Johan Boskamp fileert paars-wit voor de topper: “Club Brugge heeft meer kwaliteit”

Boskamp ziet Anderlecht zondag niets rapen op Club: "Er zit meer kwaliteit bij de Bruggelingen." © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Anderlecht heeft Percy Tau vooral genomen omdat hij hen twee jaar geleden met Union zoek speelde. Vincent Kompany kan zich niet langer verstoppen achter Frank Vercauteren. Dat Anderlecht eerste had kunnen staan… “Zo kan ik er nog wel 700.000 verzinnen.” Club-Anderlecht door de ogen van ex-coach en analist Jan Boskamp, genadeloos voor zijn paars-wit.

Analist Jan Boskamp (71) volgt steeds meer het buitenlandse dan het Belgische voetbal. “Al te vaak niveau Schuiferskapelle, man!” Maar voor Club-Anderlecht zondag maakt de ex-coach van RSCA wel een uitzondering. Want Anderlecht (5de) staat voor het eerst sinds lange tijd weer netjes dicht bij Club (2de) bovenaan. “Al is het bullshit dat ze zonder die vele late tegengoals zelfs eerste hadden gestaan. Zo kan ik nog wel 700.000 verhalen verzinnen.” Neen, Bossie is vooral benieuwd wat de Brusselse topclub écht waard is. “Tot nog toe speelden ze enkel maar makkelijke partijtjes. Nu moeten ze het toch even laten zien.”

Ruzie

Over Club is zijn mening al gevormd. “Er staat daar véél. Verhaeghe en Mannaert zijn er een aantal jaren geleden mee begonnen en nu plukken ze daar de vruchten van. Ook financieel. Club kan spelers kopen van 6 à 7 miljoen. Dat kan Anderlecht, nu al twee jaar zonder Europees voetbal, niet meer.”

De eerste wedstrijden van Club dit seizoen vond Boskamp, in ’93, ’94 en ’95 kampioen met Anderlecht, nochtans niet om aan te zien. “Ik weet hoe dat gaat: na een titel wordt toch altijd slapper gestart. Dan kan je als coach maar beter wat ruzie zoeken met een paar spelers om iedereen weer scherp te krijgen. Ik weet niet hoe Philippe Clement het gedaan heeft, maar ik merk nu wel dat zowat iedereen weer zijn normale niveau haalt, sterkhouders als Vanaken en Vormer voorop.”

Volgens hem heeft Club niet meteen nood aan versterkingen. “Behalve als Dennis en Diatta vertrekken. Maar in het andere geval hebben ze voor elke positie een dubbele bezetting. Ook in de spits, met Krmencik en Badji. Dat moet volstaan voor een nieuwe titel. Of ze ermee kunnen overwinteren in de Champions League, zal afhangen van de loting.”

Realisme

Heel veel vertrouwen in blauw-zwart dus. Veel meer dan in Anderlecht in elk geval. “Ik beschouw Anderlecht niet als titelkandidaat, neen. Wat ze gezien hun status in principe elk jaar moeten zijn. Want Anderlecht is overal waar ik kom in het buitenland, echt nog steeds het uithangbord van het Belgische voetbal. Maar nu hoor ik alleen maar: wat is daar toch gaande?”

Hij kan het weten. “Vorig jaar kon men zich nog wegsteken: met zoveel jeugd spelen, dat kost altijd punten. Vincent Kompany kon zich toen ook nog verstoppen achter – hoe heette die gozer weer… – Simon Davies, ja, en vervolgens achter Frank Vercauteren. Dit seizoen is Vince evenwel alleen verantwoordelijk. Dan merk je toch dat hij meteen een stuk realistischer is geworden. Dat er op een gegeven moment plots maar twéé eigen jonkies in de ploeg meer stonden. Dat er plots toch weer plaats is voor spelers als Vranjes en Trebel. Dan zie ik geen verschil meer met andere ploegen. Mag ik daar een groot vraagteken bij zetten? Ik snap in elk geval niet wat daar dan vorig jaar allemaal is gebeurd.”

