Cercle Brugge nog maar eens, en dit keer zwaar, onderuit in eigen huis

Dino Hotic © BELGA
Redactie KW

Groen-zwart had vooral in de eerste helft veel goede moed maar kon weinig initiatief nemen tegen een efficiënt Union. Er zal de komende dagen binnenskamers een grondige evaluatie moeten komen om de stilaan benarde situatie om te keren.

Yves Vanderhaeghe had het er de in aanloop naar deze wedstrijd over dat het moeilijk is een keuze te maken als je ploeg geen punten pakt. Hij verdiepte zich nog maar eens in een ander spelpatroon en hakte dan toch de knoop door. Na het verlies op Gent liet hij drie spelers aan de kant. Millan, Vanhoutte en Miangue verhuisden naar de bank. Hotic, Matondo en Popovic kwamen zo in de ploeg.

Cercle kon nog maar een keer de nul houden, maar moest thuis dringend eens winnen, want daar waren ze dit seizoen nog niet in geslaagd. Union trok de lijn na de promotie gewoon door. Met negen tegendoelpunten in evenveel matchen kwamen ze met de beste defensie naar Brugge afgezakt en die gaf ook dit keer bij momenten geen krimp.

Na een ruime studieronde waren beide teams in de aanvangsfase niet echt gevaarlijk. Matondo werd diep gestuurd door Denkey, maar doelman Moris had een goed blok in huis. Didillon, aanvoerder van Cercle overigens, deed hetzelfde op een poging van Lapoussin. Halfweg de eerste heft was daar opnieuw Union. Da Silva beging net buiten de zestien een lichte overtreding, werd met geel bestraft en Teuma trapte de vrije trap op de lat.

De fans van de Brusselse club kwamen overigens iets later hun tribuneplaats innemen en lieten meteen hun sympathie voor groen-zwart blijken met een spandoek met het opschrift ‘Love Cercle, hate Club’. De harde kern Cerclefans heeft al langer een goede vriendschap met die van Union. Beiden wilden de match dichter bij elkaar volgen, dan elk aan een zijde van het stadion, maar volgens VAK 213 van Cercle liet de Brugse politie dit niet toe.

Na een half uur bleef de match in evenwicht en bleef het regenen boven Brugge. Utkus van Cercle liet de voorbije week overigens weten graag in dit soort weersomstandigheden te voetballen. Dat was wellicht niet echt zo bij de andere 21 spelers, want er zat bij beide teams zeer veel afval in hun spel en er was het doelpunt dat ontbrak. Ruststand: 0-0.

© BELGA

Bij de bezoekers greep trainer Mazzu in door tijdens de rust twee wissels door te voeren. Voor hem was het precies ook duidelijk van wie scoorde de match kon winnen. Union nam dan ook meteen meer initiatief. Undav mikte naast. Op het uur opende Vanzeir toch de score, na een voorafgaande één-twee tussen Teuma en Undav. Bij Cercle was er protest dat er voorafgaand een fout zou gebeurd zijn op Popovic. Maar scheidsrechter Cremer, niet echt aan zijn beste match bezig, valideerde de goal. Cercle leek aangeslagen door het doelpunt die enigszins toch wat vreemd tot stand kwam.

Vanderhaeghe voerde de nodig wissels door. Maar scoren voor Cercle leek in bepaalde fasen opnieuw zeer moeilijk. Al was dit de verdienste van de bezoekers die op een hoekschop van Cercle zelfs met elf in de grote rechthoek plaatsnamen.

© BELGA

Als het kon gingen zo ook gevat tegenprikken. En dan is er iemand zoals topschutter Vanzeir die na balverlies achterin bij Cercle er simpelweg 0-2 van maakte. De pil werd nog zwaarder toen ook Lapoussin, opnieuw heel gemakkelijk, zijn goal meepikte. De groen-zwarte fans blijven in eigen huis op hun honger zitten, want hun ploeg kon er dit seizoen nog niet winnen. Meer nog, men leed een zware nederlaag tegen een vooral in de tweede helft een beter spelend Union.

Tijd voor een analyse bij Cercle, de crisis aan te pakken, wil men het nodige vertrouwen binnen de ploeg terugvinden en men onderin de rangschikking tijdig weggeraken. Kortom, de mayonaise pakt niet langer bij dit Cercle.

(ACR)

Cercle Brugge – Union 0-3.

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Daland (72’Vanhoutte), Popovic, Utkus, Corryn, Kanouté (72’ Van der Bruggen), Da Silva Lopes, Matondo (64’ Waldo), Hotic (64’ Deman), Denkey.

Doelpunten: 60’ Vanzeir 0-1, 79’ Vanzeir 0-2, 84’ Lapoussin 0-3.

Gele kaarten: 21’ Da Silva Lopes, 23’ Teuma, 70’ Van der Heyden, 81’ Millan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier