Club Brugge speelt in Kiev: “Geen excuses in de koude zoeken”

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Twee centimeter scheelde het begin december of Club Brugge mocht aantreden in de Champions League. Maar de knal van Charles De Ketelaere tegen Lazio strandde op de dwarsligger waardoor Club Brugge nu uitkomt in de Europa League. Tegenstander in de zestiende finales is Dynamo Kiev.

Het werd een hobbelig parcours voor Club richting die Europese confrontatie. Op zondag werd de competitiewedstrijd op Charleroi op het laatste moment uitgesteld, maandag en dinsdag volgden dan nog wat coronagevallen en ook smaakmaker Noa Lang is er wegens ziekte niet bij. Tot overmaat van ramp moet ook coach Philippe Clement thuisblijven. Club NXT-coach Rik De Mil krijgt de opdracht om met een goed resultaat terug naar België te keren.

Wat een ommezwaai. Rik De Mil staat aan het hoofd van Club NXT en probeert wekelijks om de Brugse youngsters klaar te stomen voor het grote werk. Dat werpt zijn vruchten af want spelers zoals Ignace Van der Brempt en Thomas Van Den Keybus maken geregeld deel uit van de selectie van het eerste elftal. De Mil maakt een tijdelijke overgang van de rode lantaarn van 1B naar de competitieleider met Europese ambities, van plankenkoorts is er alvast geen sprake. “Ik heb de voorbije dagen heel goed geslapen,” opent De Mil op de persbabbel. “Het voelt als een enorme uitdaging. We hebben ons werk goed gedaan en de tegenstander heel nauwgezet gescreend. Net zoals iedere wedstrijd zijn we op alles voorbereid. De groep en de spelers zullen perfect ingelicht worden. Ik wil het verlengstuk zijn van onze coach die de voorbereiding voor zijn rekening nam. Ik zal er alles aan doen om met een heel goed resultaat terug te keren naar België. Op woensdagavond volgt nog een training. De jongens die mee zijn, zijn fit en klaar voor de wedstrijd.”

Op die laatste training moet er alvast niet gezocht worden naar Matej Mitrovic, Stefano Denswil of Hans Vanaken. Zij hebben te kampen met een coronabesmetting. Ook man in vorm Noa Lang is er niet bij wegens ziekte en Eduard Sobol is geschorst na zijn rode kaart op Lazio Roma. Meer dan ooit rust de druk op de schouders van spits Bas Dost. “Het is vervelend dat we Lang en Vanaken missen, beiden hele goede spelers. Maar het is niet anders en we moeten het accepteren. Desondanks beschikken we nog steeds over een hele goede selectie en dat gaan die jongens morgen ook laten zien.”

Koude geen excuus

Bas Dost kwam al drie keer eerder uit in de kwartfinale van de Europa League. “Helaas ben ik daar ook altijd gestrand,” geeft de Nederlander mee. “De Europa League is een heel mooi tornooi. Het is ook één van de redenen waarom ik naar Club Brugge ben gekomen. Ze zijn Europees actief en volop in ontwikkeling. De verwachtingen zijn vrij hoog, we wonnen tien opeenvolgende wedstrijden. We komen met heel veel zelfvertrouwen en willen de volgende ronde behalen.”

Vanwege de koude temperaturen wordt de wedstrijd om 16 uur Belgische tijd gespeeld in plaats van om 18u55. Ze geven temperaturen uit tot -15 graden. Dat mag geen voorwendsel zijn voor een zwakke prestatie aldus Dost: “We moeten daar geen excuses bij bedenken. Een beetje koud vind ik niet erg maar dit gaat wat verder. Dat zijn de omstandigheden en daar moeten we mee omgaan. We nemen het zoals het is en gaan vlammen,” besluit de spits strijdvaardig.” (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.