https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Cercle heeft de beste kansen tegen Moeskroen. Op papier

Een juichende Strahinja Pavlovic.© Belga
Een juichende Strahinja Pavlovic.© Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

In februari 2020 zette Cercle Brugge met een 0-1-overwinning op Moeskroen en een 9 op 9 de laatste stap naar de miraculeuze redding vorig seizoen. Een jaar later moet groen-zwart opnieuw op Le Canonnier een eerste stap richting het behoud zetten. Een zege brengt groen-zwart meteen voorbij Moeskroen op een veilige 16de plaats, maar bij verlies ontstaat er alweer een kloof van 6 punten en dreigen minstens de barrages. Het goede nieuws: Cercle beschikt over de beste papieren. Toch volgens de cijfers…

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

1. Cercle zit duidelijk in een betere flow dan Moeskroen

Onder de nieuwe coach Yves Vanderhaeghe werd weliswaar nog thuis krap verloren van KV Mechelen, maar met twee bekerzeges op rij, waaronder een eerste thuiszege in vier maanden tegen KV Oostende (3-1) tankte het team duidelijk vertrouwen. Dat bleek ook in de laatste wedstrijd tegen topclub Anderlecht (0-0) waarin Cercle zich de tweede helft de betere ploeg toonde én eigenlijk winst verdiende.

Terwijl het met Moeskroen de laatste weken helemaal bergaf gaat: uitgeschakeld in de beker bij tweedeklasser Union (2-1) en twee smadelijke nederlagen op rij in de competitie: thuis tegen KV Kortrijk (0-3) en maandag in Gent (4-0), de zwaarste nederlaag van Excel sinds 14 april 2018 (5-1 op Zulte Waregem). Dat maakt 7 tegengoals op twee wedstrijden, één meer dan in de acht vorige matchen van Moeskroen, het zal het vertrouwen bij de Hurlus geen deugd gedaan hebben.

Bovendien is er nog maar weinig sprake van een thuisvoordeel: Moeskroen won nog maar 3 thuiswedstrijden terwijl Cercle uit makkelijker wint dan thuis (4 uitzeges, 3 thuiszeges). Bovendien scoort Cercle ook makkelijker: 30 goals tegenover 23. Het zorgt ervoor dat Cercle, dat wel al 4 goals meer pakte, met een beter doelsaldo zit dan Moeskroen: -15 tegenover -18. Daarbij is ook opmerkelijk dat Ugbo, de topscorer van Cercle, al 11 keer raak trof, die van Moeskroen, Da Costa, slechts 5 keer.

2. Een wereld van verschil in hun laatste wedstrijd

Nemen we er de gedetailleerde cijfers bij van hun laatste wedstrijd, dan blijkt dat Cercle tegen Anderlecht, bovenop het resultaat, op nagenoeg alle domeinen een veel sterkere prestatie neerzette dan Moeskroen in Gent. Cercle tegen de 4de in de stand, Moeskroen op bezoek bij de 13de.

Balbezit: 44,7 tegenover 41,1%

Passes: 418 tegenover 355

Passnauwkeurigheid: 73,9 tegenover 67,6

Aangekomen passes: 309 tegenover 240

Schotnauwkeurigheid: 40% tegenover 20%


Geen van beide ploegen kon scoren, maar het is duidelijk dat Cercle er dichter bij was dan Moeskroen, bemerk de 0 bij de grote kansen.

Expected goals (situaties waar een goal had kúnnen uit voorkomen): 1,12 tegenover 0,42

Grote kansen: 1 tegenover 0

Op defensief vlak moeten we ook nog meegeven dat de organisatie van Yves Vanderhaeghe veel beter stond dan die van Moeskroen: Anderlecht haalde in expected goals 0,17 en in grote kansen 0, AA Gent respectievelijk 3,45 en 6.

3. En dan is er ook nog één zekerheid

Genaamd Strahinja Pavlovic. De Servische centrale verdediger – in de wintermercato gehuurd van AS Monaco, dat hem voor 10 miljoen euro had weggehaald bij Partizan Belgrado – had zich bij zijn debuut op Kortrijk al laten opmerken met een goal. Tegen Anderlecht bewijzen de individuele cijfers dat hij in een mum van tijd een ontzettend belangrijke speler is geworden bij Cercle. Het grootste aantal passes (53), het meest aantal aangekomen passes (40) en na Biancone (85) het hoogste aantal balcontacten (65). Maar, zeer opmerkelijk voor een centrale verdediger: samen met Hoggas het meest schoten op doel (3) en de enige speler die twee keer óp doel schoot. Ondanks een rechtstreekse tegenstander als Lukas Nmecha, dan mag Da Costa ook geen probleem zijn.

4. … maar ook één groot vraagteken

Genaamd Kylian Hazard. Kan Yves Vanderhaeghe, peoplemanager bij uitstek, zich een reddingsoperatie met Cercle permitteren zonder Kylian Hazard? Op basis van verder doorgedreven cijferonderzoek over het hele seizoen lijkt dat niet zo’n goed idee: Kylian Hazard tekent zowel voor de meeste assists per 90 minuten (0,21) én voor de meeste gecreëerde kansen per 90 minuten (2,22). En hij zorgde na Hotic en Kanouté met gemiddeld 1,14 voor de meeste schoten op doel buiten de 16 meter. De speelvogel werd door ex-trainer Paul Clement naar de B-kern gestuurd door zijn nonchalance, Vanderhaeghe zou “op tijd en stond” bekijken of een terugkeer mogelijk was. De coach neemt er zijn tijd voor, woensdag was de situatie nog steeds niet uitgeklaard. In Moeskroen moet hij nog niet verwacht worden.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten