Antwerp is momenteel de grootste bedreiging voor Club Brugge

© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Mag Club op één match worden veroordeeld? PSG en Leipzig, was dat gezichtsbegoocheling? De Fransen geen goesting, de Duitsers een slechte dag? Moet na dinsdag gezegd worden dat Club droomde, dat een plaatsje bij de beste 16 van Europa mogelijk was? Al demonstreerde City dinsdag niet alleen het beste voetbal van Europa, maar voetbal van een andere planeet. De cijfers zijn wat ze zijn: de marktwaarde van de spelerskern van City bedraagt 1,08 miljard euro, die van Club Brugge 166 miljoen euro. Back to reality: op 24 november, thuis tegen Leipzig, zal Club moeten bewijzen dat ze wél zestiende finales Europa League waard zijn.

In afwachting moet Club dan maar zondag in een ongetwijfeld zinderende Bosuil onderstrepen dat ze in eigen land wél incontournable zijn – die tweede doelstelling, een derde opeenvolgende landstitel, weet je wel. Want eigenlijk werpt Antwerp FC, en niet Racing Genk, Anderlecht of AA Gent, zich op als de grootste bedreiging. Maar wel nog niet op het veld, de nieuwe coach Brian Priske is nog duidelijk zoekende. Al staat de Great Old maar twee punten achter op de co-leider, die tenslotte ook al 11 punten verloor op 11 matchen.

Gheysens zal niet rusten vooraleer RAFC minstens naast FCB staat

Maar de Great Old verkleint op andere vlakken wel gestaag de kloof dankzij de razende ambitie van de Ieperse eigenaar en voorzitter Paul Gheysens. Ook al bedraagt de marktwaarde van hun spelerskern zonder goudhaantjes als De Ketelaere en Lang nog altijd niet de helft van die van Club (63 miljoen euro), de transfers van namen als Nainggolan, Engels, Samatta en Balikwisha (letterlijk Club afgetroefd) waren duidelijk een signaal van Gheysens. De baas van Ghelamco en Club-voorzitter Bart Verhaeghe zijn ook als ondernemers aartsrivalen, Gheysens zal niet rusten vooraleer hij met RAFC minstens naast de club van Bart de Bouwer staat.

Over bouwen gesproken: in een mum van tijd werd de middeleeuwse Bosuil door Ghelamco grotendeels omgebouwd tot een hypermodern én commercieel voetbalstadion met weldra plaats voor 23.000 toeschouwers, Club hóópt in 2024 in zijn nieuw, modern stadion (weliswaar met 40.000 toeschouwers) te kunnen trekken. Én de metropool Antwerp heeft commercieel een grotere potentie dan Brugge. Daarnaast heeft Antwerp ook een grote en sterke achterban… Dáárom is Antwerp momenteel voor Club de grootste bedreiging. En dat wil stamnummer 1 zondag alvast even duidelijk maken. Daarom kan Club zondag maar beter even de puntjes op de i zetten: anno 2021 niet bij de beste 16 clubs van Europa, maar wel nog voor enige tijd superieur in België.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.