Jaar schorsing dreigt voor Bram Paepe (OMS Ingelmunster), hangt SW Harelbeke degradatie boven het hoofd ?

De vermeende omkoopaffaire voor de wedstrijd tussen OMS Ingelmunster en SW Harelbeke blijkt dan toch nog een serieus staartje te krijgen. De bond gaf Bram Paepe, doelman bij OMS Ingelmunster, een jaar schorsing voor het verzaken aan de meldingsplicht. Laurens Monteyne die de doelman namens SW Harelbeke zou benaderd hebben, wordt drie jaar geschorst. Beide clubs beraden zich over beroep en eventuele andere stappen. Voor Harelbeke zou immers een eventuele degradatie in het verschiet liggen.

© Kurt Desplenter

Even terug in de tijd. 22 november 2014. De wedstrijd tussen OMS Ingelmunster en SW Harelbeke, twee protagonisten in vierde klasse, geeft altijd wat vuurwerk. Laurens Monteyne (Meubelen Astrid), vroeger nog betrokken bij KSV Ingelmunster, bindt de kat de bel aan. Officieel bekleedt hij geen functie bij SW Harelbeke, maar als sponsor en bemiddelaar had hij wat transfers geregeld. In aanloop naar de derby had hij OMSI-doelman Bram Paepe gecontacteerd met het oog op volgend seizoen. Hij handelde daarbij naar eigen zeggen volledig op eigen houtje. Dat het niet echt ethisch was, daar keert Monteyne zijn hand niet voor om.

Ondertussen doen – al dan niet aangestookt door Monteyne zelf – al de geruchten in Ingelmunster volop de ronde. Trainer Joost Malfait confronteert zijn doelman ermee voor de kleedkamer en de goalie geeft toe dat hij sms’jes gekregen had van Laurens Monteyne. De Ingelmunsterse fans schreeuwen hun ongenoegen uit, voor de wedstrijd wordt een spandoek uitgerold. Ondertussen toont Laurens Monteyne aan de buitenwereld gretig de sms’jes die hij wisselde met de goalie.

Onverwacht uitspraak controlecommissie

OMS Ingelmunster dient klacht in tegen Monteyne. Omdat die niet aangesloten is bij SW Harelbeke lijkt er voor die club geen vuiltje aan de lucht. Ook niet voor Bram Paepe, want die was eigenlijk het ‘slachtoffer’. Hij had alles opgebiecht en was nooit ingegaan op eventuele voorstellen.

Maar woensdag 18 maart deed de controlecommissie een uitspraak die velen niet verwacht hadden. Laurens Monteyne mag drie jaar geen functie bekleden bij een voetbalclub en doelman Bram Paepe wordt geschorst voor één jaar. Monteyne zelf tilt alvast niet zwaar aan de straf. “Ik heb het ook gehoord, maar ik ben niet nog eens naar Brussel geweest. Ik was er al twee keer eerder, bovendien is er niks gebeurd. Het enige wat ik gedaan heb, is een speler een voorstel doen naar volgend seizoen toe. Van omkoping was geen sprake.”

Binnen een maand een nieuwe derby

Maar voor Bram Paepe, lijkt de straf zwaarder te vallen. Hij mag een jaar lang niet voetballen. De minimumstraf omdat hij verzaakt heeft aan de meldingsplicht. OMS Ingelmunster dat – net als SW Harelbeke trouwens – nog volop in strijd is om de titel in vierde klasse neemt zijn doelman in bescherming. Hij mag niet reageren in de pers. De keeper gaat trouwens volgend jaar elders aan de slag, bij FC Knokke. En laat bij Knokke nu net Vincent Van Honsebrouck voorzitter zijn, bij OMS Ingelmuster is dat zijn broer en brouwer Xavier Van Honsebrouck. De club zal in beroep gaan tegen de straf.

Jaar schorsing dreigt voor Bram Paepe (OMS Ingelmunster), hangt SW Harelbeke degradatie boven het hoofd ?

Bram Paepe krijgt de steun van zijn club OMS Ingelmunster. (Foto Bart)
© VDB

Bij SW Harelbeke, dat aanvankelijk buiten schot bleef, moet men nu blijkbaar vrezen voor degradatie. Hoewel Laurens Monteyne niet aangesloten is bij de club trad hij wel namens de vereniging op. Gerechtigd correspondent André Claerbout kon nog niet inschatten wat de gevolgen voor de club zullen zijn.

Hoe zwaar de schorsingen nu echt zullen doorwegen zal voer zijn voor de beroepsprocedure en wellicht ook advocaten.

Op zondag 19 april is er opnieuw de derby, dit keer op het terrein van SW Harelbeke. Al dan niet met Bram Paepe tussen de Ingelmunsterse doelpalen.

(LB – WVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.