Jordi Lemiengre nieuw T2 KVK: “Voor leuke adresjes in Kortrijk moet ik bij mijn dochter zijn”

Dochter Morgane Lemiengre studeert in Kortrijk en kan pa wegwijs maken in de bruisende stad aan de Leie. © Davy Coghe
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Het heeft een tijdje aangesleept, maar woensdag in de late namiddag was er dan toch eindelijk witte rook boven het Guldensporenstadion: Jordi Lemiengre (45) tekende een contract van onbepaalde duur als T2. De 45-jarige Oostendenaar deed de jongste jaren veel ervaring op als assistent bij KV Oostende en wordt nu bij KV Kortrijk met Yves Vanderhaeghe herenigd.

Hoewel hij nooit op het hoogste niveau voetbalde, bouwde Jordi Lemiengre een degelijke spelersloopbaan uit. Hij voetbalde bij een tiental clubs in West-Vlaanderen, van FC Meulebeke tot KVC Wingene. Hij schopte het uiteindelijk tot in derde klasse, waar hij voor FC Roeselare aan de slag was. Als trainer begon hij zijn carrière bij HO Oostende, om na vijf seizoenen Westkapelle bij KV Oostende terecht te komen. Ook daar was hij vijf jaar aan de slag. In een interview begin dit jaar voor deze krant zei Lemiengre nog dat hij het niet erg zou vinden om de rest van zijn leven bij KV Oostende te blijven, maar zijn contract werd afgelopen zomer – toch eerder verrassend – niet verlengd.

Olivier Deschacht

Lemiengre had nog zijn job als sportleraar om op terug te vallen, maar hij gaf aan het liefst in de voetbalwereld actief te blijven. Bij KVK krijgt hij nu dus die kans. “Sinds mijn vertrek bij KVO is het een spannende periode geweest. Ik leefde een tijdje in onzekerheid en zat te wachten op een nieuwe opportuniteit in het voetbal. Gelukkig krijg ik een nieuwe kans in ideale omstandigheden: op het hoogste niveau, bij een mooie club, waar ik bovendien weer met Yves Vanderhaeghe kan gaan samenwerken“, aldus een duidelijk opgeluchte Lemiengre.

Juni 2015. Yves Vanderhaeghe en Jordi Lemiengre mennen de Oostendse troepen. Bij KV Kortrijk worden ze herenigd.
Juni 2015. Yves Vanderhaeghe en Jordi Lemiengre mennen de Oostendse troepen. Bij KV Kortrijk worden ze herenigd.© BELGA

KVK dacht aanvankelijk aan Olivier Deschacht, maar uit toch zijn vertrouwen in Lemiengre, die meteen een contract van onbepaalde duur krijgt. “Het eerste gesprek was meteen heel positief en dat werd later bevestigd. Of ik me geen tweede keus voel? Neen, want ik heb begrip voor de situatie met Olivier. Ze hadden eerst met hem gesproken en beloofd dat hij tot nu (woensdag, red.) de tijd kreeg om te beslissen. Het clubbestuur hield woord. Dat kan alleen maar positief zijn.

Yves Vanderhaeghe laat ieder staflid zich gewaardeerd voelen

Het wordt voor Lemiengre een blij weerzien met Yves Vanderhaeghe, een goede vriend, maar tevens ook de coach waarmee hij bij KVO heel wat successen boekte. “Yves is een vriend voor het leven, maar los daarvan is hij ook als trainer iemand waar ik naar opkijk. Zijn manier van werken spreekt mij enorm aan. Bij Yves voelt elk staflid zich gewaardeerd en mag iedereen zijn ding doen. Dat is leuk werken.”

Als geboren en getogen West-Vlaming heeft Lemiengre er alle vertrouwen in dat hij zich snel thuis zal voelen bij KVK. “Ik ben geboren in Meulebeke en dat ligt dichter bij Kortrijk dan bij Oostende (waar hij al jaren woont, red.). Aan mijn taalgebruik zullen ze alvast zeker horen dat ik van de streek ben. (lacht) Toen ik in mijn jeugdjaren in Meulebeke woonde, was Kortrijk dé stad om naar toe trekken. We gingen daar regelmatig op stap. Kortrijk is een mooie stad en was telkens een leuke verplaatsing. De fanatieke thuisaanhang in de spionkop zorgde altijd voor een speciale sfeer. Het is fijn om daar nu bij te horen. Ik kijk er enorm naar uit.”

Sportjournalistiek

Dochter Morgane studeert sportjournalistiek in Kortrijk. “Of ze al enkele leuke adresjes heeft doorgespeeld aan haar pa? (lacht) Dat zullen we de komende dagen wel eens bespreken. Dagelijks van Oostende naar Kortrijk rijden, is geen enkel probleem. Zeker niet voor een job die ik enorm graag doe. Ik was tot voor kort nog deeltijds in het onderwijs aan de slag, maar nu ga ik mij fulltime op KVK toespitsen.”

Lemiengre liet zich in een eerder interview voor deze krant nog ontvallen dat hij gedurende zijn carrière in de voetbalwereld altijd op het juiste moment op de juiste plaats was. Een gevoel dat hij ook nu weer ervaart. “Elke gebeurtenis in je leven heeft uiteindelijk wel een doel. Was mijn contract in Oostende wél verlengd geweest, was ik waarschijnlijk nooit op de radar van KV Kortrijk gekomen. Ik kijk positief de toekomst tegemoet. Dit wordt een mooie uitdaging in een warme, familiale club.”