Jacques Soete geeft de fakkel van KRC Bissegem door aan Marc Cheyns

Franky Doolaeghe, Jacques Soete en Marc Cheyns. © EDB
Redactie KW

Vandaag, vrijdag, wordt Marc Cheyns (66) voorgesteld als nieuwe voorzitter van voetbalclub KRC Bissegem. Hij volgt Jacques Soete (71) op die 20 jaar de functie bekleedde. Er is een volledig vernieuwd bestuur.

Voor het nieuwe seizoen zijn er al enkele veranderingen op til. “We pakken uit met een nieuwe look & feel en willen met een nieuwe verfrissende visie kijken op het voetbal in Bissegem”, stelt manager Franky Doolaeghe. Over de het nieuwe project ‘Join Ambition’ leest u vanaf zaterdag alles op www.kw.be. We wachten echter niet langer om de voorzitterswissel al even voor te stellen.

Jacques Soete begon bij Bissegem te voetballen toen hij 16 jaar was. Hij speelde er in de eerste ploeg maar moest stoppen door zijn werk. Hij nam in 1972 ‘t Koningshof in Bissegem over van zijn ouders. “Ik heb dit uitgebaat tot 2000, maar in 1993 was ik ook al bezig met restaurant Groenendal in Bissegem, wat ik tot in 2008 bleef doen.” Tot Jacques, die gehuwd is met Chantal Despriet met pensioen kon gaan, baatte hij nog drie jaar café Au Centre op Bissegemplaats uit.

Jacques bleef contact hebben met de spelers en ging soms kijken naar het voetbal. “Ik speelde wel nog minivoetbal in een caféploeg van ‘t Koningshof.”

In het jaar 2000 werd Jacques voorzitter van KRCB. “De ploeg was op sterven na dood. Snel zijn we weer op een bepaald niveau gekomen en in twee jaar tijd promoveerden we van vierde naar derde provinciale. Dan schommelden we telkens tussen tweede en derde provinciale.” Jacques wordt ondervoorzitter en blijft nog de kantine uitbaten tot hij hiervoor opvolging vindt.

Samenwerken

Na een paar jaar zoeken, vond men bij KRC Bissegem uiteindelijk een nieuwe voorzitter, Marc Cheyns, een geboren en getogen Kortrijkzaan die al bijna 26 jaar in Bissegem woont. Marc heeft naast twee dochters ook vijf voetballende zonen. Hij was meer dan 36 jaar bedrijfsleider van elektrogroothandel Cheyns nv en is nu trekker van en voorganger bij Agape Christian Church. Tijdens een interview voor onze krant vertelde hij dat ondernemen en geloof de passie, visie, energie en entourage gemeen hebben. “Ik ben er ook van overtuigd dat dit allemaal ook bij de sport nodig is. “Samenwerken, is heel belangrijk!”

Het leven van Marc is doorspekt met voetbal. Als kind van 6 jaar ging hij met zijn grootvader naar Kortrijk Sport. 25 jaar lang is Marc een diehard Club Brugge supporter geweest. “Ik zag er alle binnen- en buitenlandse matchen en leerde er ook veel bij achter de schermen.” Later werd hij scheidsrechter. “Ik maakte er kennis met de kleine problematiek van sportvelden en -infrastructuur. Ik heb heel wat zien groeien in het commerciële en het sportieve luik van clubs.”

Ervaringen deed Marc op als hoofdsponsor, bestuurder en ondervoorzitter bij KVK, als voorzitter bij SV Kortrijk en bij Moeskroen en als vader van vijf voetballers. Vooral het jeugdcentrum van KVK en futurosport zijn prachtige voorbeelden van jeugdacademies voor Marc. “Het mechanisme is simpel: als je zorgt dat een jeugdwerking beter wordt, kan je de talenten laten evolueren op het niveau dat ze moeten komen. Zo kunnen we weer tot een volwaardige eerste Bissegemse ploeg komen. Ik wil dat iedereen hier, in om het even welke functie, beter wordt. Zit er een promotie in, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.”

Familieclub

Manager Franky Doolaeghe besluit met zijn ambitie om weer tot een volwaardige familieclub te komen, van de U6 tot de Studaxen. “Iedereen zal trots zijn om in blauwwit te spelen en de ouders zullen tevreden zijn om van deze groep deel uit te maken!” Het jubileumjaar van 75 jaar KRC Bissegem, 50 jaar jeugdwerking en 25 jaar Studax neemt door corona een minder scherp startschot dan voorzien. “Gelukkig mogen de jeugdwedstrijden van 22 augustus doorgaan!” De feestelijkheden worden zeker niet geannuleerd, maar wel een tijdje uitgesteld.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier