Cercle – KV Oostende live op websites clubs te volgen na problemen met uitzendrechten

Je zal Cercle - KVO live op de websites van beide clubs kunnen volgen.©KURT DESPLENTER BELGA
Je zal Cercle - KVO live op de websites van beide clubs kunnen volgen.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

KV Oostende maakt zich, bij monde van COO Thorsten Theys, in een pittige open brief boos op DPG Media, houder van de tv-uitzendrechten van de nationale voetbalbeker. Het mediabedrijf verbiedt namelijk dat KVO samen met bekertegenstander Cercle Brugge en de regionale zender Focus-WTV een live-uitzending verzorgt. “Zonder motivatie of amendement”, betreurt KVO. Intussen vonden beide clubs alsnog een oplossing: je zal de match op de websites van beide clubs kunnen volgen.

De bekerwedstrijd van KVO in en tegen Waasland-Beveren was niet live op televisie te volgen, de club mocht toen ook zelf geen livestream voorzien. Achteraf waren zelfs nergens samenvattingen te zien, tot KV Oostende zelf met een samenvatting kwam aandraven. Nu is het hek wederom van de dam, want de bekerderby tussen Cercle Brugge en KV Oostende wordt weer niet live getoond op tv. “De laatste twee weken moeten wij vaststellen dat, voor wat betreft de bekerwedstrijden van KV Oostende, extra moeite wordt gedaan om deze beelden net niét beschikbaar te stellen”, begint Theys in z’n open brief.

Samenwerking

KV Oostende, Cercle Brugge en de lokale tv-zender Focus-WTV ontwikkelden een samenwerking en een voorstel om de wedstrijd toch ‘zichtbaar’ te maken voor de fans van beide clubs. Eleven Sports werkte constructief mee aan dit voorstel en hielp de partijen het bos door de bomen te zien. Eleven Sports kan echter niet zelf beslissen, gezien de verkoop van de rechten van de Croky Cup aan sublicentiehouder DPG Media (VTM/HLN). DPG Media verkoos om de wedstrijd niet te brengen op de nationale televisie en ook niet op de website van HLN, waar Beerschot tegen KV Mechelen dan bijvoorbeeld wel weer wordt gestreamd”, merkt de COO op.

“Betreurenswaardig”

“KV Oostende en Cercle Brugge waren bereid om een mooie som geld te betalen voor de uitzendrechten en Focus-WTV zou de productie en technische kosten op zich nemen. Een mooie West-Vlaamse synergie, dus. De fans van beide clubs kunnen zoals pijnlijk bekend geen wedstrijden live meepikken. ‘Andere jaren waren ook niet alle bekermatchen live op tv’, is in dit covidjaar een vlieger die met de beste wil nooit de lucht in raakt. In een jaar gekenmerkt door wat allemaal ‘verboden’ is, is het bewust inspanning leveren om iets niét mogelijk te moeten maken zeer betreurenswaardig en absoluut onbegrijpelijk.”

Voor de fans

“Wij ontnemen geen enkele partij enig economisch recht, want allemaal kozen ze ervoor om de wedstrijd niet te tonen en dus niet ten gelde te maken. Zelf verdienen wij als clubs niets aan deze wedstrijd: we doen het alleen om onze fans het weinige dat we dit jaar kùnnen geven, aan te bieden. Niet meer, niet minder”, gaat Thorsten Theys door. “Men zou verwachten, gezien het gering economisch belang van deze wedstrijd, dat een groot bedrijf als DPG Media er eerder voor zou kiezen om mooie waarden uit te dragen in deze coronatijden: een extra beleving mogelijk maken met respect voor twee kleine clubs die elk een paar miljoen euro verliezen dit seizoen, door omstandigheden waar zij noch de fans voor gekozen hebben.”

Toch online

“Maandagavond kwam het bericht dat het dan toch niet is toegestaan om de wedstrijd uit te zenden op de lokale tv-zender”, betreurt Theys. “Hierbij geen enkele motivatie, geen enkel amendement, enkel een verwijzing naar de media-overeenkomsten, die minstens voor interpretatie vatbaar zijn.”

Dinsdagmiddag viel alsnog een oplossing uit de bus. Cercle Brugge en KV Oostende zullen samen een live-uitzending verzorgen. Tony Obi (KVO-icoon) en Johnny Nierynck (coryfee van zowel KVO als Cercle Brugge) verzorgen het commentaar.

De uitzending start om 17.55 uur op zowel www.kvo.be als www.cerclebrugge.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.