Cercle Brugge wint degradatieduel bij Moeskroen

Kevin Denkey scoorde het tweede doelpunt van Cercle Brugge.© (Foto BELGA)
Kevin Denkey scoorde het tweede doelpunt van Cercle Brugge.© (Foto BELGA)
Redactie KW

Yves Vanderhaeghe heeft met Cercle in de competitie zijn eerste winst beet. Een belangrijke in de strijd om het behoud. Na een spannende slotfase neemt groen-zwart de drie punten mee naar Brugge.

Cercletrainer Yves Vanderhaeghe keerde terug naar Moeskroen waar hij in 1992 onder leiding van André Van Maldeghem uitgroeide tot een bepalende speler. Zes jaar later keerde hij er nog eens terug. Met Hugo Broos als coach werd hij als verdedigende middenvelder een vaste waarde met in zijn team onder andere: Franky Vandendriessche, Stefaan Tanghe, Tonci Martic en de Poolse broers Zewlakow. In 1999 dwong Vanderhaeghe bij Moeskroen zijn eerste selectie voor de nationale ploeg af en het seizoen daarop werd hij er verkozen tot Man van het Seizoen. “Ik had er tijdens mijn twee passages mooie herinneringen. Sindsdien is er veel veranderd”, vertelt de de coach in aanloop naar deze wedstrijd. “De enige binding die ik er nu nog heb is met Patrick Stelandre, de ploegafgevaardigde. En verder zijn er nog enkele mensen die in de buffetten werken, maar binnen de structuur en de leiding zijn het allemaal anderen.”

De trainer van groen-zwart gaf het vertrouwen aan de elf spelers die de week voordien tegen Anderlecht een knappe prestatie hadden neergezet. Dus met drie centrale verdedigers: Bates, Marcelin en Pavlovic. De Servische international behoorde de vorige speeldag opnieuw tot één van de uitblinkers. De geleende verdediger van AS Monaco weet dat hij in de resterende matchen met zijn ploeg geen misstap meer kan veroorloven en dat er in Moeskroen moest gewonnen worden.

Bij de thuisploeg startte Lepoint in de basis. Hij kon zich op die manier nog eens tonen aan de Cercletrainer die hij eerder dit seizoen bij Kortrijk had.

Beiden ploegen hadden dit seizoen het minst gescoord in de Jupiler Pro League en Cercle wilde daar in de aanvangsfase verandering in brengen. Vitinho vond echter Koffi op zijn weg. De doelman van Moeskroen schatte kort nadien een hoekschop verkeerd in. Een eerste poging van groen-zwart landde op de lat, maar in de herneming stond Ugbo op de goede plek om binnen te koppen. De twaalfde goal van de spits bracht Cercle op voorsprong.

Het bezoekersvak dat vorig seizoen volledig was bezet met Cerclefans kreeg een groen-zwarte kleur door de vlaggen en wimpels die er hingen. En de grasmat op Le Canonnier, die nochtans in november werd vervangen, lag er niet te best bij. Het hobbelige veld maakte snel voetballen haast onmogelijk. Er werd, en dan vooral het meest bij de thuisploeg, met een lange bal gewerkt in de hoop dat die eens goed viel.

Iets voorbij het half uur zorgde Hotic ervoor dat Ugbo kon aanleggen, zijn schot trof echter de paal. Cercle had in de eerste helft meer kansen en stond zo bij de rust 0-1 voor.

Bij aanvang van de tweede helft moesten beide keepers meteen in actie. Koffi na een afvallende bal bij een vrije trap, Didillon had dan weer een goede voetreflex in huis.

Tegen het uur kwam de thuisploeg meer opzetten en Vanderhaeghe greep in door Deman te vervangen door de meer ervaren Van der Bruggen. Een extra middenvelder moest de wedstrijd weer in evenwicht brengen. Groen-zwart loerde op de omschakeling en in een van die fasen werd Ugbo neergehaald door Onana en die kreeg de vierde gele kaart bij de thuisploeg. De vrije trap op een interessante plek van Hoggas leverde echter geen gevaar op voor de doelman van Moeskroen.

Tien minuten voor het einde toonde ook zijn overbuur zich. Ciranni schilderde een bal op het hoofd van Onana, die kon van dicht koppen, maar Didillon had een goede reflex in huis en werd hiervoor bedankt door zijn ploegmaats. Simao rook zijn kans en moest iets doen bij de thuisploeg. De trainer bracht met Olinga een extra spits in de strijd, maar de goal viel voor Cercle. Mohamed verloor de bal. De ingevallen Denkey dribbelde zijn verdedigers en knalde de bal voorbij Koffi in doel. Groen-zwart maakte het zich in de slotfase nog moeilijk door Lepoint uit het niets te laten tegenscoren, maar daar bleef het bij.

Cercle won met 1-2 en schuift de rode lantaarn door aan Moeskroen of Waasland-Beveren dat later moet spelen. Groen-zwart nam in het teken van het behoud de eerste horde, zaterdagnamiddag wacht met de fusieclub uit het Waasland een tweede. Moeskroen heeft overigens op papier nog het moeilijkste programma van de drie, met matchen tegen onder andere Standard, Antwerp en Club Brugge. (ACR)

Moeskroen- Cercle Brugge 1-2

Cercle Brugge: Didillon, Biancone, Bates, Pavlovic, Vitinho Marcelin, Da Silva Lopes, Hoggas (84’ Somers), Hotic (87’ Musaba), Deman (62’ Van der Bruggen), Ugbo (77’ Denkey).

Doelpunten: 13’ Ugbo 0-1, 88’ Denkey 0-2, 90+1’ Lepoint 1-2.

Gele kaarten: 20’ Mohamed, 28’ Bakic, 45’ Tabekou, 67’ Onana, 78’ Pavlovic, 90+5’ Didillon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier