Cerclevoorzitter Vincent Goemaere: “Ik voel mij geen degradatiekandidaat”

Vincent Goemaere gelooft in zijn ploeg ondanks de tegenvallende resultaten. © Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Na meer dan een kwart van de reguliere competitie telt slechts één ploeg nog minder punten dan Cercle Brugge: wordt het wéér een kelderseizoen, voorzitter Vincent Goemaere?

Na 9 wedstrijden telt Cercle 8 punten, net als OH Leuven, en doet alleen Beerschot nog slechter. Daarmee trekt het de lijn door van de voorbije drie seizoenen: sinds de promotie naar 1A eindigde het achtereenvolgend als 13de en 14de op 16 ploegen en als 16de op 18 ploegen. “Na de investeringen die we deden, hadden we absoluut beter verwacht”, zegt voorzitter Vincent Goemaere. “Maar ik voel mij geen degradatiekandidaat, omdat we over voldoende kwaliteit beschikken om dit nog te kunnen keren. De automatismen zijn nog niet optimaal en resultaatgericht spelen is een werkpunt, maar ik geloof wel dat de machine zal aanslaan.”

Al verloor Cercle met Ugbo wel zijn topscorer. “Maar laten we niet vergeten dat Denkey vorig seizoen wedstrijden speelde waarvan iedereen zei: dat wordt een grote! Het gaat om vertrouwen dat we moeten terugvinden. Het allerlaatste wat we nu moeten doen, is aan een doemscenario denken.”

Leerproces

De indruk is toch dat Cercle met AS Monaco volop inzet op jonge spelers maar er niet in slaagt een ploeg te bouwen die boven de degradatiezone uitstijgt. “Maar achter de schermen vormt er zich wel degelijk een organisatie met een structuur die tot resultaten moet leiden”, aldus Goemaere. “De laatste twee jaar is er onder Oleg Petrov een duidelijke visie en strategie. Ik had ook liever gehad dat die resultaten er nu al waren, maar dat bewijst ook dat alles z’n tijd nodig heeft. Ook wij hebben ons leerproces nodig en moeten een ploeg bouwen. Mocht het niet werken, dan ben ik de eerste om schuld te bekennen, want ik heb jaren aan een stuk anders beweerd. Maar ik blijf erin geloven en ben er honderd procent van overtuigd dat wat we aan het doen zijn straks ook resultaten zal opleveren.”

“Kijk, om met Cercle naar een zelf bedruipende situatie te gaan, moeten wij niet op 40.000 toeschouwers in ons stadion rekenen. Wij moeten ons businessmodel anders aanpakken en dat is zoals Cercle dat al heel lang doet, zij het nu mondialer: jonge talenten, van eigen bodem en van elders, ontwikkelen en met een meerwaarde verkopen. Dan weet je dat je in je spel realistisch moet zijn, omdat jonge spelers ook fouten zullen maken. Wij bekijken het op lange termijn: hoe kunnen we sportief én economisch de juiste resultaten halen? Daar moeten we een gezond evenwicht in vinden en daar werken we momenteel heel hard aan. Never give up!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.