Ibarrola gestart als nieuwe sportief directeur bij Cercle Brugge: “Kalusha toonde mij de weg”

Voorzitter Vincent Goemaere, technisch directeur Carlos Aviña Ibarrola en coach Paul Clement. © ACR
Redactie KW

Cercle Brugge stelde vrijdagmiddag de nieuwe technisch directeur Carlos Aviña Ibarrola voor. Zijn komst betekent een strategische investering in de ontwikkeling van groen-zwart. Ook de jeugdacademie van groen-zwart valt onder zijn bevoegdheid. Carlos Aviña Ibarrola (29) verliet na zes jaar de Mexicaanse topploeg Club América.

Carlos Aviña Ibarrola werd een maand geleden aangekondigd bij Cercle Brugge, arriveerde een kleine twee weken geleden vanuit Mexico in ons land en ging dan in quarantaine. Sinds eind vorige week is hij aan de slag bij groen-zwart en verantwoordelijk voor de dagelijkse sportieve werking.

“We geloven erin dat Carlos de juiste man op de juiste plaats is én ook op het juiste moment komt”, liet CEO Oleg Petrov tijdens de officiële voorstelling van de 29-jarige Mexicaan per video weten. “Carlos beschikt over een schat aan ervaring in het succesvol managen van grote sportorganisaties.”

Talenten

“Een andere kwaliteit waarover hij beschikt is om talenten te laten ontwikkelen, om succesvolle organisaties op te bouwen en om bij de dragen aan een groei. En dat is waarin wij geloven en wat we ook bij Cercle willen doen. Zijn komst betekent een strategische investering in de ontwikkeling van groen-zwart.”

Carlos Aviña verliet na zes jaar de Mexicaanse topploeg Club América, Mexicaans recordkampioen en zevenvoudig winnaar van de CONCACAF Champions League, om het project van AS Monaco met Cercle meer vorm geven en rendabel te maken.

“Met zijn komst willen we onze sportieve ambities bevestigen. Dat Cercle met het aantrekken van de juiste spelers en jong talent sportief een belangrijke plaats in de hoogste klasse zal innemen“, klinkt voorzitter Vincent Goemaere.

Geduld

Aviña, die zijn openingszin meteen in het Nederlands bracht, kijkt uit naar de verdere ontwikkeling en de synergie tussen AS Monaco en Cercle. “Beide teams zijn belangrijk voor elkaar”, vindt hij. “Dit is een project van lange termijn. Zoals bekend willen we jonge voetballers met talent brengen.”

“We moeten hierbij alle stappen respecteren en dat zal tijd in beslag nemen. Maar ik kan de fans verzekeren dat de spelers er iedere week zullen voor gaan om de drie punten te bemachtigen. Met zijn allen en met de juiste mentaliteit kunnen we daarin slagen”, zegt Aviña, die ook snel Frans wil leren zodat hij met alle spelers kan communiceren.

Jeugdspelers

Een Mexicaan die technisch directeur wordt in ons land is een bewijs dat er in het voetbal wereldwijd zaken worden gedaan. Aviña is ondertussen vier jaar een kennis van Paul Mitchell als de Engelse sportief directeur van AS Monaco. “Dat ik Paul ken, was vooral een drijfveer om naar Cercle te komen. Ik heb mij de voorbije jaren niet perse op de Belgische competitie gefocust, maar er is wel een heel goed platform om jonge talenten te laten ontwikkelen.”

“Met Paul Clement is hier ook een trainer aanwezig die de kwaliteiten en de ervaring heeft als zowel een resultaat- als een opleidingscoach. Het moet tevens de bedoeling zijn om meer eigen opgeleide spelers via een uitleentraject klaar te stomen.”

De sportief directeur verwees hiermee naar de kern van 27 die momenteel te groot is. Ook de jeugdacademie van Cercle Brugge valt onder zijn bevoegdheid. “Dit maakt deel uit van het project en zoals bij elke andere ploeg moet er ook hier een stevige basis van eigen jeugdspelers gevormd worden. Het gaat niet alleen om jonge spelers op te leiden, maar ook om ze te rekruteren of als een talent in België te ontdekken.”

Aviña heeft zelf nooit op hoog niveau gespeeld, maar wel altijd gevoetbald. “Het zou leuk zijn als ik dat hier in Brugge zou kunnen doen”, glimlacht hij. “Volgend jaar ga ik ook trouwen. Ik kreeg hier een zeer warm onthaal en wil op de eerste plaats het Belgische voetbal leren kennen. Oppikken van de beste. Ik denk dat we die binnen onze organisatie wel hebben. Zo kunnen we slagen en ons doel bereiken.” (ACR)

DRIE VRAGEN VOOR CARLOS

Wat weet je over België?

“Ik was al een keer in België met mijn familie zo’n negen, tien jaar geleden. Er stond toen met Brugge maar één stad op ons verlanglijstje. Het lot bracht mij hier duidelijk terug. Ik kijk er naar uit om zowel Brugge als haar inwoners beter te leren kennen. Ik heb weet van de rivaliteit tussen de beide Brugse ploegen en zal dit zondag meteen mee maken. Daarnaast waarschuwden ze mij voor het weer, al valt dit tot nu toe wel mee. Belgen stralen warmte en liefde uit. Hoe ze zich inspannen om met je te communiceren, door de vele talen die ze spreken. Veel landen kunnen hier een voorbeeld aan nemen. België lijkt me een fantastisch land. Dat is alvast wat Guillermo Ochoa (Mexicaanse ex-keeper van Standard, red.) mij verzekerde.”

Wat weet je over het Belgische voetbal?

“Ochoa gaf mij de nodige tips over dit land en voldoende voorkennis over de Belgische ploegen. Ik heb een goede relatie met hem. Hij speelt nu voor Club América, mijn club in Mexico. Hij is er aanvoerder en noemde zijn drie jaar bij Standard de leukste periode uit zijn hele loopbaan.”

Wat weet je over Cercle, vroeger en nu?

“Het was Bwalya Kalusha die mij een eerste keer met Cercle kennis liet maken. Hij vertrok van Cercle naar PSV Eeindhoven en speelde daarna vanaf 1994 drie seizoenen voor Club América. Hij was goed voor ongeveer twintig goals. Hij is er nog steeds een legende en ik wist dat hij hier zijn carrière gelanceerd had. Ik was nog jong, maar hij was toen mijn grootste idool. Ik wist met welke ploeg ik hier te maken had, met welk project ze in samenwerking met AS Monaco bezig zijn. Er is veel werk met de goede, jonge potentiële spelers en hun kwaliteiten. Dat maakt mijn ambitie alleen maar sterker. Cercle beschikt tevens over een goede jeugdwerking. Een van de uitdagingen die we hebben is om ook jonge spelers uit de academie in de A-kern te brengen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.