Club Brugge op zucht van titel na felbevochten zege tegen Antwerp

Hans Vanaken scoorde de winning goal vanop de stip.© (Foto BELGA)
Hans Vanaken scoorde de winning goal vanop de stip.© (Foto BELGA)
Redactie KW

Club Brugge weet weer wat winnen is. Op de vierde speeldag van de play-offs was het eindelijk prijs. Charles De Ketelaere brak op het uur de ban en bracht Club verdiend op voorsprong maar Mbokani bracht al erg snel de bordjes in evenwicht. Vanop de stip trok Vanaken Brugge finaal over de streep. Drie hardbevochten punten. Brugge kan donderdag kampioen spelen op het veld van aartsrivaal Anderlecht.

Bij het betreden van de perszaal voor de wedstrijd weerklonk ‘Banger hart’ van Rob de Nijs. Heel erg toepasselijk op de gemoedstoestand bij Club Brugge na de late zege van Genk gisteren. Lang geleden wellicht dat een Bruggesupporter gevloekt heeft toen aartsrivaal Anderlecht in het slot een nederlaag slikte. Twee punten nog de voorsprong met de komst van het stugge Antwerp naar Jan Breydel. Het zal toch niet?

Bankzitter Vanaken

Donderdag speelden Antwerp en Club Brugge een non-match op de Bosuil. Geen animo, geen kansen en bijgevolg ook geen goals. Toch kozen beide coaches voor dezelfde formatie. Enkel de geschorste Verstraete bleef aan de kant voor De Sart. Bij Brugge dus alweer geen Vanaken. Op Antwerp nog enig begrip voor de keuze voor Balanta en Rits als defensieve stabilisators na de 3-0 pandoering op Genk. Thuis tegen Antwerp in een wedstrijd die gewonnen moest worden was het ontbreken van Vanaken wel frappant.

Nauwelijks kansen

Het wedstrijdbeeld had veel weg van de partij van donderdag. Antwerp dat geduldig wachtte op een sporadische counter, Club met het merendeel van het balbezit maar niet klinisch genoeg in de zone van de waarheid. Een vrije trap van Vormer een half metertje boven doel en een te hoge knal van Rits na prima afleggen van Dost, daarmee moest de burger het stellen in het eerste half uur. De grootste kans kwam er via Dost. De Nederlander kreeg heel veel tijd en ruimte om te koppen net buiten de kleine rechthoek maar de spits besloot onbegrijpelijk om breed te koppen naar Rits. Weg kans, het weerspiegelde het gebrek aan vertrouwen waarmee Club aan het voetballen is. De thuisploeg bleef in de slotminuten het tempo opvoeren en Antwerp was blij dat het met een 0-0 een kwartier op adem kon komen.

Bevrijding vanop de stip

Clement wilde de druk verder opvoeren in de tweede helft en bracht logischerwijs Vanaken in de ploeg. Balanta, met al geel achter de naam, bleef staan, Rits werd geofferd. Op het uur kwam de grote bevrijding. Prima een-twee tussen Dost en De Ketelaere, waarna de youngster in twee tijden Butez kon verschalken. Een oerkreet weerklonk doorheen Jan Breydel, de tijd dat voetballers elkaar niet meer mochten knuffelen na een doelpunt was duidelijk voorbij. Op voorsprong komen tegen Antwerp, dan lijkt het lastigste deel van de klus geklaard. Twee minuten later was alles echter te herdoen. Prima voorzet van Lukaku en Mbokani met al zijn ervaring als snelste om binnen te glijden. Een paar minuten later alweer een nieuwe omwenteling. Slimme doorsteekpass van De Ketelaere op Lang waarop doelman Butez nogal fors inkwam. Strafschop. Een ijsberende Clement langs de zijlijn maar Vanaken bleef zoals altijd olympisch kalm en trapte Club terug op voorsprong.

Donderdag kampioen?

Na die nieuwe voorsprong koos Brugge eerder voor een defensieve aanpak. Zo werd spits Dost vervangen door Van der Brempt. Hierdoor kwam De Ketelaere diep in de spits. Wat later kwam er met Mitrovic een extra verdediger bij voor Balanta. Vercauteren gooide drie nieuwe krachten in de strijd. Met dichtgeknepen billen telde iedereen met een Blauw-Zwart hart de seconden af. Club een serieuze stap dichter bij een nieuwe titel, donderdagavond kunnen ze die al binnenhalen op het veld van Anderlecht. Als Genk echter in de vooravond niet wint, is Club al voor hun eigen wedstrijd kampioen. (JT)

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol, Mechele, Kossounou, Mata, Balanta (82’ Mitrovic), Rits (46’ Vanaken), Vormer, Lang (91’ Chong), Dost (73’ Van der Brempt), De Ketelaere.

Opstelling Antwerp: Butez, De Laet, Le Marchand, Seck, Lukaku (82’ Ampomah), Hongla, De Sart (88’ Boya), Buta, Gerkens (82’ De Pauw), Miyoshi (82’ Avenatti), Mbokani.

Gele kaarten: 12’ Le Marchand, 34’ Balanta, 45’ Hongla, 81’ Van der Brempt, 81’ De Laet, 89’ Mbokani.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 60’ 1-0 De Ketelaere, 62’ 1-1 Mbokani, 66’ 2-1 Vanaken (pen).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.