureluurs gedraaid door Mata. Net die Arteaga lag aan de basis van de eerste Limburgse kans én goal. Zijn voorzet bereikte Ito die de bal enig mooi achter het steunbeen in het zijnetje deponeerde. Alles te herdoen. Genk putte het nodige vertrouwen uit die gelijkmaker en ze bleken uitermate efficiënt want ook hun tweede mogelijkheid mondde uit in een doelpunt. Ito zwiepte de bal voor de doel, Onuachu probeerde een strafschop te versieren maar het was Toma die met een plaatsbal Mignolet verschalkte. Club Brugge de gehele eerste helft flitsend en dominant maar wel met een achterstand de rust in, van een hold-up gesproken. Die ruststand kon gerust 1-3 zijn, Onuachu miste op slag van rust nog een reuzemogelijkheid toen hij van in de kleine rechthoek onbesuisd over schoot.

Gelijkmaker Vormer

Genk begon met een afwachtende houding aan de tweede helft. Het liet de bal aan de thuisploeg maar Club slaagde er niet in om hetzelfde hoog tempo te ontwikkelen zoals in de beginfase van de wedstrijd. De steun van de twaalfde man zou in dit soort situaties van goudwaarde zijn. Op het uur werd Vanaken gewisseld voor Balanta. Brugge bleef de druk opvoeren maar tot uitgespeelde kansen kwam het aanvankelijk niet. Tot Mata zich nog maar eens voorbij Arteaga wurmde en vervolgens schitterend het overzicht hield en er Vormer uitpikte. De kapitein twijfelde niet en trapte de gelijkmaker binnen.

Mechele bezegelt topper

Dost speelde, op zijn doelpunt na, een vrij anonieme wedstrijd. Ook tegen Oostende raakte hij maar weinig in het spel betrokken, al blijft hij natuurlijk uiterst dodelijk in de grote rechthoek. Lang speelde wel een prima partij en was in zowat elke Brugse aanval betrokken. Hij lag dan ook aan de basis van de derde treffer toen hij met een slimme pass de mee opgerukte Mechele kon bereiken. De verdediger scoorde prima in de draai. Ergens mocht Genk dit zichzelf aanwrijven want in de tweede helft beperkten ze zich enkel tot verdedigen. Verdiende zege voor de thuisploeg in een uiterst amusante topwedstrijd. Voor zover daar nog twijfel over bestond, zal Club Brugge zichzelf eind mei opvolgen als landskampioen. Voor de spanning in de competitie worden de punten gelukkig nog gedeeld alvorens play-off I start want anders kon het in maart al wel eens afgelopen zijn. (JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Denswil, Mechele, Kossounou, Mata (90’ Ricca), Rits, Vormer, Vanaken (63’ Balanta), Lang, Dost (90’ Badji), De Ketelaere (78’ Okereke).

Opstelling Genk: Vukovic, McKenzie, Cuesta, Muñoz, Arteaga, Toma (62’ Thorstvedt), Heynen, Preciado, Bongonda (84’ Oyen), Onuachu (75’ Dessers), Ito.

Gele kaarten: 93’ Thorstvedt.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 7’ 1-0 Dost, 24’ 1-1 Ito, 34’ 1-2 Toma, 65’ 2-2 Vormer, 77’ 3-2 Mechele.