Cercle Brugge kiest voor twee ex-spelers als nieuw trainersduo

Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel hebben de opdracht om Cercle in eerste klasse te houden.© ACR
Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel hebben de opdracht om Cercle in eerste klasse te houden.© ACR
Redactie KW

Yves Vanderhaeghe ondertekende een contract voor onbepaalde duur bij groen-zwart. Thomas Buffel wordt zijn assistent. Het nieuwe trainersduo vervangt Paul Clement en Nigel Gibbs die deze week na de tegenvallende resultaten werden ontslagen.

Voor Yves Vanderhaeghe (51) is het zijn vierde club als hoofdcoach, na KV Kortrijk (2014-2015), KV Oostende (2015-2017), KAA Gent (2017-2018) en opnieuw Kortrijk (2018-2021). Bij die laatste ploeg liep zijn contract in juni af en stond er met Luka Elsner reeds een opvolger klaar. Maar na een 1 op 15 werd Vanderhaeghe er eerder bedankt voor bewezen diensten.

Zowel in Oostende als in Gent werd hij als coach ontslagen, maar kon hij vrij snel weer aan de slag. Dat is nu dus ook weer het geval. De West-Vlaming heeft nu in de eerste plaats de opdracht om groen-zwart, momenteel voorlaatste in de Jupiler Pro League, in de hoogste afdeling te houden.

Yves Vanderhaeghe speelde eerder bij Cercle Brugge (archieffoto 1988).© ACR
Yves Vanderhaeghe speelde eerder bij Cercle Brugge (archieffoto 1988).© ACR

Yves Vanderhaeghe was als speler 48 keer Rode Duivel, met het WK 2002 als hoogtepunt, en speelde van 1994 tot 2008 meer dan 350 matchen in eerste klasse bij Eendracht Aalst, Moeskroen, zes jaar Anderlecht en SV Roeselare. Als jonge voetballer van 16 jaar en als vaste waarde in de jeugdploegen van Club Roeselare trok hij voor twee seizoenen naar Cercle Brugge , waar hij onder leiding van trainer Eric Lagrou van bij de toenmalige Uefa’s kon doorstoten naar de eerste ploeg.

Onder leiding van trainer Roland Rotty maakte hij zijn debuut, zij het in zijn enige wedstrijd met groen-zwart op Standard, op 7 november 1987. Een match die door Cercle met 0-3 werd gewonnen. Pas zes jaar later zou Vanderhaeghe als speler definitief doorbreken in de eerste klasse, na het kiezen voor zijn studies en de lange revalidatie na een ernstige ziekte.

Ook Thomas Buffel stond al op het veld van de Vereniging. (archieffoto 2008)© ACR
Ook Thomas Buffel stond al op het veld van de Vereniging. (archieffoto 2008)© ACR

Naast Vanderhaeghe keert er met de 39-jarige Thomas Buffel nog een bekend gezicht naar Cercle terug. Hij wordt assistent-coach. Na zijn rijk gevulde spelerscarrière bij onder meer Feyenoord en Glasgow Rangers kwam Buffel, die voordien reeds zijn jeugdopleiding kende bij groen-zwart, in het seizoen 2008-2009 opnieuw naar Cercle, onder leiding van Glen De Boeck.

Het boterde echter niet met de trainer en de gewezen Rode Duivel haalde zelden het verwachte niveau, ook al omdat Buffel vaak tegen zijn zin op de flank moest spelen en Stijn De Smet de voorkeur genoot van de trainer. Het seizoen daarop trok Buffel naar KRC Genk, waar hij een absolute sterkhouder zou worden. In zijn transfer werden Hans Cornelis en Jelle Vossen in een ruil met Cercle betrokken.

Vanuit tribune

Buffel speelde samen met Yves Vanderhaeghe bij de nationale ploeg. Zijn spelerscarrière eindigde hij na het seizoen 2018-2019 bij Zulte-Waregem. De Ruddervoordenaar stapte ondertussen in het zakenleven, voornamelijk in de horeca, en bracht onder meer ook een eigen gin op de markt. Het voetbal was echter nooit veraf. Buffel bleef analist en was ook assistent-trainer van Jacky Mathijssen bij de nationale jeugdploeg U19 en tot op heden bij de U21 of de beloften.

Woensdagavond woont het nieuwe trainersduo van Cercle vanuit de tribunes de Croky Cup-wedstrijd in en tegen OH Leuven bij. Donderdagnamiddag worden Yves Vanderhaeghe en Thomas Buffel officieel voorgesteld. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.