Juan 'Juanito' Gutierrez is zo de derde (!) Spaanse coach die dit seizoen de Roeselaarse troepen leidt. Hij speelde acht seizoenen lang bij Real Betis en was er onder meer ploegmaat van de vorige coach, Nano Alvaro Rivas. Na zijn periode bij Betis trok hij voor twee seizoenen naar Atlético Madrid om uiteindelijk zijn carrière als speler af te sluiten met een seizoen Real Valladolid.

De Spanjaard mocht ook 25 maal de kleuren van zijn land verdedigen. Hij vertegenwoordigde Spanje op het EK 2004 en 2008 en op het WK 2006 in Duitsland. In augustus 2012 keerde Juan terug naar Real Betis als assistent_coach van hun jeugdteam. Twee maanden later mocht hij in dezelfde rol aan de slag bij hun B-team. In juni 2015 ging hij aan de slag als coach bij CD San Roque de Lepe op het derde niveau in Spanje. Een seizoen later werd hij aangesteld als trainer van Atlético Sanluqueno CF.

Nu komt Gutiérrez terecht op Schiervelde. Vanmorgen leidde hij reeds zijn eerste training. Morgen volgt al meteen zijn eerste thuiswedstrijd tegen KFCO Beerschot Wilrijk. Gutierrez is de opvolger van Nano, die deze week zijn vroegtijdig afscheid aankondigde. Van hem raakte bekend dat hij naar China trekt. Hij treedt er bij Shanghai Shenhua toe tot de staf van zijn landgenoot Quique Flores.