Jong Male krijgt kunstgrasveld, maar pleit voor verdere uitbreiding

© MM
Redactie KW

De kogel is definitief door de kerk: het eerste terrein van voetbalvereniging Jong Male wordt – waarschijnlijk vanaf het seizoen 2018 – vervangen door kunstgras. Na jarenlange discussie over een eventuele uitbreiding van het aantal velden een eerste stap in de goede richting. “We zijn hier heel blij mee. Al blijf ik bij mijn standpunt dat minstens één extra veld noodzakelijk is voor de groei van onze vereniging”, zegt voorzitter Guido Vandille.

De verhalen over de terreinen van Jong Male VV zijn ondertussen alom bekend in voetbalmiddens en ver daarbuiten. Jarenlang omschreven tegenstanders de velden van de vereniging als ‘de grootste patattenvelden’ uit de streek. Niet onlogisch, aangezien kinderen veelal op zanderige of modderige ondergronden moesten spelen. Vooral het tweede, kleine veld was en is nog steeds een zorgenkind. “De situatie is ietwat verbeterd sinds de stad enkele jaren geleden de ondergrond volledige draineerde. De kern van het probleem blijft echter hetzelfde: we hebben te weinig oefenvelden, waardoor de ondergrond nu nog steeds zwaar overbelast is“, vertelt voorzitter Guido Vandille.

Kleedkamer

De beslissing van het Brugs stadbestuur om het hoofdveld te voorzien van kunstgras wordt bij het bestuur wel op gejuich onthaald. “Het zorgt ervoor dat we meer ademruimte krijgen. Maar nogmaals: het kunstgras is slechts een gedeeltelijke oplossing. Een uitbreiding is voor ons nog steeds de beste en enige oplossing op lange termijn“, aldus Vandille.

Ik ben ervan overtuigd dat we, mits uitbreiding, snel een verdubbeling van het aantal leden zouden hebben

Veel heeft te maken met het stijgend aantal voetballertjes binnen de vereniging. Op dit moment zijn dat er 300, verdeeld over een twintigtal ploegjes. “Die moeten allemaal trainen en wedstrijden spelen. We wijken nu al uit naar omliggende voetbalvelden zoals Daverlo en De Gulden Kamer. Met amper twee velden kunnen we het niet georganiseerd krijgen. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor de ondergrond als er constant op gespeeld en getraind wordt. Niet ideaal voor onze jeugdspelertjes en ook voor de clubkas betekent de huur van de andere velden een fikse uitgave”, gaat de voorzitter verder. Bijkomend probleem zijn de kleine en verouderde kleedkamers. Net zoals de wasplaats voldoen deze niet meer aan de moderne noden van een voetbalvereniging. “Als er geen oplossing komt, zal onze vereniging niet meer verder kunnen groeien. Het potentieel is er nochtans. Ik ben ervan overtuigd dat we, mits uitbreiding, snel een verdubbeling van het aantal leden zouden hebben.”

Protest

Wanneer het kunstgrasveld in gebruik zal genomen worden, is nog niet duidelijk. Al spreekt het bestuur van Jong Male over ten vroegste vanaf het seizoen 2018-2019. “We moeten realistisch zijn. 2019 zou al een mooi resultaat zijn“, besluit Vandille. Een uitbreiding van het aantal velden is een ander verhaal. Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) ijvert al jaren voor extra ruimte. Oefenvelden langs de Aardenburgsesteenweg werden afgeschoten door buurtprotest. In de toekomst zal het stadsbestuur eventuele prioriteiten blijven in de gaten houden.

(MM)