Club Brugge ontsnapt in Genk en loopt met de drie punten weg

© (Foto BELGA)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

In een knotsgekke wedstrijd knokte Club Brugge zich naar de drie punten op Genk. Het zag er nochtans lange tijd bijzonder slecht uit: Brugge stond 2-1 in het krijt en speelde met een man minder. Goals van Lang en Ricca in het slotkwartier zorgden er echter voor dat Clement weer wat steviger in het zadel zit.

Philippe Clement heeft zijn eerste van twee examens overleefd. Wat een ongelofelijke wedstrijd en dito comeback van blauw-zwart. Na zijn miscast tegen RB Leipzig koos Clement terug voor zijn vertrouwde 4-3-3. Maar ook in dit systeem was er andermaal geen plaats voor Ruud Vormer. Wat is er aan de hand tussen Clement en zijn kapitein? De reacties op de sociale media toen de opstelling bekend raakte, spraken boekdelen. In de strijd tussen Vormer en Clement kiezen de supporters resoluut voor de Nederlander.

Rood Van der Brempt

Nsoki, Sowah en Dost vielen naast de ploeg. Van Nsoki en Sowah was dat niet meer dan logisch na hun desastreuze prestatie in de Champions League. Van der Brempt, woensdag nochtans ook onder de ondergrens, kreeg een nieuwe kans van zijn coach maar die zou hem uiteindelijk zuur opbreken. Beide ploegen hadden nood aan een deugddoende zege om zich uit het moeras van de crisis te onttrekken. De eerste waarschuwing kwam er via Bongonda die vanuit een scherpe hoek op de paal schoot. Op de fase die volgde stak ook Club voor het eerst de neus aan het venster, Mechele besloot voorlangs. Iets voorbij het halfuur koos Vanaken zijn moment uit. Een prima assist van Lang en de gelegenheidskapitein legde beheerst de 0-1 binnen. Het defensieve werk van Hrosovsky zag er niet uit maar die zou in de tweede helft zijn foutje nog ruimschoots compenseren. Het kantelmoment kwam er een paar minuten voor rust. Brugge had de partij in handen maar toen kwam de rode kaart van Van der Brempt. Twee domme en overbodige gele kaarten, wat een dramatische week voor de jongeling.

Dubbel van Hrosovsky

Het scenario in de tweede helft was te verwachten. Brugge plooide terug en Genk ging categoriek op zoek naar de gelijkmaker. Vier minuten duurde die zoektocht: Hrosovsky nam een afvallende hoekschop schitterend op de slof en de stand stond terug gelijk. Genk bleef doorduwen, tot twee keer toe was Trésor erg dicht bij de voorsprong. Mignolet voelde zich even weer als tegen Leipzig, zijn doel was net geen schietkraam. De volgende knal van Hrosovsky was alweer goed voor een doelpunt. Zijn trap botste hoog op maar Mignolet liet zich toch weer te gemakkelijk verschalken. De doelman is niet aan zijn beste periode bezig.

Club keert situatie om

2-1 op achterstand met tien man, Clement was inwendig al bezig zijn valiezen aan het pakken. Maar voetbal blijft een onvoorspelbare sport. Met Ruud Vormer inmiddels tussen de lijnen stond Club Brugge opeens op uit de doden. Voorzetje van Vormer, De Ketelaere die slim Lang aanspeelde en de Nederlander die uit het niks de 2-2 scoorde. Vier minuten later, hoekschop van Vormer en Ricca die binnenkopte. 2-3 en Club Brugge het delirium nabij. Wat een moment ook voor Vormer die in 20 minuten tijd het ongelijk van zijn coach bewees. Drie onverhoopte punten uiteindelijk voor Club Brugge en Clement. Wedden dat Vormer woensdag wel in de basis zal staan?

Opstelling Genk: Vandevoordt, Arteaga, Lucumi, Sadick (87’ Paintsil), Preciado (80’ Munoz), Thorstvedt, Trésor (75’ Heynen), Hrosovsky, Bongonda, Ugbo, Ito.

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (59’ Ricca), Mechele, Hendry, Mata, Balanta (72’ Vormer), Rits, Vanaken, Lang (92’ Dost), De Ketelaere, Van der Brempt.

Gele kaarten: 14’ Van der Brempt, 33’ Sobol, 86’ Bongonda.

Rode kaarten: 42’ Van der Brempt (2x geel).

Doelpunten: 35’ 0-1 Vanaken, 49’ 1-1 Hrosovsky, 72’ 2-1 Hrosovsky, 78’ 2-2 Lang, 82’ 2-3 Ricca.