Cercle Brugge geeft het al vrij vroeg uit handen, 1-2 tegen Charleroi

Olivier Deman en Joris Kayembe © BELGA
Redactie KW

Groen-zwart gooide in de beginfase al het goede van de voorbije weken overboord tegen Charleroi, dat al na amper acht minuten comfortabel op 0-2 stond. In de tweede helft kreeg Cercle voldoende kansen, maar zoals al het ganse seizoen moet je die ook afwerken. Als het dan wel lukt, met een goal van Daland in de toegevoegde tijd, is het te laat.

Cercle Brugge speelde net voor de interlandbreak een meer dan verdienstelijke wedstrijd op Genk, maar vergat vooral zichzelf te belonen. Yves Vanderhaeghe bekeek het in quarantaine van op afstand en ook hij zag dat het goed was. Reden genoeg dus om voor dezelfde elf spelers te kiezen in de hoop dat ze dit keer wel drie punten konden grijpen, want dat ging in het Jan Breydelstadion de eerste keer zijn dit seizoen.

Na de 4-0 pandoering bij leider Union werden bij Charleroi vier andere spelers in de basis gedropt. Eén van hen was de jonge Belg Descotte die voorin de plaats innam van topschutter Nicholson. Hij keerde te laat terug na interlandverplichtingen en begon op de bank.

Vorig seizoen werd in deze match zeven keer gescoord. Cercle leek op weg naar een gemakkelijke winst toen Da Silva Lopes een domme overtreding begin en hiervoor rood kreeg. Charleroi ging in de tweede helft in zeven minuten van 2-0 naar 2-3. Musaba maakte in het slot nog gelijk, maar de Zebra’s haalden daarna de hamer boven.

De laatste zege van groen-zwart dateert overigens van oktober 2018. Winst zou Vanderhaeghe goed doen: na zijn voorbije quarantaine nadat hij positief testte op corona en zeker na het verlies van zijn vader, die hem zijn ganse carrière als voetballer en trainer volgde. Ivan Vanderhaeghe overleed vorige zondag op 76-jarige leeftijd. Ter zijner ere begon de match met een minuut stilte.

Ryota Morioka viert zijn doelpunt.
Ryota Morioka viert zijn doelpunt. © BELGA

Drie minuten later was het opnieuw stil, zij het bij de thuisaanhang. Morioka kon ongehinderd oprukken en nam na amper drie minuten Didillon met een gekruist schot te grazen. Cercle werd al meteen op achtervolgen aangewezen. Een reactie kwam er niet echt. Integendeel. Charleroi mocht een tweede keer scoren. Het was Bessilé met zijn eerste dit seizoen die voor een dubbele voorsprong zorgde. Al het goede van de voorbije weken bij Cercle: veel kansen creëren, weinig weggeven, leek plots ver weg.

Naast een kopbal van Millan over doel en een afstandsschot van Matondo, naast, kwam groen-zwart voor de rust niet. Al was het zoeken naar een gaatje in de afweer van Charleroi, maar dan moesten de looplijnen beter en het tempo omhoog bij de thuisploeg. Zorgane had overigens nog de 0-3 aan de voet, maar Didillon stak daar een stok voor.

Rabbi Matondo en Jackson Tchatchoua
Rabbi Matondo en Jackson Tchatchoua © BELGA

Tijdens de rust greep Vanderhaeghe in en bracht hij Velkovski in de plaats van Miangue. Deman verving Millan. Onder leiding van Hotic voerde Cercle meteen de druk wat op, een vrije trap van hem ging over het doel van Koffi. De doelman van Charleroi moest zich nadien nog eens tonen op een kopbal van de ingevallen Denkey, en ook in de herneming kon Deman niet besluiten. Aan de overzijde ging een plaatsbal van Gholizadeh dan weer op de paal.

Vanderhaeghe bracht met nog een kwartier te gaan met Rubio en Utkus nog twee verse krachten in. Die laatste kogelde de bal net over doel en ook Denkey kwam dichtbij de aansluitingstreffer. Aan kansen in de tweede helft duidelijk geen gebrek bij de thuisploeg, scoren blijft iets anders. En zo kan je geen broodnodige punten verzamelen, ook niet voor eigen publiek. Daar kon zelfs de 1-2 in de toegevoegde tijd van Daland na een vrije trap van Velkovski niets meer aan veranderen. Nog maar eens verlies met één goal verschil.

Het is overigens van 10 april (3-0 tegen OHL) geleden dat Cercle, dat op de sukkel blijft, thuis nog eens in de competitie kon winnen. Komende zaterdag wacht met de komst van KV Mechelen een nieuwe kans.

(ACR)

Cercle Brugge- Charleroi 1-2.

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Sousa, Daland, Miangue (46’ Velkovski), Hotic (63’ Denkey), Da Silva Lopes, Van der Bruggen (73’ Utkus), Matondo (73’ Rubio), Somers, Millan (46’ Deman).

Doelpunten: 3’ Morioka 0-1, 8’ Bessilé 0-2, 90+1’ Daland 1-2.

Gele kaarten: 38’ Matondo, 51’ Ilaimaharitra, 54’ Bessilé, 65’ Da Silva Lopes, 75’ Morioka

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.