Cercle Brugge wipt over Waasland-Beveren dankzij eerste gelijkspel van het seizoen

Anthony Musaba scoorde de gelijkmaker op het Kiel.© Belga

Groen-zwart trok voor een uitgestelde wedstrijd van de zeventiende speeldag naar Beerschot. Lang zag het naar uit dat Cercle tegen een zoveelste nederlaag zou aanlopen maar Musaba zorgde in het slot voor de verdiende gelijkmaker: 1-1.

Voor beide ploegen was het een belangrijke match om opnieuw vertrouwen te kunnen winnen. Zowel Cercle als Beerschot snakten naar een driepunter. Beerschot wachtte anderhalve maand op een overwinning, bij groen-zwart was het reeds van eind november geleden, toen op bezoek bij Waasland-Beveren.

Beerschot kon dit seizoen nog maar één keer de nul houden en met 41 tegendoelpunten deden de Ratten het maar net beter dan Waasland- Beveren met 42 tegentreffers. Cercle liet dit seizoen nog maar twee clean sheets optekenen en trainer Clement moest vooral defensief iets aan zijn elftal proberen te wijzigen, zeker nadat er op verdedigend vlak de voorbije weken toch een en ander verkeerd liep.

Te veel ruimte weggegeven

Marcelin werd centraal achterin vervangen door Bates, Velkovski nam als linksachter de plaats in van Vitinho. In het middenveld moest Hoggas plaats ruimen voor Kanouté. Er werd defensief, en dan vooral via de flanken, nog maar eens te veel ruimte gegeven aan de tegenstander. Net voor halfweg de eerste helft kwam de thuisploeg met een snelle tegenprik dan ook op voorsprong. Dankzij een heerlijke pass van draaischijf Holzhauser en een al even mooie afwerking van Suzuki kwam Beerschot op 1-0.

Cercle was nochtans het beste aan de wedstrijd begonnen en had zoals in de meest voorafgaande matchen het meeste balbezit. Na een half uur was dat maar liefst 65 procent, maar de bezoekers deden daar in de zone van de waarheid opnieuw te weinig mee.

Met uitzondering van die ene keer toen Hazard een zee aan ruimte kreeg en vrij kon aanleggen. Doelman Vanhamel was geklopt, maar het schot strandde op de paal. Meteen in de fase die daarop volgde scoorde Beerschot en dus zorgde opnieuw een detail voor de beslissing in de eerste helft, en zoals het meermaals met ploegen onderin gebeurt in Cercles nadeel. De VAR kwam nog even piepen of Suzuki geen buitenspel liep bij zijn goal, maar de 1-0 werd gevalideerd.

Kattensprong Vanhamel

Groen-zwart moest deze domper toch even verwerken en kreeg na die goal maar weinig ballen meer voorin. De thuisploeg had in een kansarme eerste helft dan ook alles onder controle.

In de tweede helft, zonder wissels, kreeg Cercle tot ongeveer een uur spelen maar weinig mogelijkheden. Nadat Vanhoutte even eerder zijn schot zag overgaan, moest doelman Vanhamel in actie schieten, want groen-zwart kwam plots twee keer dicht bij de gelijkmaker.

Na een knappe actie op rechts van Musaba, tot dan vrij onzichtbaar, kon de keeper van Beerschot zijn afgeweken schot met een kattensprong nog maar net uit zijn doel houden. Na knullig balverlies van Sanusi bracht Vanhamel even later ook nog redding op een poging van Hazard. Hotic zag dan weer zijn afgeweken schot in hoekschop gaan.

Punt van de wederopstanding?

Groen-zwart bleef strijden. Met nog een kwartier te gaan had de thuisploeg reeds drie wissels doorgevoerd. Ugbo trapte een poging in het zijnet. Somers kwam in het slot nog in de plaats van Hazard en even later kon Cercle dan toch toeslaan. Ugbo legde de bal goed af voor Musaba die de gelijkmaker van dichtbij tegen de netten prikte. Na zeven nederlagen op rij kon de ploeg van Clement eindelijk nog eens een punt sprokkelen.

Geen negende nederlaag met het kleinste verschil voor Cercle, maar het eerste gelijkspel van het seizoen. Of dit het punt van de wederopstanding is moet zondagnamiddag tegen Standard blijken. Groen-zwart wipt onderin met meer gewonnen matchen wel over Waasland-Beveren. (ACR)

Beerschot- Cercle Brugge 1-1.

Cercle Brugge: Didillon, Biancone, Bates, Taravel, Velkovski, Vanhoutte, Kanouté, Musaba, Hotic, Hazard (87’ Somers), Ugbo.

Doelpunten: 22’ Suzuki 1-0, 89’ Musaba 1-1.

Gele kaarten: 14’ Vorogovskiy, 57’ Hazard.