Cercle Brugge behaalt verdiend een punt tegen Anderlecht

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Cercle behaalde zo een tweede gelijkspel dit seizoen. De thuisploeg maakte na de rust het meeste aanspraak op winst. Een treffer van Ugbo werd door de VAR terecht afgekeurd voor buitenspel.

Cercletrainer Yves Vanderhaeghe kon enkele spelers die de voorbije week de training verlieten niet in zijn selectie opnemen. Vanhoutte had last aan de hamstrings en kreeg om een scheurtje te voorkomen rust. Velkovski kampte met hinder aan zijn dijbeen en zou net als Vanhoutte tegen komend weekend fit moeten geraken. Van der Bruggen liep een handfractuur op, werd geopereerd, maar geraakte niet speelklaar om pijnvrij met een brace te voetballen. Ook hij wordt komend weekend binnen de selectie verwacht.

Cercle kon in de competitie van de dertien gespeelde thuiswedstrijden er slechts drie winnen. De laatste was van halfweg oktober tegen KAA Gent geleden. Sindsdien ging groen-zwart negen keer op rij onderuit. In vergelijking met de kwalificatie in de Croky Cup tegen Oostende koos Vanderhaeghe terug voor enkele vertrouwde namen. Didillon, mocht ondanks de goede prestatie van Bruzesse in de beker, tegen zijn gewezen club opnieuw onder de lat plaatsnemen. Ook Vitinho, Ugbo, Hotic en Marcelin keerden terug in de basis.

Cercle vloog er meteen stevig in en dat leverde al na drie minuten een zeer goede mogelijkheid op. Hoggas nam de bal perfect mee na een pass van Deman, maar mikte in de draai voorlangs.

Na een goed openingskwartier van de thuisploeg kwam Anderlecht in het meeste balbezit, zij het zonder echt gevaarlijk te zijn. De thuisploeg kon in de aanvangsfase goed combineren, maar werd nu meer gedwongen tot een lange bal.

Groen-zwart speelde achterin met Marcelin, Bates en Pavlovic met drie centrale verdedigers en voorin met Deman, die de voorkeur kreeg op Musaba, naast Ugbo. Kanouté en Taravel werden niet in de wedstrijdselectie opgenomen. In het tweede kwartier kwam er niet veel verandering in het spelbeeld terwijl Kompany zijn ploeg aanmoedigde niet op te geven.

Anderlecht won twee uitwedstrijden voor de beker en met vijf competitiematchen op rij waarin drie punten werden behaald kon paars-wit een perfect rapport voorleggen. Het offensief spel van Anderlecht werd in de eerste helft door Cercle in een goede organisatie opgevangen. Meer dan die doelrijpe kans voor Hoggas in de aanvangsfase was er in de eerste 45 minuten niet te zien. Zo bleef het 0-0 aan de rust.

 © BELGA
© BELGA

Bij aanvang van de tweede helft bleef Bruun Larsen bij Anderlecht in de kleedkamer. Mukairu kwam in zijn plaats. Diaby, terug in een voor hem vertrouwde omgeving, bleef bij de bezoekers voorlopig op de bank. Ugbo kon zich bij aanvang van de tweede periode goed doorzetten op rechts, bereikte Hoggas maar zijn afgeweken schot ging over het doel van Wellenreuther. In een van de fasen die daarop volgde kreeg Marcelin de eerste gele kaart van de match tot ongenoegen van zijn trainer die vond dat scheidsrechter Laforge in een tot nog toe faire match wel kwistig die kaart trok.

Cercle probeerde aanvallend de momenten te grijpen. Zo werd Vitinho over links goed aangespeeld, zijn achterwaartse voorzet kon niet voldoende de mee opgerukte Pavlovic bereiken. Even later kwam de Braziliaan van Cercle opnieuw in balbezit, dit keer kon hij geen ploegmaat bereiken, zijn schot werd goed gepareerd door de doelman van Anderlecht die in zijn ploeg op het uur Trebel zag inkomen in de plaats van Ait El Hadj.

Na ruim een uur voetballen kwam Cercle verdiend op voorsprong. Na wat gerommel kon Deman met een hakje Ugbo bereiken, die kon scoren, maar de VAR keurde de goal af omwille van buitenspel. Geen twaalfde goal voor de topschutter van Cercle, want die stond met een voet offside. Meteen daarna volgde eindelijk eens doelgevaar voor de bezoekers. Trebel zette zich achter een vrije trap. De invaller krulde de bal bovenop de lat.

Kompany bracht met Diaby en Dauda twee verse krachten in. Misschien konden zij in het laatste kwartier voor het verschil zorgen bij een tot dan slap Anderlecht. Ook Vanderhaeghe voerde een eerste wissel uit en bracht Musaba in de plaats van een moe gestreden Deman. De West-Vlaming speelde een meer dan behoorlijke wedstrijd.

Somers en Denkey kwamen voorin nog in bij Cercle. In de slotfase en de vier minuten toegevoegde tijd gebeurde niets meer en zo behaalde groen-zwart meer dan verdiend een gelijkspel. Ook de nul werd behouden en dat was ook lange tijd geleden. Met het oog op de twee zeer belangrijke matchen tegen de dichtste concurrenten Moeskroen en Waasland-Beveren kan de prestatie van vandaag wel vertrouwen geven. (ACR)

 © BELGA
© BELGA

Cercle Brugge – Anderlecht 0-0.

Cercle Brugge: Didillon, Biancone, Bates, Pavlovic, Vitinho Marcelin, Da Silva Lopes, Hoggas, Hotic (87’ Denkey), Deman (77’ Musaba), Ugbo (83’ Somers).

Gele kaarten: 51’ Marcelin, 60’ Murillo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier