Cercle Brugge opnieuw voorlaatste na verlies in Genk

Cercle verliest met 2-0 van Genk.© BELGA

Groen-zwart verloor met 2-0 in Limburg. De thuisploeg had net als in de heenmatch reeds in de eerste helft de schaapjes op het droge, ook mede door de rode kaart voor Van der Bruggen.

Door de winst van Moeskroen eerder op de dag tegen Standard werd Cercle opnieuw voorlaatste. Groen-zwart deed er in Genk dus best aan punten te grijpen. Het team van Vanderhaeghe deed het de voorbije week op Anderlecht niet onaardig in de Croky Cup, maar zoals vooraf aangekondigd greep de trainer zo goed als terug naar de vertrouwde opstelling die in de vorige drie competitiematchen een zeven op negen behaalde.

In vergelijking met de laatste wedstrijd die werd gewonnen tegen Waasland-Beveren kwamen Van der Bruggen en Denkey in de ploeg. Hotic en Hoggas moesten plaatsnemen op de bank. “De beste verdediging is proberen zo veel mogelijk op de helft van de tegenstander te voetballen en dat gaan we ook proberen door zo hoog mogelijk te staan en weg te blijven van onze eigen zestien meter”, gaf de Cercletrainer voor aanvang mee.

Theo Bongonda en Victor Alexander Da Silva Vitinho© BELGA

De bezoekers hadden van in het begin alvast weinig moeite met die stelling, mede door het snelle tempo dat men op de mat legde. In de heenmatch werd met 1-5 verloren. Genk stond toen bij de rust al op 0-4 na een eerste vroeg doelpunt van Onuachu. De topschutter scoorde toen in minuut negen en ook nu deed hij dat na precies dezelfde speeltijd. Bongonda schilderde een vrije trap op het hoofd van de spits en 1-0.

Bij Cercle startten acht spelers met een leeftijd jonger dan 22 jaar en dan werd het bij zo’n vroege voorsprong bij een ploeg als Genk moeilijk om nog iets terug te doen. De thuisploeg bleef aanvallen. Een tweede goal kwam voorlopig niet, want het was Cercle dat zowaar in de buurt van doelman Vandevoordt kwam. Ugbo wrong zich in het strafschopgebied tussen twee Genkse verdedigers en ging in een duel met een van hen neer. Geen strafschop zei scheidsrechter Boucaut al kon hij die wel fluiten. Een gemiste kans voor Cercle dat meteen daarna op 2-0 kwam. Het was net als in de heenmatch Ito die scoorde, zij het dit keer iets later. Het werd nu wel heel moeilijk voor Cercle dat overigens nog middenvelder Van der Bruggen verloor met een tweede gele kaart. Zo kon Genk met Heynen als dirigent en hun sterke afwerkers met een comfortabele voorsprong de rust ingaan.

Hannes Van der Bruggen kreeg een rode kaart, na twee keer geel.© BELGA

In de tweede helft werd bij Cercle Denkey vervangen door Musaba. Met zijn tienen deed groen-zwart het niet onaardig, maar het ontbrak voorin om het nodige gevaar te creëren. Genk kon de wedstrijd verder controleren en afwachtten tot er zich een unieke mogelijkheid voordeed om de score verder op te voeren. Al moest dit zonder topschutter Onuachu gebeuren, want hij werd na ruim een uur vervangen door Dessers.

Bij Cercle kwam Hoggas in de plaats van Deman. Het vloeiende aanvalsspel van in de eerste helft lukte in de tweede periode moeilijker bij de thuisploeg, dat vooral via de flanken naar een opening zocht. Als het dan toch eens lukte, was er voorin te weinig veerkracht om het af te maken. Zo miste een schot van Bongonda aan overtuiging en ging een vlam van Ito over. Van Cercle hadden we intussen niets meer gezien. Hotic kwam nog in de plaats van Ugbo en aan de overzijde vergat Dessers om de 3-0 te scoren. Het bleef 2-0 in een wedstrijd dat ze bij Cercle liefst zo vlug mogelijk vergeten, want zondagavond wacht hen een nieuwe moeilijke verplaatsing naar Gent. Genk nam met die winst wel een goede optie voor deelname aan play-off 1. (ACR)

KRC Genk- Cercle Brugge 2-0.

Cercle Brugge: Didillon, Biancone, Bates, Pavlovic, Marcelin, Vitinho, Van der Bruggen, Da Silva Lopes, Denkey (46’ Musaba), Deman (69’ Hoggas), Ugbo (79’ Hotic).

Doelpunten: 9’ Onuachu 1-0, 24’ Ito 2-0.

Gele kaarten: 20’ Marcelin, 27’ Van der Bruggen, 37’ Heynen, 87’ Pavlovic.

Rode kaart: 39’ Van der Bruggen.