‘BOB’ houdt het schip rechtbij middelmatig Essevee

Gianni Bruno, voorlopig topschutter bij Essevee, scoort tegen Antwerp.©JOHAN EYCKENS BELGA
Gianni Bruno, voorlopig topschutter bij Essevee, scoort tegen Antwerp.©JOHAN EYCKENS BELGA
Redactie KW

Halfweg de competitie: tijd voor een round-up. Zulte Waregem startte barslecht, maar lijkt net voor Nieuwjaar weg uit de gevarenzone. Essevee zag doelman Bostyn openbloeien en dankte ervaren rot Olivier Deschacht en topschutter Bruno. Een grijs seizoen dus, dat vooral dankzij ‘BOB’ (Bostyn, Ollie en Bruno) geen zwarte wending kreeg.

LOUIS BOSTYN: 8,5/10

1.080 speelminuten, 3 clean sheets, 0 gele kaarten

Kwam in doel door het falen van concurrent Eike Bansen. Hield het sober en deed zijn job. Pakte punten tegen Standard, KVK, AA Gent, Anderlecht, Antwerp en tegen Cercle Brugge stopte hij een penalty. Is nu de onbetwiste nummer één.

EIKE BANSEN: 4/10

540 speelminuten, 1 clean sheet, 0 gele kaarten

Een onvoldoende. Kreeg door het uitvallen van monument Sammy Bossut dé kans om zich te tonen. Doorstond de lakmoesproef niet. Had het vooral heel lastig tijdens de afstraffing tegen Club Brugge.

OLIVIER DESCHACHT: 8,5/10

1.530 speelminuten, 1 goal, 1 assist, 2 gele kaarten

Nog altijd de onbetwiste leider in de defensie. Op zijn 39ste boette hij al in aan snelheid, maar het jeugdige enthousiasme en de winnaarsmentaliteit is er nog. Is een steunpilaar bij Zulte Waregem. Kon zelfs al scoren en gaf de assist voor de winning goal in de laatste partij tegen Cercle Brugge.

EWOUD PLETINCKX: 6/10

713 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 0 gele kaarten

Begon aan het seizoen als aanvoerder. Trok als 19-jarige zijn streng. Verdween uit het team door een blessure. Zat daarna op de bank omdat Cameron Humphreys het verre van slecht deed. Zal moeten knokken om zijn plaats opnieuw te veroveren.

CAMERON HUMPHREYS: 7/10

800 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 1 gele kaart

Liep corona op in augustus. Was bankzitter in het begin van het seizoen. Kreeg zijn kans tegen Club Brugge, maar viel door de mand op de voor hem ongewone positie als rechtsachter. Kwam opnieuw in de ploeg door blessures. Genoot zijn opleiding bij het grote Manchester City en toont nu eindelijk zijn potentieel.

WILLIAM BIANDA: 5,5/10

488 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 1 gele kaart, 1 rode kaart

Sterke beer centraal achterin. Wordt gehuurd van het Italiaanse Roma. Is linksvoetig, en dat heeft coach Dury graag. Beschikt over veel kracht en een stevige inspeelpass. Kon nog geen lijn leggen in zijn prestaties.

LAURENS DE BOCK: 6/10

1.321 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 5 gele kaarten

Is op zijn 28ste al een routinier. Had het soms lastig, net als de rest van de defensie. Speelde vaak als linksback, maar ook centraal in een vijfmansdefensie. Heeft nog altijd een snedige tackle in huis. Toch mag het iets meer zijn.

DANIEL OPARE: 6,5/10

1.216 speelminuten, 0 goals, 2 assists, 4 gele kaarten

Biedt altijd een meerwaarde als hij aan spelen toekomt. Bestrijkt de hele rechterflank en kan met snedige rushes uitpakken. Heeft al twee assists achter zijn naam staan. Blijft een blessuregevoelige voetballer.

OMAR GOVEA: 6,5/10

1.061 speelminuten, 2 goals, 3 assists, 2 gele kaarten

Is een van de jongens met de grootste intrinsieke kwaliteiten. Past het best in een elftal dat draait. Defensief werk is niets voor hem. Krikte de laatste tijd zijn niveau op en is weer beslissend. Tijd om te bevestigen.

