“Beloning voor goede prestaties”

Louis Bostyn wierp zich dit seizoen op als de absolute nummer één in doel.©(foto HDV)
Louis Bostyn wierp zich dit seizoen op als de absolute nummer één in doel.©(foto HDV)
Redactie KW

Louis Bostyn verlengde zijn overeenkomst bij Zulte Waregem met vier seizoenen tot en met juni 2025. De 27-jarige doelman heeft dit seizoen knap gepresteerd en krijgt nu de waardering waar hij al zo lang naar hunkert. “Ze weten hier wat ze aan me hebben”, zegt Bostyn.

Proficiat met je contractverlenging. Je bent al sinds je 19de bij Zulte Waregem. Op je 27ste breek je nu pas écht door.

“Dit is een blijk van appreciatie. Voetbal is niet simpel en al zeker niet als doelman. Het is soms lang wachten op het juiste moment. We hebben zeven weken onderhandeld, want ik wilde vier jaar bijtekenen. Uiteindelijk hebben we elkaar gevonden. Dit is een beloning voor mijn goede prestaties. Ze weten hier wat ze aan me hebben.”

Heb je in al die tijd gedacht: nu is het genoeg, ik vertrek hier?

“Er zijn momenten geweest dat ik dacht: ik krijg hier geen kansen, het lukt hier niet. Het duurde héél lang. Ik werd wat ouder, je wil aan spelen toekomen. Afgelopen tijd ben ik gaan vragen om een uitleenbeurt en was er wel interesse, maar Zulte Waregem wilde me niet laten gaan. Dan zit je meteen in een lastig parket.”

Op welke vlakken ben je gegroeid doorheen de jaren? Ik zie een andere doelman dan vroeger.

“Ik ben meer zelfzeker. Dat heeft misschien te maken met het feit dat ik ouder ben geworden en iets meer kan relativeren. Naarmate je meer ervaring opdoet, weet je beter wat er kan gebeuren en hoe alles in elkaar zit. Het is al vaak gebleken dat jonge spelers te snel voor de leeuwen worden gegooid. De dag van vandaag is er niet veel tijd meer in het voetbal. Sommigen worden daarop afgerekend en zo gaat veel talent verloren.”

Je bent de absolute nummer één in doel. Dat moet zwaar zijn voor clubmonument Sammy Bossut. Wordt er overwogen om hem te laten spelen in de beker?

“We hebben altijd goed overeengekomen. Sammy stelt zich collegiaal op. Iedereen die Bossut kent, weet dat hij een competitiebeest is. Hij maakt het me niet gemakkelijk, maar dat sterkt de concurrentie alleen maar aan. Wat de beker betreft, daar is nog niet over gesproken. Dat neemt niet weg dat ik alles wil spelen, hè. Het is aan de coach om te beslissen.”

Tot slot, ben je nog gefrustreerd over de vreemde tussenkomst van de VAR bij de penalty die je stopte tegen OHL? Ik zag je nog nooit zo kwaad.

“Ik vond dat niet kunnen. Het is misschien mijn fout, want ik vertrek een klein beetje te vroeg. Maar ze moeten consequent zijn en blijven. De fase erna stonden er twee jongens van OHL al in de 16. Dan werd de goal wel gevalideerd. Het is niet simpel voor een doelman. De strafschopnemer mag zijn aanloop onderbreken, zo weet je helemaal niet meer waar je als keeper staat.” (JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.