Cercle Brugge laat in het slot de winst liggen in Genk

Cercle schiet met het punt weinig op. © JOHAN EYCKENS BELGA

Groen-zwart kwam verdiend op voorsprong via Somers maar gaf op het einde toch nog de drie punten te grabbel. Bongonda kon voor een toch wel zwak Genk tegenscoren. Met dat punt schiet Cercle, dat genoeg kansen had om te winnen, onderin maar weinig op.

Cercle Brugge kende als promovendus in het seizoen 2018-2019 onder leiding van de Franse trainer Laurent Guyot een goede periode in november. In die maand werd drie keer gewonnen, met als laatste driepunter een 1-2 op het veld van Genk dat toen met Philippe Clement aan het roer aan de leiding stond. Doelman Nardi toonde zich in die match onverslaanbaar nadat Lusamba met rood werd uitgesloten en groen-zwart voor de rust op 0-2 kwam dankzij een owngoal van Aidoo en een doelpunt van Gakpé.

Van de elf die toen aan de match begonnen maakt geen enkele speler deel meer uit van het huidige Cercle. Opvallend: bij de thuisploeg stond in vergelijking met drie jaar terug enkel nog Heynen aan de aftrap.

VAR wist eerste doelpunt uit

Trainer Yves Vanderhaeghe zat niet op de bank bij Cercle. Hij testte positief op corona en verbleef in quarantaine. De assistenten Jimmy De Wulf en Miron Muslic namen de honneurs waar en voerden in overleg met de hoofdtrainer, zij het noodgedwongen, enkele wissels door. Corryn en Utkus vielen uit met een blessure. Hun posities werden ingenomen door Da Silva Lopes, die terugkeerde uit schorsing, en Miangue. Zijn gestalte konden ze achterin wellicht goed gebruiken en in de bekermatch tegen Tienen speelde hij geen onaardige partij op de linkerflank. Omwille van enkele defensieve tekortkomingen verdween hij enkele weken geleden uit de ploeg. In Genk kreeg de Antwerpenaar een nieuwe kans.

Cercle trok van bij aanvang het laken naar zich toe en zette de thuisploeg in de openingsminuten vast op de eigen helft. Naarmate de wedstrijd vorderde werd duidelijk dat het niet lekker zat bij Genk. Op het kwartier ging een trap van Paintsil voor de thuisploeg over het doel en was er een attente Vandevoordt nodig om een kans voor Millan te voorkomen. Halfweg was het dan toch prijs voor Cercle. Millan miste compleet zijn interceptie en zo kwam Van der Bruggen in balbezit. De aanvoerder scoorde. De goal leek geldig tot de VAR (Jordy Vermeire uit Wingene) zag dat de middenvelder met zijn kleinste teen buitenspel stond.

Somers zette de sterke start van Cercle nog voor de rust om in een doelpunt.
Somers zette de sterke start van Cercle nog voor de rust om in een doelpunt. © Johan Eyckens BELGA

Rust in met voorsprong

Dit was een teken voor Genk om toch maar eens wakker te schieten. Paintstil besloot oog in oog met Didillon op de doelman. Vijf minuten later viel dan toch de eerste goal, voor Cercle en op dat moment verdiend. Na balverlies bij Toma ging het pijlsnel naar de overkant. Hotic bereikte Somers aan de tweede paal die de bal tegen de touwen prikte. Op slag van rust werd het ei zo na 0-2. Millan kon een doorgekopte hoekschop richting doel knikken, maar Vandevoordt had een knappe reflex in huis. Een reactie zat er bij Genk daarna niet meer in. Ruststand 0-1.

Bij Genk bleef topschutter Onuachu in de kleedkamer en kwam Ugbo, vorig seizoen nog goed voor zestien goals bij Cercle, in de ploeg. Ook Munoz werd vervangen door Preciado. Maar daar was opnieuw groen-zwart. Millan kon ongehinderd naar doel koppen na een vrije trap van Van der Bruggen, maar Toma stond op de lijn om de 0-2 te voorkomen. Bij de thuisploeg leek het maar niet te lukken en zo werden na een uur nog twee vervangingen doorgevoerd: Bongonda en Trésor kwamen in de plaats van Paintsil en Toma. Cercle daarentegen bleef voor de 0-2 gaan. Millan trapte nog voordat hij vervangen werd door Deman over doel en opnieuw hield Vandevoordt zijn ploeg van een dubbele achterstand. Dit keer stond hij pal op een trap van Somers na een een-twee met Hotic. Een goal van Miangue werd ook nog afgekeurd na een voorafgaande fout.

Bongonda bracht Genk in het slot op gelijke hoogte.
Bongonda bracht Genk in het slot op gelijke hoogte. © Johan Eyckens BELGA

Late gelijkmaker

Met nog tien minuten reguliere speeltijd moest Cercle voor het eerst in de match achteruit. Maar kreeg men mogelijkheden om te counteren, via onder meer Denkey die de moegestreden Somers was komen vervangen. Het bleef wachten op het slotoffensief van de thuisploeg. Na de vervanging van Hotic door Vanhoutte viel in minuut 89 toch de gelijkmaker. Het waren twee invallers die hiervoor zorgden. Preciado leverde een voorzet tot bij Bongonda die van dichtbij kon binnenkoppen. In de toegevoegde tijd viel de organisatie weg bij beide ploegen. Gescoord werd er niet meer. Een zeer verdienstelijk Cercle behaalde een punt in Genk, al zat er wel meer in, gezien de kansen dat groen-zwart had. Met een punt onderin schiet je maar weinig op, maar het geleverde spel moet wel vertrouwen geven voor wat nog komt. Te beginnen over veertien dagen tegen Charleroi. (ACR)

KRC Genk- Cercle Brugge 1-1.

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Sousa, Daland, Miangue, Van der Bruggen, Da Silva Lopes, Hotic (89’ Vanhoutte), Matondo, Millan (72’ Deman), Somers (82’ Denkey).

Doelpunten: 38’ Somers 0-1, 89’ Bongonda 1-1.

Gele kaarten: 64’ Ugbo.