ABDOULAYE SISSAKO: 5/10

532 speelminuten, 0 goals, 1 assist, 0 gele kaarten

Startte aan het seizoen, maar kon de goede lijn 2019-2020 niet doortrekken. Lijkt te worstelen met zichzelf, want heeft in principe genoeg talent om het verder dan Essevee te schoppen. Kan dus pakken beter.

IBRAHIMA SECK: 6,5/10

1.353 speelminuten, 2 goals, 0 assists, 2 gele kaarten

Leider op het middenveld. 7/10 behoorde ook tot de mogelijkheden, maar acteerde te wisselvallig. Verdween zelfs kortstondig uit de ploeg. Is toch een strijder en vuurt de troepen vaak aan.

DAMIEN MARCQ: 6,5/10

1.026 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 3 gele kaarten

Van compleet overbodig naar sterkhouder. Mocht al meerdere transferperiodes vertrekken aan de Gaverbeek. Knokte zich weer in de ploeg en lijkt zijn oude niveau beetje bij beetje terug te vinden. Werkte de laatste drie wedstrijden af als … aanvoerder.

JANNES VAN HECKE: 5,5/10

754 speelminuten, 0 goals, 0 assists, 0 gele kaarten

Genoot al een paar keer de voorkeur op Govea. Is een nuttige middenvelder, met kwieke voetjes. Lijkt soms wat broos in de duels, maar dat is gewoonweg zijn stijl. Mag nog efficiënter worden. Verloor zijn plaats in het team door een blessure.

JEAN-LUC DOMPE: 7/10

559 speelminuten, 3 goals, 3 assists, 1 gele kaart, 1 rode kaart

Man met een actie. Moest vaak genoegen nemen met een invallersrol. Kan gevaarlijker zijn als zijn rechtstreekse tegenstander moe is. Heeft aardige statistieken voor zijn beperkt aantal speelminuten. Voegt een vleugje amusement toe als hij op veld komt. Een dikke 7 voor de Fransman.

BASSEM SRARFI: 6,5/10

769 speelminuten, 0 goals, 3 assists, 2 gele kaarten

Ontdekte zichzelf als aanvallende linkervleugelverdediger. Kan de tegenstander pijn doen als hij zijn rushes inzet van iets lager. Snelheid en dribbelvaardigheid zijn dé troeven van deze Tunesiër. Heeft een aardige linkervoet.

GIANNI BRUNO: 9/10

1.553 speelminuten, 7 goals, 3 assists, 0 gele kaarten

Topschutter van dit Zulte Waregem. Moest al vaak op de flank spelen, in dienst van het team. Toonde dat een rol in het centrum hem het beste ligt. De cijfers spreken voor zich. Harde werker en teamplayer pur sang.

JELLE VOSSEN: 6,5/10

1.083 speelminuten, 3 goals, 1 assist, 2 gele kaarten

Begon als titularis. Kreeg nadien met Tomas Chory een targetman naast zich. Is op zijn best als zwervende spits. De chemie met Chory is er nog niet helemaal. Moest zich verzoenen met een rol als invaller. Man van vele oorlogen, het scoren is hij nog niet verleerd.

TOMAS CHORY: 7/10

573 speelminuten, 3 goals, 1 assist, 3 gele kaarten

Gehaald als de missing link om voorin oorlog te maken. Boomlange spits die weegt op een verdediging. Sterk in het kopspel en nuttig als targetman. Verzamelde door blessureleed weinig speelminuten. Is wel rendabel.

GEEN/TE WEINIG MINUTEN VOOR EEN BEOORDELING:

Nikolaos Kainourgios (243’) deed het uitstekend op Antwerp en tegen Cercle Brugge. Sammy Bossut (0’) moest lang revalideren na een schedelbreuk, Bostyn geniet de voorkeur. Erdin Demir is nog altijd geblesseerd (0’). Rechtsachter Ali Mohamed (0’) kwam nog niet in actie. Mathieu De Smet (1’), Panagiotis Armenakas (8’), Luka Zarandia (0’) kregen amper kansen, net als Mikael Soisalo (62’). Die laatste werd tegen Beerschot na 40 minuten weer naar de kant gehaald, dat is veelzeggend. (JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.