Cercle is klaar voor derby tegen KV Oostende

Cerclecoach Paul Clement.©KURT DESPLENTER BELGA
Cerclecoach Paul Clement.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Ook Cercle Brugge staat voor een zogenaamde Engelse week met drie matchen in acht dagen, te beginnen met de West-Vlaamse derby tegen KV Oostende morgen. “Er is de voorbije week veel analysewerk verricht. Hopelijk zien we hier positieve resultaten van in onze prestatie van komend weekend”, zegt coach Paul Clement.

Negen maanden terug had Cercle Brugge-KV Oostende een andere betekenis dan nu het geval is. Groen-zwart wilde met de eigen fans het miraculeuze behoud in 1A vieren, terwijl de kustploeg in het Jan Breydelstadion op zoek moest naar minstens een gelijkspel om mathematisch zeker te zijn van een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. De wedstrijd kon echter door de eerste lockdown niet plaatsvinden en uiteindelijk kon KVO zich handhaven.

Dit seizoen gingen beide teams wel goed van start. KVO kon zich na de winst afgelopen zondag tegen KAA Gent wat herpakken. Bij Cercle zijn ze er zich van bewust dat het na die knappe winst tegen diezelfde Buffalo’s en de daaropvolgende drie op achttien stilaan wel beter moet. “Als coach en als spelersgroep wil je altijd winnen en daar zoek je de juiste formule voor”, weet Paul Clement.

‘Vertrouwen’

“Er waren zaken die goed gingen, recentelijk of in de laatste zes matchen ging het wat minder. Om terug te keren naar ons eerder niveau moeten we dus enkele aanpassingen doorvoeren. We missen momenteel wat consistentie.”

“Daarnaast nemen andere teams ons ook serieuzer in vergelijking met het begin van het seizoen, mede door onze gewonnen wedstrijden tegen goede ploegen. Maar ik zie geen neergeslagen team. De spelers vertrouwen erin, het geloof is er nog steeds dat er een verbetering komt.”

Clement koos dit seizoen veelal voor een aanvallend middenveld, hoog spelend met opkomende vleugelverdedigers die in de rug net iets te veel ruimte lieten liggen. Naar een vast centraal duo achterin – al is er de keuze tussen zes spelers – lijkt de coach, zij het door diverse omstandigheden, nog steeds te zoeken. Daarnaast speelden enkele sleutelspelers de voorbije weken wat onder hun niveau. Clement neemt die spelers in bescherming, maar is toch van plan om in zijn startende elf enkele wijzigingen door te voeren.

Wijzigingen

“We moeten opnieuw aan vertrouwen winnen en dat kan alleen door de drie punten te pakken en door een goede prestatie neer te zetten. Alles kan dan heel snel opnieuw veranderen”, weet hij. “Een eerste logische wijziging is om andere spelers te kiezen. Ook onze manier en het systeem van spelen, kunnen we in vraag stellen. In dat spelsysteem kunnen we ook enkele tactische wijzigingen doorvoeren.”

“Maar we kijken uiteraard ook naar andere factoren, zoals de manier waarop we zaken bespreken, de manier waarop we communiceren, hoe we trainen. Het is belangrijk om analytische evaluaties te maken in zowel periodes waarin het goed gaat en periodes waarin het minder draait. De spelers hebben mijn nieuwe ideeën positief onthaald, met een goede motivatie en focus”, aldus de Cercletrainer.

Kylian Hazard had de voorbije week wat tijd nodig om na de kwalijke trap van gewezen Cerclespeler Mathieu Maertens (OH Leuven) te herstellen. Dankzij het goede werk van de medische staf kon hij donderdag op training aansluiten. Giulian Biancone wordt pas volgende week terug verwacht, Aldom Deuro heeft tijd nodig en Franck Kanouté deed het uit voorzorg rustig aan. (ACR)

Dit is de selectie: Didillon, Goblet, Warleson, Vitinho, Bates, Taravel, Ueda, Velkovski, Marcelin, Corryn, Vanhoutte, Omolo, Hoggas, Dekuyper, Lopes Da Silva, Kanouté, Hazard, Ugbo, Hotic, Musaba, Somers en Deman. (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier