Ilombé Mboyo: “Kortrijk is een ploeg voor de top acht”

Ilombé Mboyo kon dit seizoen al zeven keer scoren voor Kortrijk. (foto belga) © belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Sportjournalist

Sterk uit, zwak thuis. Meer clean sheets dan Club Brugge. Slechts vijf doelpunten tegen in alle uitwedstrijden en er evenveel tegen in één thuiswedstrijd. KV Kortrijk was tot nu toe onberekenbaar. “We kunnen van iedereen winnen”, zegt Ilombé Mboyo. “Het probleem is dat we ook van iedereen kunnen verliezen.”

Zijn WhatsApp-status zegt veel: À l’école. Vertrouwd met zijn filosofische kant, lezen we het als: À l’école de la vie. Zo kijkt Ilombé ‘Petit Pelé’ Mboyo naar het leven: als je ervan leert, is elke ervaring waardevol. Blessures zorgden ervoor dat ‘de kleine Pelé’ niet de grote carrière maakte waar hij na zijn debuut bij de Rode Duivels naar op weg leek. Maar hij klaagt niet. Blessures zorgden er ook voor dat hij zijn lichaam beter leerde kennen en zelfs op zijn 33ste (met 7 doelpunten en 3 assists) vierde staat in het klassement van meest beslissende spelers van de competitie – na Holzhauser, Mercier en Onuachu en vóór Vanaken.

Specialist

Vier van zijn zeven doelpunten maakte hij op strafschop. Mboyo is een specialist. In zijn carrière miste hij er nog maar één in een officiële wedstrijd, zegt hij: acht jaar geleden voor AA Gent tegen Westerlo. De beelden ervan gingen de wereld rond als ‘slechtste gemiste penalty ooit’. “Toen ik aanliep, voelde ik dat er modder aan mijn schoen hing”, vertelt hij. “Door mijn hoofd schoot toen: ik stop en herbegin. En ook: neen, dat mag niet. Enfin, ik raakte mijn focus kwijt en voor ik het wist, was mijn rechtervoet alleen weg.” Een strafschop trappen noemt hij een spel met de keeper. “Het belangrijkste is dat je rustig en vol vertrouwen bent.” Zo trapte hij tegen Zulte Waregem de gelijkmaker binnen in de 97te minuut. Zo vanzelfsprekend is het niet, als je ziet hoe vaak zelfs Messi en Ronaldo al misten. “En met de VAR is het er niet gemakkelijker op geworden. Soms moet je wel vijf minuten wachten alvorens je kunt trappen, tot het overleg tussen de scheids en de VAR is afgelopen. Zo kun je je concentratie verliezen.”

KV Kortrijk staat negende met speciale statistieken. Thuis verloor het veel meer punten (20) dan uit (7). Alleen Club doet op verplaatsing nóg beter, met vijf verliespunten. KVK telt één clean sheet meer (4) dan Club (3). In zes uitwedstrijden slikte het maar vijf doelpunten, evenveel als in de laatste thuiswedstrijd, tegen Beerschot. “We kunnen iederéén kloppen. Maar het probleem is dat we ook van iedereen kunnen verliezen”, zucht Mboyo. “We moeten regelmatiger worden en onze thuisreputatie herstellen, want intrinsiek zijn we een ploeg voor de top 8.” Misschien pakken ze thuis minder punten en uit juist meer punten door het ontbreken of het beperken van het publiek in de tribunes. Ook in een leeg Jan Breydel tegen Club spelen zaterdag, is niet hetzelfde als tegen een vol. “Dat is een andere sfeer, ja, maar uiteindelijk speel je elf tegen elf en niet tegen de supporters. Hoe dan ook gaan we naar ginder om iets te rapen. Club is een heel sterke ploeg, maar het is mogelijk.”

Ilombé Mboyo:
© BELGA

Mentor voor jeugd

Op papier is ook KVK best wel een aardige ploeg. Achterin werd het versterkt met rechtsback en revelatie Gilles Dewaele en met de Australische centrumverdediger en international Trent Sainsbury. Al is linksback D’haene nu out en is er in de kern niet een specifieke vervanger voor hem. Dewaele op links uitspelen is een optie of Ocansey naar achteren halen, eventueel in een systeem met een extra centrumverdediger en enkel bezette flanken. Op middenveld telt KVK veel voetballend vermogen met Makarenko, De Sart, Van der Bruggen, Jonckheere en Stojanovic. De aanval is Afrikaans gekleurd met naast Mboyo en Ocansey ook nog Selemani, Guèye en Badamosi.

Mboyo is als een wijze grote broer voor de twee jonge Afrikaanse aanvallers Pape Habib Guèye (21) en Muhammed Badamosi (21). Guèye speelde met Krépin Diatta van Club in de Senegalese U20-ploeg en toonde bij het Noorse Aalesunds dat hij de goal weet staan. “Ik vind hem een complete speler: groot (1m88), sterk, snel en een goeie mentaliteit.” Badamosi is een targetman die van het Marokkaanse FUS Rabat komt en in zijn land de Gambiaanse Zlatan wordt genoemd. “Groot (1m98), sterk met kop en in het aannemen van de bal met de rug naar doel en ook een goeie mentaliteit. Ik denk dat hij ons kan helpen. Maar hij is nu geblesseerd.”

Niet alleen voor de Afrikaanse jonge spelers is Mboyo als een wijze grote broer. Dat is hij ook voor Yani Van Den Bossche (19), de jeugdspeler die onlangs zijn debuut maakte en in een filmpje van KVK TV verklaarde dat hij veel leert van Mboyo. “Al van sinds hij met ons meetraint, is hij mon coup de coeur“, zegt Mboyo. “Yani is echt een goeie speler, ik ben blij dat hij zijn kans krijgt.” Hij hoopt dat hij de eerste jeugdspeler in tien jaar wordt die doorbreekt. “Daar sprak ik al over met de club, om meer kansen te geven aan eigen jeugd en om die goed te vormen in de academie. Dat zou goed zijn voor de identiteit van de club, maar ook voor de supporters. Die zouden zich kunnen herkennen in spelers uit de streek.”

Ilombé Mboyo:
© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.