Cercledoelman Miguel Van Damme genomineerd voor de Vlaamse Reus

© Belga
Redactie KW

Ook de West-Vlaamse voetbalster Tessa Wullaert behoort tot de zes genomineerden.

De Vlaamse Reus is een trofee die op het einde van het jaar wordt toegekend aan de beste Vlaamse sporter van het jaar, uitgereikt door de Vlaamse Bond van Sportjournalisten (VBS). De journalisten die bij de bond zijn aangesloten, mogen een stem uitbrengen. De laureaat krijgt als trofee een beeldhouwwerk van kunstenaar Willem Vermandere.

In 1992 won Sabine Appelmans de allereerste Vlaamse Reus. De keuze van het bestuur van de VBS is steeds geweest om de persoonlijkheid van de winnaar te benadrukken. Vaak was er een coach, een beleidsman/beleidsvrouw bij de genomineerden. De organisatie zegt niet zozeer op sportieve prestaties te focussen maar wel meer dan ooit op de persoonlijkheid van de sporter. “We zoeken geen “Vlaamse” Sportman of Sportvrouw van het Jaar, we zoeken iemand die het voorbije jaar op ons, behalve voor de sportieve prestaties, een bijzondere indruk heeft nagelaten. Daarom zal het kandidatenlijstje waarschijnlijk verrassen”, stelt de organisatie bij de bekendmaking van de shortlist.

Leukemie

Dat verklaart de keuze van Miguel Van Damme. “De Cercledoelman wordt sinds 2016 behandeld voor leukemie. Na zijn diagnose volgde een periode van genezen, hervallen, genezen en opnieuw hervallen. In het seizoen 2018-2019 speelde de doelman zijn voorlopig laatste twee matchen voor de ploeg.”

Tessa Wullaert beschrijft de organisatie als volgt: “Het is absoluut dankzij Tessa Wullaert dat het vrouwenvoetbal – en zeker de groei van de Red Flames, de nationale ploeg – op de kaart werd gezet. Bovendien wordt ze bijna altijd gevraagd voor een reactie of er nu verloren of gewonnen werd, ze is iemand waar naar geluisterd wordt. Niet voor niets natuurlijk won ze al enkele Gouden Schoenen, en ben je dan niet de beste van jouw generatie? Als één van de eersten ging ze ook in het buitenland spelen, nog een illustratie van haar talent.”

Marathonloper Bashir Abdi, judoka Matthias Casse, hockeyspeler Alexander Hendrickx, en meerkampster Noor Vidts staan samen met Tessa en Miguel op de shortlist voor de Vlaamse Reus 2021. Op vrijdag 3 december wordt de laureaat gekroond tijdens een plechtigheid in de Vismijn van Gent. Vorig jaar viel wielrenner Wout van Aert in de prijzen.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier