Ingevallen De Bruyne loodst Rode Duivels naar winst tegen Denemarken

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

Zelden een groter contrast gezien in een wedstrijd als deze avond. De Rode Duivels werden voor de rust absoluut weggespeeld en mochten de voetbalgoden danken dat het slechts met een 1-0 achterstand ging rusten. In de tweede helft bracht de bondscoach De Bruyne, Eden Hazard en Witsel. Wat een invalbeurt van King Kev, een assist en een schitterende goal trokken de Rode Duivels uiteindelijk over de streep.

Geen al te grote verrassingen bij de Rode Duivels. Denayer nam centraal achterin de plaats in van Boyata, die nochtans een prima partij speelde tegen de Russen. Meunier, ingevallen met goal en assist, verving de onfortuinlijke Castagne. De Denen waren gebrand op een goede prestatie ter ondersteuning van hun sterspeler Eriksen. Het stond in de sterren geschreven dat ze furieus zouden starten. ‘Absoluut geen medelijden hebben,’ sprak Lukaku gisteren. Denayer had die persconferentie wellicht gemist. Na nog geen twee minuten speelde hij centraal helemaal verkeerd in en stapte bovendien nog eens verkeerd uit. Poulsen vloerde Courtois met een gekruist schot.

Het stadion ontplofte, droomstart voor de Denen na het tweede snelste doelpunt ooit op een EK. Het ging van kwaad naar erger, de Belgen waren helemaal nergens en werden tureluurs gespeeld. De thuisploeg speelde met een groot strijdershart, wonnen nagenoeg alle duels en bij het zeldzame balbezit van de Belgen zetten ze steevast hoog druk om de bal onmiddellijk te recupereren. Binnen de tien minuten kon het al over en uit zijn. Denayer en Vertonghen wonnen geen duel achteraan, Dendoncker en Tielemans verzopen op het middenveld.

Applaus voor Eriksen

In de tiende minuut werd het spel een minuut stilgelegd om te applaudisseren voor Eriksen, het moment zou je dan denken om even de gelederen te sluiten. Ook na die hervatting bleef het armoe troef. Lukaku zat in de tang van kapitein Kjaer, Mertens was meer wandelaar dan voetballer. Het was geleden van die 5-2 nederlaag tegen Zwitserland dat de Rode Duivels nog eens zo dramatisch stonden te spelen. Martinez kon niet anders dan ingrijpen bij de rust. De Bruyne kwam in de plaats van Mertens, bezig aan zijn 100ste cap.

Wat een ommekeer

Wat de Belgen de tweede helft toonden was van een heel ander niveau. Het is wel duidelijk dat de Rode Duivels niet kunnen zonder hun absolute sterkhouders. Op het uur kwamen ook Eden Hazard en Witsel erin. Ondertussen stond het al terug gelijk. Lukaku met een schitterende actie op rechts, De Bruyne die ook met een half oog een ongeziene vista heeft en Thorgan Hazard met de gelijkmaker. Wat een hemelsbreed verschil met de eerste helft. De Denen moesten het spel ondergaan. De mooiste actie moest dan nog komen. Een perfect uitgespeelde aanval die alweer startte bij Lukaku, Eden Hazard met de knappe assist en De Bruyne met een plaatsbal zoals alleen De Bruyne dat kan.

De grootste les die er deze avond getrokken kan worden: indien de Belgen een eind ver willen raken op dit EK hebben we absoluut de gouden driehoek op het middenveld nodig. Ze krijgen nog een beetje tijd om te groeien naar hun beste vorm. Defensief was het een wedstrijd lang bibberen, wat zal dat geven tegen een topland zoals Frankrijk of Italië? Zorgen voor later, zes op zes en geplaatst voor de tweede ronde.

Opstelling Denemarken: Schmeichel, Maehle, Vestergaard (84’ Olsen), Kjaer, Christensen, Delaney (82’ Jensen), Hojbjerg, Wass (62’ Stryger Larsen), Braithwaite, Damsgaard (72’ Cornelius), Poulsen (62’ Norgaard).

Opstelling België: Courtois, Vertonghen, Denayer, Alderweireld, T. Hazard (95’ Vermaelen), Tielemans, Dendoncker (59’ Witsel), Meunier, Carrasco (59’ E. Hazard), Lukaku, Mertens (46’ De Bruyne).

Gele kaarten: 59’ Wass, 69’ Damsgaard, 82’ Jensen, 94’ T. Hazard.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 2’ 1-0 Poulsen, 55’ 1-1 T. Hazard, 70’ 1-2 De Bruyne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.