Of het nieuwe realisme te maken heeft met de nieuwe bazen, voorzitter Wouter Vandenhaute en ceo Karel Van Eetvelt, weet hij niet. “Simpel, ik kan het niet meer volgen, wat daar de laatste tijd allemaal gebeurt. De dokter weg, deze week alweer de zoon van Frank Vercauteren ontslagen. Dat Frank er weg moest, snapte ik al helemaal niet.”

Transfers

Hij merkt wel ándere transfers. “Roofe, Nasri… Dat waren vorig jaar transfers van Kompany, hé. Die mogen op het conto van Vince geschreven worden. Van de spelers die deze zomer zijn aangetrokken, Nmecha, Michailitsjenko, Bundu… weet ik dat nog niet zo zeker. Zijn die er gekomen via de nieuwe sportieve directeur Peter Verbeke? Al of niet op basis van data-gegevens? Tja, ik ben misschien heel ouderwets, maar ik ging toch liever zes, zeven keer kijken.”

Johan Boskamp:
Johan Boskamp: “Die mislukte transfers van vorig seizoen zijn voor rekening van Kompany.”© VRT

De komst van Percy Tau, ex-Club Brugge, is volgens Boskamp dan weer een apart verhaal. Dat een bankzitter bij Club Brugge vandaag belangrijk is bij Anderlecht, zegt volgens hem wel wat over het verschil in kwaliteit. “Tja, hij is vorig seizoen bij Club sterk begonnen, maar daarna hebben we er toch niet veel meer van gezien. Volgens mij heeft Anderlecht hem genomen omdat Tau hen twee jaar geleden voor de beker met Union helemaal zoek heeft gespeeld. Het werd toen 0-3. Ik denk dat ze hem vorig jaar al wilden, maar toen was Club sneller om hem te huren van Brighton & Hove Albion. En nu is Anderlecht er als een raket opgesprongen. Hij is natuurlijk wel een aanvaller die op verschillende posities kan spelen, maar of hij nu het verschil kan maken, weet ik nog zo niet.”

Boskamp ziet meerdere problemen in de paars-witte spelersgroep. “Op het middenveld te veel dezelfde types. Kana, Zulj, Lokonga…. Terwijl nu plots Trebel, eerder afgedankt, ontzettend belangrijk wordt gemaakt. En waarom Yari Verschaeren pas op de zesde speeldag in de ploeg geraakte, daar kan mijn verstand niet bij.”

Grootste probleem

Maar het grootste probleem van Anderlecht schuilt achterin. Derrick Luckassen, al twee keer danig in de fout. Boskamp weet wat hem scheelt. “Ik ken die jongen van bij AZ en PSV. Heus geen slechte verdediger, maar geen jongen die de leiding kan nemen. En dat wordt nu, sinds Kompany speler af is, wel van hem verwacht. Misschien toch maar goed dat ze Vranjes hebben terug genomen, ze kunnen die nog gebruiken. Maar spelen met minder jeugd, Trebel en Vranjes terug halen… Zo verliezen ze wel aan geloofwaardigheid.”

Neen, wat hij de afgelopen wedstrijden zag van paars-wit, kon hem maar matig overtuigen. “Al hebben ze met Doku wel een pareltje, natuurlijk. Ik kan alleen maar hopen, voor die jongen én voor Anderlecht, dat ze hem nog minstens een jaartje kunnen houden alvorens hij verkocht wordt voor veel geld.”

Zijn conclusie: Club heeft ook op het veld nog steeds véél voorsprong op Anderlecht. “Dat heeft veel te maken met het feit dat de spelersgroep intact is gebleven. En een spelersgroep met meer kwaliteit dan Anderlecht, dat ook. Met meer kwaliteit dan alle andere ploegen trouwens. Een eind achter Club zie ik dan het rijtje van Charleroi, Standard, Genk en misschien nog Anderlecht. Die laatste geenszins als titelkandidaat, maar de top 4 moeten ze wel kunnen halen. Maar ik zie ze zondag toch niets pakken. Een machtswissel is in elk geval nog niet aan de orde. Zondag niet en ook niet dit seizoen.”


Club Brugge – Anderlecht, zondag 4 oktober om 13.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier