Beursexpert Pascal Paepen noemt mislukking beursgang Club Brugge “amateurisme van grote zakenbanken”

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Club Brugge stelt de aangekondigde beursgang uit. Dat meldde De Tijd vandaag en het nieuws wordt bevestigd door voorzitter Bart Verhaeghe. Beursexpert Pascal Paepen vindt de mislukking van de beursgang “amateurisme van grote zakenbanken”.

De beursgang zat in de laatste rechte lijn, maar wordt nu dus minstens tijdelijk afgeblazen. De bedoeling was om 30 procent van het aandelenkapitaal naar de beurs te brengen. De prijsvork van het aandeel was 17,5 tot 22,5 euro. Dat kwam overeen met een marktwaarde voor Club Brugge, aan de gemiddelde prijsvork, van 229 miljoen euro.

“We hebben ervoor gekozen om de beursgang van Club uit te stellen gezien de huidige marktcondities”, bevestigt Club-voorzitter Bart Verhaeghe.

“Uiteraard vinden we dit jammer, maar we kijken met een open vizier naar de toekomst. Club Brugge doet het financieel, organisatorisch en sportief uitstekend en de ambitie blijft om elke dag beter te doen. We focussen ons nu volledig op het behalen van de vierde landstitel in zes jaar. De uitgestelde beursgang heeft geen impact op de werking van blauw-zwart. Ik hou eraan om onze fans te bedanken voor hun niet aflatende steun en vertrouwen.”

“Amateurisme”

De mislukking van de beursgang van voetbalclub Club Brugge is het gevolg van “amateurisme” van de grote zakenbanken die de operatie hebben begeleid. Dat vindt beursexpert Pascal Paepen, die in het verleden zelf beurstransacties heeft begeleid.

In de officiële communicatie van de club wordt verwezen naar ‘de marktomstandigheden’, maar het is niet duidelijk wat dat wil zeggen. Een grote beurscrash is er bijvoorbeeld niet geweest de jongste tijd.

“Dit is een excuus voor het feit dat de zakenbanken de markt niet goed hebben gecheckt”, denkt Paepen. “Dit is gewoon amateurisme. Bart Verhaeghe kan met reden vloeken op die bankiers.”

Verbrande operatie

De prijsvork deed bij Paepen al een lichtje branden. “Er was eerst sprake van een waarde van 400 miljoen euro. Dan begin je al de wenkbrauwen te fronsen. Dan kwam de prijsvork (gemiddeld 229 miljoen euro) en was het plots een pak minder. Dan begin je je af te vragen van wie die oorspronkelijke 400 miljoen kwam.”

Paepen denkt dat de zakenbanken slordig zijn geweest en niet voldoende op voorhand met grote investeerders hebben gepraat over hun interesse. “Als ik dit zou hebben gedaan toen ik in Londen werkte, zou ik mij schamen.”

Hoe moet het nu verder? “Dit is een verbrande operatie”, meent Paepen. “Een verbrande cake zet je niet in de koelkast om hem er na een paar weken uit te halen. Hij blijft verbrand en smaakt niet lekker. Stel dat de beurzen goed blijven gaan en de resultaten van Club goed blijven, dan kan men het ooit nog wel eens proberen. Maar eenvoudig is dat niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier