In aanloop naar Vlasico: Sammy Bossut en Kristof D’Haene blijken op vele vlakken raakpunten te hebben

Zaterdag zal de derby geen boksmatch worden, maar bij Zulte Waregem willen ze absoluut vermijden om een zevende nederlaag op rij op te lopen tegen de buren. © foto Olaf Verhaeghe
Philippe Verhaest

Zaterdag kijken SV Zulte Waregem en KV Kortrijk elkaar voor de tweede keer dit seizoen in de ogen. Wordt het zeven op een rij voor De Kerels, of roept Essevee de buren een halt toe? KVK-verdediger Kristof D’Haene noemt het duel een van dé wedstrijden van het jaar, Sammy Bossut moet gedwongen geblesseerd vanuit de tribune toekijken. “Ik ben zaterdag de grootste supporter van Essevee. Het is welletjes geweest voor de Veekaa.”

Kristof D’Haene zakt voor de rendez-vous met zijn collega Sammy Bossut af naar het oefencomplex van SV Zulte Waregem. Zijn bewondering voor de accommodatie steekt hij niet onder stoelen of banken .”Sjiek, hé?”, zegt hij. “De ideale omgeving om je op je wedstrijden voor te bereiden. Als het goed is, moet je het ook durven zeggen, vind ik. Maar dit komt er bij ons in Kortrijk ook. Daar ben ik van overtuigd.”

Op papier zijn KV Kortrijk en Essevee aartsvijanden, maar de heren voetballers gaan bijzonder amicaal met elkaar om. Al kan vooral Sammy Bossut het niet laten om D’Haene af en toe op het spreekwoordelijke paard te zetten. Wanneer persverantwoordelijke Jeroen De Volder het bezoek uit Kortrijk een koffie aanbiedt, klopt Bossut Kristof op de schouder. “Hebben jullie dat al in Kortrijk, een koffiemachine?”, knipoogt hij. En bij de rondgang in het oefencomplex tikt de goalie op een grote foto van zichzelf met de Beker van België in de handen. “En hebben jullie dít al?”

Stel elkaar eens voor.

Sammy: “Kristof is een goeie verdediger. Erg snel op de eerste meters en hij heeft een goede voorzet in de benen. Naast het veld ken ik hem niet zo goed. Maar hij heeft stijlvolle kleren aan en zijn haar ligt in de gel. Dat zit dus al goed. (lacht) Het ziet er echt een vriendelijke gast uit.”

Kristof: “Stop maar, voor ik begin te blozen. Ik vind dat ze hier voor Sammy stilaan een standbeeld mogen plaatsen. Wat hij hier al gepresteerd heeft, daar kan je alleen maar je hoed voor afdoen. De weinige keren dat we met elkaar gesproken hebben, konden we het wel altijd met elkaar vinden. Vlamingen in de voetbalwereld gunnen elkaar ook het succes.”

“Mijn vriendin zegt dat ik als een Hollander klink als ik AN praat. Dus blijf ik gewoon mezelf” – Kristof D’Haene

Sammy: “Ik denk dat we heel goed zouden overeenkomen, mochten we bij dezelfde ploeg spelen. Maar dan moet Kristof wel naar Essevee komen.”

Als jullie elkaar wat beter willen kennen, kunnen jullie misschien vaderschapstips uitwisselen. Kristof, jij werd een zevental weken geleden papa van Jerome…

Kristof: (glundert) “Ons zonnetje in huis. Ik ben bèrepreus op onze zoon.”

Sammy: “Dat herken ik. Mijn twee dochters zijn ook mijn oogappels. Ik hoop dat je wat goed slaapt?”

Kristof: “Jerome heeft eindje met reflux geworsteld, maar de voorbije dagen verliepen erg vlot. De twee dagen voor een wedstrijd slaap ik ook apart. Dan staat mijn vriendin ‘s nachts op.”

Sammy: “Héél belangrijk: voldoende rust nemen. Dat deed ik ook toen onze dochters nog kleiner waren. Maar ik deed wel de nachten. Dan kroop ik al om 20.30 uur in bed, want ik wilde niet inboeten aan slaap. Anders verhoogt het risico op blessures.”

Bossut en D'Haene: beiden zijn supertrots op hun kroost.
Bossut en D’Haene: beiden zijn supertrots op hun kroost.© foto Olaf Verhaeghe

Heeft het vaderschap jullie veranderd als voetballer?

Sammy: “Niet echt. Ik was voordien al erg gedreven en dat ben ik nog altijd. Maar je kinderen leren je wel om beter te relativeren. Een blessure kan ik sneller plaatsen en thuis heb ik dankzij mijn dochters voldoende afleiding. Zij verzetten meteen mijn gedachten.”

Kristof: “Dat heb ik ook al wel ervaren. Je weet dat er thuis iets moois op je zit te wachten.”

“Het heeft nu lang genoeg geduurd. Zes zeges op een rij is meer dan genoeg” – Sammy Bossut

Jullie voetbalparcours vertoont veel gelijkenissen. Zo hebben jullie nog nooit buiten West-Vlaanderen een club gehad.

Kristof: “Hola! Ik heb twee jaar bij de jeugd van Moeskroen gespeeld. Dat ligt amper over de grens met Wallonië. Ik denk dat mijn cv op dat vlak eerder toevallig tot stand is gekomen. Eerst bij Stasegem, daarna naar KRC Harelbeke en Moeskroen om uiteindelijk tot de A-kern van Club Brugge door te stoten. En na vijf seizoenen Cercle Brugge zit ik nu al even lang bij Kortrijk. Bij al die clubs voelde ik me echt thuis.”

Sammy: “Ik heb me nooit zomaar in een avontuur willen storten. Dit is voor de volle honderd procent mijn team. Ik sta hier in doel, werk bij een perfect gestructureerde club en doe hier mee voor de prijzen. Waarom dan veranderen?”

Zijn jullie als Zuid-West-Vlaming bezig met de derby?

Sammy: “En of! Die clashes met Kortrijk zijn écht belangrijk. Bij buitenlandse spelers is dat gevoel al eens wat minder.”

Kristof: “Ergens te begrijpen, want die zijn hier niet opgegroeid. Voor ons is dit niet zomaar een wedstrijd, eerder een van dé matchen van het jaar.”

Sammy: “Dat voel je aan alles. Supporters spreken je aan en wensen je veel succes. Ze willen echt dat we winnen.”

Kristof: “Dan is het toch normaal dat je je als speler dubbel plooit?”

Opvallend: tijdens interviews zullen jullie nooit jullie West-Vlaamse roots verbergen?

Kristof: “Waarom zou ik dat doen? Volgens mijn vriendin lijk ik op een Hollander wanneer ik te veel mijn best doe om algemeen Nederlands te spreken. Dus ben ik gewoon mezelf.”

Sammy: “Ik deel die mening, al doe ik de laatste jaren wel extra mijn best om beschaafd te spreken. Ik weet dat ik anders te snel dialectwoorden zal gebruiken.”

Zijn jullie eigenlijk te mediatrainen?

Sammy: “Ik zeg wat ik denk, maar zal nooit over de schreef gaan. Maar hier zijn we gelukkig nog niet aan al te veel regels gebonden. Bij de grote topclubs ligt dat anders.”

Kristof: “Weet je wat het is? Wanneer je wint, is het echt tof om interviews te geven en praat je met plezier honderduit. Als je net verloren hebt, ligt dat toch iets anders.”

Kristof D'Haene van KV Kortrijk en Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut delen meer met elkaar dan ze voor dit gesprek konden denken. (foto Olaf Verhaeghe)
Kristof D’Haene van KV Kortrijk en Zulte Waregem-doelman Sammy Bossut delen meer met elkaar dan ze voor dit gesprek konden denken. (foto Olaf Verhaeghe)

Zouden jullie elkaars positie op het veld willen innemen?

Kristof: “Ik als keeper? Ik kan nooit aan de deklat. (lacht luid) Neen, als doelman moet je zot zijn. Er komt een bal aan honderd en oneffen per uur op je af en je moet je ervoor gooien.”

Sammy: “Als verdediger moet je dat toch ook doen? Daar kan ik echt gek van worden: een verdediger die zich plots wegtrekt uit de baan van het schot. Een natuurlijke reactie uiteraard, maar als keeper ben je gewoon om die reflex uit te schakelen. Maar ik zou niet willen ruilen met Kristof. Voortdurend die linkerflank afschuimen. Na twee keer over en weer zou ik pompaf zijn. Geef mij maar mijn goalke. Dat is al sinds mijn vijfde mijn habitat. Toen ik nog bij de jeugd van SC Oostrozebeke voetbalde, posteerden ze me soms in de spits, samen met mijn broer Tommy. Dan stond mijn andere broer Benny in doel. Dat gebeurde alleen wanneer we achter stonden. Eerst liet ik enkele doelpunten binnen en nadien scoorde ik er zelf wat. Zo was ik toch nog de held van de dag.” (grijnst)

Zaterdag is het derbytijd, maar dit weekend schiet ook het klassieke wielerseizoen uit de startblokken. Volgen jullie de koers?

Kristof: “Ja, gij. Zondag ga ik naar de start van Kuurne-Brussel-Kuurne en ook de Ronde van Vlaanderen pik ik altijd mee. Die sfeer langs de weg is uniek.”

Zouden jullie goeie coureurs zijn?

Sammy: “Daar vrees ik voor. Een compleet andere sport, hé. Maar bakken respect voor die kerels. Dat meen ik.”

“Wisselen van plek en ik als keeper? Ik kan nooit aan die deklat!” – Kristof D’Haene

Kristof: “Ik zou het wel eens willen proberen, om te zien waar mijn limieten liggen en tot hoe ver ik mezelf kan pushen.”

Hebben jullie een favoriete renner?

Kristof: “Yves Lampaert. Echt een toffe gast en net als wij een echte West-Vlaming.”

Sammy: “En Essevee-fan! Hij is ook mijn favoriet. Boeren onder elkaar kunnen het goed met elkaar vinden, hé.”

Kristof: “Tijdens de koers ben ik voor elke Vlaming. Als er een van ons wint, ben ik content.”

Wat als jullie geen profvoetballer waren geworden?

Kristof: “Een echt plan B was er niet. Al van mijn vijftiende was ik vastberaden om mijn droom waar te maken. En dat is ook gelukt. Al heb ik wel een diploma op zak. Ik ben afgestudeerd als houtbewerker.”

Sammy: “Dat meen je niet? Ik ook! Na onze carrière kunnen we nog samen een zaak uit de grond stampen. Ik op den bureau en jij de baan op. Ik heb trouwens nog een andere job gedaan voor ik prof werd. Bij Werco in Meulebeke was ik meubelbladenmaker. Dat heb ik maar enkele maanden gedaan, tot ik met mijn vinger aan een freesmachine haperde. Kort daarna kon ik mijn eerste profcontract bij Essevee tekenen.”

Jullie zitten hier al de hele tijd met een brede glimlach. Maar wie is de grootste grappenmaker in de kleedkamer?

Kristof: “Ik moet nu spontaan aan mijn jaren bij Cercle denken. Met Tim Smolders, Stef Wils en Hans Cornelis hadden we een zalige bende. Bij de Veekaa is Andrij Batsula wel een geestige gast. Die lacht altijd en daar word je ook zelf gelukkig van.”

Sammy: “Bij Essevee ben ik een van de gangmakers, met Louis Bostyn en Davy De fauw die me al snel volgen. Een goeie sfeer in de vestiaire doet veel.”

Terug naar de grasmat. Wordt het zaterdag zeven op een rij voor KVK?

Kristof: “Dat is alleszins het plan. We willen winnen.”

Sammy: “Kom, kom. Het heeft lang genoeg geduurd. Zaterdag zal jullie reeks stoppen. Zes keer op rij winnen is meer dan voldoende. Trouwens, daarvoor hebben wij drie keer na elkaar gewonnen. Maar daar spreekt niemand over, hé. Ik ben zaterdag de grootste supporter van Essevee in heel het stadion.”

“Ik denk dat we goed overeen zouden komen als we in dezelfde ploeg zouden spelen. Maar dan zou Kristof wel naar Zulte Waregem moeten komen” – Sammy Bossut

Hopen jullie op nog twee duels in play-off 2?

Kristof: “Natuurlijk. Dichtbij huis, mooie matchen, veel volk in de tribune… Liever tegen Essevee dan tegen Virton of Lommel.”

Sinds enkele jaren wordt de derby als Vlasico omschreven. Weten jullie waar die naam vandaan komt?

Kristof: “Geen flauw idee.”

Sammy: “Idem.”

Het is een verwijzing naar het rijke vlasverleden in Zuid-West-Vlaanderen, met Kortrijk en Waregem als belangrijke centra.

Sammy:Moh. Wist ik totaal niet. Als twaalfjarige heb ik nog even bij een vlasser in Oostrozebeke een handje toegestoken. Maar eigenlijk is het ook niet zo belangrijk hoe ze de derby omschrijven. We moeten gewoon winnen. Dat is alles wat telt.”

Kristof, jij voetbalt al vijf seizoenen bij KV Kortrijk, Sammy zit al sinds 2006 bij Essevee. Zien jullie zichzelf nog voor een andere club aantreden?

Sammy:(blaast) “Volgend seizoen gaat het laatste jaar van mijn contract in, dan zullen we meer weten. Maar ik voel me hier al veertien jaar op mijn plaats. Die vraag is momenteel niet aan de orde.”

Kristof: “Ik ben volgend seizoen ook einde contract, maar denk daarover hetzelfde als Sammy. Daar wíl ik zelfs nog niet aan denken.”

Tot slot: wat is jullie pronostiek voor zaterdag?

Sammy: “2-1 voor ons.”

Kristof: “Niets van. 0-3 voor Kortrijk!”

En wie wint zaterdag De Omloop?

Sammy: “Yves Lampaert. Ze geven opnieuw felle wind uit. Echt Lampaert-weer!’

Kristof: “Zet maar twee streepjes achter Yves’ naam. Lampaert wint.”

Sammy: “Op vlak van koers komen we blijkbaar écht goed overeen.” (schatert)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.