Cercle Brugge verliest van Eupen en heeft 3 op 30

© (Foto BELGA)

Cercle Brugge begon het nieuwe jaar zoals het oude werd beëindigd, met een nederlaag. Maar één die zeer hard aankomt. Opnieuw gaf groen-zwart een voorsprong prijs en zo werd er met 1-2 verloren tegen Eupen.

In vergelijking met de verloren wedstrijd bij Zulte Waregem kreeg Hotic bij Cercle zijn vrije rol terug en mits wat verschuivingen kwam hij in de plaats van Velkovski.

In de aanvangsfase was er vooral veel middenveldspel en die trend werd eigenlijk door beide ploegen tot aan de rust aangehouden. Tot dan was er eigenlijk maar weinig dreiging. In een kil Jan Breydelstadion viel er in de eerste 45 minuten dan ook niet veel te beleven.

Eupen was in de openingsminuut na een hoekschop het dichts bij een goal, maar de bal werd achterin bij Cercle tijdig weggewerkt. Beide teams kregen dit seizoen al diverse keren het deksel op de neus en kozen duidelijk voor een voorzichtige aanpak. Iets voor halfweg was er een goede knal van Hotic en aan de overzijde stond Didillon een paar keer op de goede plaats. Een eerste helft zonder noemenswaardige rijpe kansen kon dus ook geen doelpunten opleveren. Zo was de score halfweg een logische 0-0.

Iké Ugbo was dit seizoen goed voor tien goals in zestien matchen. Hij kon zich in de eerste helft niet echt manifesteren en dat was ook de verdienste van de Eupense defensie. De spits geniet in de huidige transferperiode interesse van enkele clubs zowel in binnen- als buitenland maar mag dit seizoen onder geen beding vertrekken. Trainer Clement vindt dat een verstandige keuze. Volgens hem kan Ugbo zich niet beter ontwikkelen dan bij Cercle.

Bij aanvang van de tweede helft waren er geen vervangingen. Veel beterschap deed de start van de tweede 45 minuten niet vermoeden tot Hoggas van buiten de zestien vrij kon aanleggen. Zijn schot ging in doel maar Musaba stond in de baan van het schot buitenspel en zo ging het feestje niet door. Een minuut later kon dat wel en het was opnieuw de Franse middenvelder die scoorde. Doelman Defourny stormde uit zijn doel en speelde de bal in de voeten van Hoggas die met een mooie lob over de keeper kon scoren.

Eupen probeerde uiteraard met man en macht iets aan die achterstand te doen en kwam na iets meer dan een uur dichtbij de gelijkmaker. Marcelin redde de meubelen toen hij vanop de lijn voor de neus van twee Eupenspelers een bal kon wegkoppen. Ondertussen kwam er bij de bezoekers met Prevjlak nog een spits bij en was het hij die de score in evenwicht bracht. Hij werd bediend door Adriano en kon met een lage schuiver in de linkerhoek voor de 1-1 zorgen. Een gouden wissel zo leek even later. Want de Bosniër tekende ruim vijf minuten na zijn eerste goal voor de 1-2. Hij stond op rechts helemaal vrij en kon met een geplaatste bal in de verste hoek Cercle een ferme dreun toe dienen. Defensief stelde groen-zwart bij die twee goals opnieuw niet veel voor.

Voorin leverde Vanhoutte een harde knal op de vuisten van Defourny. De twee corners die daarop volgden leverden geen gevaar op. Cercle leek in de slotfase nog weinig initiatief en creativiteit over te hebben. Vanhoutte en Musaba werden vervangen, maar veel meer drang naar voor leverde dat niet op. Hazard probeerde het dan maar van op afstand. Er was een goede parade van Defourny nodig om alsnog een gelijkmaker te voorkomen.

Zo bleef Cercle nog maar eens met lege handen achter. Gelijkspelen zit er niet in voor groen-zwart. Het verloor nu voor de dertiende keer en hiermee kom je dan ook fel in degradatiegevaar en –zorgen. Woensdag volgt een herkansing op het veld van Beerschot. (ACR)

Cercle Brugge – Eupen 1-2.

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Taravel, Marcelin, Biancone, Vanhoutte (82’ Vanhoutte), Hoggas, Hotic, Musaba 86’ Somerd), Hazard, Ugbo.

Doelpunten: 54’ Hoggas 1-0, 70’ Prevljak 1-1, 76’ Prevljak 1-2.

Gele kaarten: 15’ Heris, 29’ Vanhoutte, 37’ Marcelin, 45’ Agbadou, 62’ Peeters.