Anderlecht op een zucht van play-off 1 na zege tegen Club Brugge

Noa Lang scoorde het Brugse doelpunt.© (Foto BELGA)

Club Brugge is met lege handen teruggekeerd van hun trip naar de hoofdstad. Nochtans had de ingevallen Lang met een prachtgoal voor de voorsprong gezorgd. Club kwam nauwelijks in de problemen in een kansarme wedstrijd maar slikte uiteindelijk in een paar minuten tijd twee tegengoals. Nmecha scoorde de gelijkmaker en Mignolet zag er niet helemaal goed uit bij het winnende schot van Sambi Lokonga.

De kraker van de speeldag werd gespeeld in het Lotto Park. Hoewel de kloof in het klassement voor de wedstrijd 21 punten bedroeg, geloofde Anderlecht wel degelijk in hun kansen. Zelf hadden ze de goede flow te pakken na overtuigende zeges tegen Zulte-Waregem en Antwerp. Club Brugge was wat in mindere doen met een recente 7 op 12. In de heenwedstrijd ging Club als een pletwals over hun aartsrivalen. Het werd toen 3-0 zonder energieverlies. Inmiddels heeft Kompany een pak meer stabiliteit in zijn elftal gekregen. Met een gelijkspel hadden de Brusselaars hun lot voor play-off 1 sowieso nog in eigen handen. Kompany startte met dezelfde elf als tegen Antwerp, Clement voerde één wissel door. Badji kreeg op de flank de voorkeur op Chong.

Kansarme eerste helft

Het balbezit was in de openingsfase voor de competitieleider. Anderlecht verzaakte om druk te zetten. Mechele en Kossounou lieten het meeste baltoetsen noteren, de thuisploeg wachtte geduldig af. Op het kwartier opeens uit het niks de goal van Vormer. Zijn afgeweken schot verdween achter Wellenreuther in doel. De VAR haalde hun meetlat echter boven en zag dat Vormer nipt buitenspel stond. Dat was meteen ook de enige opwindende fase in een verder vrij steriele eerste helft. Dost werkte zich vooraan te pletter maar flankspelers De Ketelaere en Badji konden niet voor de nodige aanvoer zorgen. Clement riep al in de eerste helft Lang van de bank en gaf hem al wat tactische richtlijnen mee om in de tweede helft voor wat broodnodige creativiteit te zorgen.

Klassegoal Lang

In de openingsminuut van de tweede helft deed Anderlecht wat de hele eerste helft niet lukte, een schot tussen de palen krijgen. Mignolet had de nodige moeite op een uithaal van El Hadj. Aan de overkant bewees de ingevallen Lang meteen zijn goudwaarde. Hij schakelde eerst Sambi Lokonga uit, deed vervolgens een pirouette met de bal en plaatste die dan uiterst beheerst in het zijnetje. Een klasseflits en dito goal, net wat Club Brugge in de eerste helft miste om een compact Anderlecht uit verband te spelen. Een pasklaar antwoord van de thuisploeg kwam er niet. Meer nog: Wellenreuther moest gepast tussenkomen op een knal van De Ketelaere.

Dubbele opdoffer

Kompany voerde een dubbele wissel door met Cullen en Amuzu in de hoop de partij te doen kantelen. Club Brugge had de wedstrijd onder controle en op het schot van El Hadj na had Anderlecht weinig in de pap te brokken maar de inbreng van Amuzu rendeerde meteen. Een mooi uitgespeelde aanval belandde bij Amuzu, die het overzicht behield en Nmecha de 1-1 op een schoteltje kon voorleggen. Uit het niks opeens de gelijkmaker, net voor het slotkwartier. Ook de volgende kans van de thuisploeg was prijs. Lokonga haalde uit met een venijnige curve in de bal. Mignolet miskeek zich wat en moest zich dus voor de tweede keer in een paar minuten tijd gewonnen geven. Wat een vreemde ommekeer en ongelofelijk ook hoe Club zo’n prima uitgangspositie in een paar minuten tijd nogal knullig uit handen gaf. Clement haalde in de slotminuten nog Dost en Vanaken naar de kant, vreemd als je op zoek gaat naar de gelijkmaker. De leider kon geen vuist meer maken en verliest zo voor het eerst sinds 2018 op het veld van Anderlecht. Binnenkort komt daar wellicht nog een vervolg op want Anderlecht is zo goed als zeker van play-off 1. (JT)

Opstelling Anderlecht: Wellenreuther, Mychailichenko, Cobbaut, Miazga, Murillo, Trebel (67’ Cullen), Sambi Lokonga, Ashimeru (67’ Amuzu), El Hadj, Nmecha, Verschaeren (92’ Diaby).

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol, Kossounou, Mechele, Mata, Rits, Vormer, Vanaken (84’ Balanta), De Ketelaere (80’ Chong), Dost (84’ Pérez), Badji (46’ Lang).

Gele kaarten: 49’ Kossounou, 79’ Sobol, 81’ Mata, 90’ Miazga.