Club Brugge pakt gelijkspel in Kiev

Brandon Mechele scoorde het Brugse doelpunt.© (Foto BELGA)

Ondanks de vele afwezigen slaagde Club Brugge erin om met een prima uitgangspositie Oekraïne te verlaten. In een vrij gesloten wedstrijd waren de kansen schaars. Buyalskiy schoot de thuisploeg op voorsprong maar Mechele kopte al snel de levensbelangrijke uitgoal binnen. Club Brugge in een ideale positie om volgende week thuis de klus te klaren.

Club Brugge kwam fel gehavend aan de aftrap van de heenwedstrijd van de zestiende finales in de Europa League. Het miste niet alleen Mitrovic, Denswil, Vanaken en Lang door corona maar op de wedstrijddag zelf moest ook nog Mats Rits afhaken vanwege het virus. Coach Philippe Clement en zijn volledige staf moesten thuis vanwege dezelfde redenen uitzieken. Club NXT-coach Rik De Mil en zijn assistent Tim Smolders namen plaats op de bank.

Kansloze eerste helft

Dynamo Kiev staat erom bekend dat ze graag defensief voetballen en wachten op een fout van de tegenstrever om dan genadeloos toe te slaan. De vele afwezigen bij Club zorgden niet voor een wijziging in het tactische plan van de thuisploeg. De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam zelfs op naam van Mata, hij kreeg tijd en ruimte in de rechthoek maar kon zijn schot niet laag houden. Het was -9 graden in Kiev en de 10.000 aanwezige toeschouwers konden zich alvast niet opwarmen aan het spelbeeld. Het duurde meer dan een half uur voor Kiev een eerste keer de neus aan het venster stak maar de kopbal van Buyalskiy viel op het dak van het doel. Net voor de rust kreeg diezelfde Buyalskiy een nieuwe kopkans maar ook dit keer kon hij Mignolet niet bedreigen. Geen enkel schot tussen de palen in de eerste helft, logische brilscore aan de rust dus. Club Brugge zag het graag gebeuren.

Mechele zorgt voor de uitgoal

Ook de tweede helft bracht weinig beterschap qua spelbeeld. Nochtans pepte kapitein Vormer, bezig aan zijn vijftigste Europese wedstrijd voor Club, zijn troepen nog eens op. De Ketelaere was de bedrijvigste Bruggeling, Dost kwam helemaal niet in het spelbeeld voor. Assistent Smolders stond voortdurend in contact met Philippe Clement en gaf zijn instructies door aan coach De Mil. Het openingskwartier was voor Club Brugge maar nog steeds zonder kansen. Bij de thuisploeg was Buyalskiy de gevaarlijkste man en niet toevallig brak hij de ban. Hij kreeg te veel ruimte rond de zestien en krulde de bal enig mooi in de verste hoek. Het was meer dan een uur wachten op een bal tussen de palen maar die verdween dan ook meteen in doel. Club liet zich niet van de wijs brengen en ook hun eerste bal tussen de palen was bingo. Op hoekschop van Vormer kopte Mechele het levensbelangrijke uitdoelpunt binnen.

Prima uitgangspositie

Badji en Van der Brempt mochten nog twintig minuten invallen. Okereke en Dirar werden naar de kant gehaald. Okereke kon andermaal niet overtuigen en Dirar miste nog wedstrijdritme. Hij speelde een half uurtje mee in de beker tegen Brakel en dat was het. Opvallend: negen van de tien bankzitters kwamen dit seizoen al aan de bak bij Club NXT. De goal van Mechele gaf de bezoekers verse moed om verder door te duwen. De onzichtbare Dost kreeg nog de grootste mogelijkheid toen hij, alweer op hoekschop, helemaal vrij mocht koppen vanop twee meter. Een gehavend Club speelde een verdienstelijke partij en mag met een prima resultaat terugkeren naar België. Een Club Brugge op volle sterkte zou altijd de maat moeten nemen van dit Kiev. Afwachten in hoeverre het coronaspook volgende week donderdag al bedwongen zal zijn. (JT)

Gelegenheidstrainer Rik De Mil tevreden

“Een uitdoelpunt in een Europese wedstrijd is altijd belangrijk. Dus op dat vlak is 1-1 een goede uitslag”, verklaarde gelegenheidscoach Rik De Mil donderdag na het gelijkspel van Club Brugge bij Dynamo Kiev in de zestiende finales van de Europa League. “We zijn tevreden, maar niet euforisch. Er komt nog een terugwedstrijd en we zijn er nog lang niet, maar dat uitdoelpunt is wel enorm belangrijk.”

“We wisten dat Dynamo Kiev een technisch team is en ook sterk is in de omschakeling. Maar we hebben hun sterke punten goed uitgeschakeld. We hebben weinig weggegeven, sterk verdedigd en toch hoog druk gezet. Ik denk niet dat we het initiatief aan Kiev gelaten hebben, al klopt het wel dat we vanuit de organisatie speelden. In de eerste helft lieten we Kiev te veel balbezit, maar bij de rust hebben we bijgestuurd en in de tweede helft hebben we het initiatief teruggenomen. Ons plan is altijd hetzelfde, ook vandaag hebben we ons niet aangepast. We hebben ons minsten evenveel getoond als de tegenstander.”

“Met Philippe Clement is er altijd wel contact geweest. Via videogesprekken heeft hij de spelers ook gemotiveerd. Voor mezelf blijf ik de focus op Club NXT leggen. Zolang het nodig is, zal ik het verlengstuk van Clement zijn, maar ik ken heel goed mijn rol.”