Jan Desmet (Mandel United) en Jan Brouwers (VV Emelgem Kachtem) kennen elkaar door en door

Jan Brouwers (links) en Jan Desmet op de tribune van de Skyline Arena. © foto Frank
Wouter Vander Stricht

Ze belandden beiden door hun zonen in het voetbal. En als ze eens naar een vergadering moeten, carpoolen ze richting Brussel. Bij Mandel United is Jan Desmet de gerechtigd correspondent, bij VV Emelgem-Kachtem is Jan Brouwers een man achter de schermen. Zoon Brouwers speelt bij Mandel United, zoon Desmet bij Emelgem-Kachtem. Reden genoeg om hen eens samen te brengen voor de derby Mandel United B – VV Emelgem Kachtem.

Ze zijn natuurlijk niet de enigen: ouders die door hun sportende kinderen in het bestuur van een vereniging verzeilen. En zo verging het ook Jan Desmet (53) en Jan Brouwers (56).

Jan Desmet is nu al een decennium gerechtigd correspondent van KFC Mandel United, voorheen bij KFC Izegem. Maar zijn eerste stappen in het voetbal zette hij bij het toenmalige SV Izegem. “Ik heb twee zonen. Juljan (25) is ondertussen gestopt met voetballen, Filmon (20) bepaalde mee mijn wandelgangen in het voetbal. Ik kwam in 2005 in het jeugdbestuur van SV Izegem, maar in 2009 trok Filmon naar KFC Izegem. Dus ging ik mee en engageerde me daar ook al snel voor de jeugd.”

“Op vraag van voorzitter Paul Seynaeve, die ook mijn werkgever is, werd ik uiteindelijk in opvolging van Rudy Segers gerechtigd correspondent. En dat ben ik nu dus nog altijd. In 2018 trok Filmon van de B-ploeg van Mandel naar VV Emelgem-Kachtem. En dus sta ik daar ook vaak aan de kant te supporteren. Maar als ze op hetzelfde moment spelen, dan moet ik op Mandel van de partij zijn.”

“En dan fungeer ik als plus-papa van Filmon”, schatert Jan Brouwers. Hij is ondervoorzitter van het sportcomité Voetbal Vlaanderen, secretaris van Liga Amateurvoetbal en secretaris van de Mandel-Leie-Schelde. Bij VVEK doet hij veel werk achter de schermen en hij volgt zijn club ook overal. “Net als bij Jan ben ik dagelijks met voetbal bezig.”

“We hebben elk een zoon in het andere kamp”

“Mijn jongste zoon Sam (30) speelde nog in de jeugd van SV Izegem, mijn oudste Steven (33) onder meer in het eerste elftal van SV Izegem en VV Emelgem-Kachtem, maar sinds enkele jaren maakte hij met wat vrienden de overstap naar het studax-team van Mandel United. En dus sta ik daar ook vaak aan de zijlijn. We hebben dus elk een zoon in het ‘andere kamp’.

Maar van enige rivaliteit tussen de clubs is weinig of geen sprake. “We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden. Waarom ook niet? Elk op zijn niveau voetballen, dat hoort toch zo”, menen beide Jannen in koor. Maar nu Mandel United ervoor koos om te profiteren van de eenmalige kans om het B-team in derde provinciale in te schrijven, waren de clubs plots reeksgenoten. “We hebben uiteraard een erg jong B-team en die jongens zijn echt waar aan het groeien.”

“Je ziet dat ook aan de resultaten. We zullen er alles aan doen om ons te redden. Maar makkelijk wordt het niet, we spelen vooral tegen A-teams met wat meer financiële mogelijkheden. Wij doen het louter met eigen jongens. Maar misschien gunnen onze buren ons wel de punten…”, gekscheert Jan Desmet, die ook stadionspeaker is.

“Ik acht ons zeker nog niet uitgeschakeld in het titeldebat”

Jan Brouwers: “Geen sprake van. Wij staan derde met een match minder gespeeld, we doen nog mee voor de titel. Ik acht ons zeker nog niet uitgeschakeld in het titeldebat. We willen zo lang mogelijk druk blijven zetten op leider SV Moorsele. Maar we weten dat Mandel United het ons niet makkelijk gaat maken. Thuis wonnen we met 5-0, maar Mandel speelde heel goed mee. Wij etaleerden gewoon meer ervaring en efficiëntie. Het zal nu zeker spannender worden.”

Foot Dinner

Naar aanleiding van de derby organiseert Mandel United ook een Foot Dinner. Hutsepot met worst en kotelet staan op het menu. “Wij komen met een ruime delegatie”, belooft Jan Brouwers.

Mandel B: Sina Ghafelzadeh Ahwaz en Jaron Dumortier zijn geschorst wegens de optelsom van de gele kaarten.

VV Emelgem-Kachtem: Sam Christiaens is out met gescheurde kruisbanden. Voor Dries Mergaert en Stijn Vandeginste is het nog afwachten. Beiden liepen een voetletsel op.

Zaterdag 8 februari om 20 uur: Mandel Unitd B – VV Emelgem-Kachtem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier