Hugo Broos fileert de West-Vlaamse eersteklassers: “Club moet vol voor Badji gaan”

Hugo Broos over de 18-jarige Youssouph Badji: "Club moet volop zijn kaart trekken in de spits dit seizoen." © belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Op speeldag 1 verloren ze zowaar álle vijf, de West-Vlaamse eersteklassers. Drie speeldagen verder prijken ze al met vier netjes op een rij in de subtop – KVK, Essevee en Cercle kunnen daar best tevreden mee zijn. Maar KVO bengelt wel onderaan terwijl Club vér onder de verwachtingen staat. Analist Hugo Broos maakt een eerste rapport op.

KV Kortrijk: 8/10

KV Kortrijk begon aan het seizoen met 7 op 12 en staat daarmee vierde in het klassement. “Met 7 op 12 heeft Kortrijk het toch goed gedaan”, aldus Broos. “Ik denk niet dat ze op het einde van het seizoen nog vierde gaan staan, maar ik vind ze wel top 8 waard. Opvallend: thuis 1 op 6 maar uit twee keer gewonnen. Het bevestigt toch de algemene tendens dat het thuisvoordeel in lege stadions, zonder de steun van de supporters, grotendeels wegvalt. Vorige speeldag konden enkel Gent en Charleroi thuis winnen, dat zegt veel. Maar het heeft ook te maken met de manier van voetballen.”

“Een pluim voor Yves Vanderhaeghe die na het thuisverlies op de eerste speeldag tegen Waasland-Beveren begreep dat je vaak beter vanuit een stevige organisatie speelt, dan dominant voetbal probeert te brengen. Dat is geen schande, uiteindelijk kunnen slechts weinig ploegen echt dominant voetballen. Je merkt dat zelfs Club Brugge tegen ploegen die een blok opzetten, problemen heeft om openingen te creëren. Je hebt daarvoor al spelers nodig die met een individuele actie de boel kunnen forceren, en die lopen niet dik.”

Verrassing: “Moffi speelde maar twee wedstrijden maar scoorde toch alweer. Hij bevestigt al het goeds van vorig seizoen.”

Club Brugge: 5/10

De landskampioen startte de nieuwe competitie met 6 op 12 en staat vijfde.”Eigenlijk verdient Club zelfs een onvoldoende. Al hebben ze zich in Genk toch al herpakt”, zegt Broos. “Zeker voor Club weegt in thuismatchen het gemis van hun fanatieke supporters door. Tegen Charleroi en Beerschot bleek Club vooral aanvallend een probleem te hebben, maar intussen ontbolstert Badji steeds meer. Ook al is hij pas 18 jaar, ik vind wel dat Club voluit zijn kaart moet trekken in de spits. Ik maakte indertijd ook de keuze voor Daniel Amokachi, ook nog een tiener toen, en die is ook zowat het hele seizoen blijven staan.”

“Maar ik speelde wel met twee spitsen, als Amokachi wat minder was, had ik nog altijd Foeke Booij. Club speelt evenwel maar met één echte spits en in een loodzwaar seizoen, met ook nog de Champions League, weet je dat bij een jongen van 18 een terugval mogelijk is, en dus kan Club toch beter verder op zoek gaan naar een mogelijk alternatief. Want Okereke en Krmencik zijn dat niet. Alleen als Dennis blijft, zou ik durven zeggen dat Club voldoende gewapend is.”

Verrassing: “Badji, zonder twijfel. Wauw! Altijd aanwezig, snel, veelzijdig en scorend vermogen.”

Zulte Waregem: 7/10

Essevee staat na vier speeldagen 6de met 6 op 12. “Ze staan op een mooie plaats maar het spel kan veel beter. Essevee had na twee matchen 0 op 6. Ik kreeg weer hetzelfde gevoel als vorig jaar toen ze ook een tijd in de problemen zaten. Zulte Waregem heeft altijd een ploeg waarmee ze nooit in de problemen mogen komen, eindigen in de top 8 is steeds mogelijk. De derde match tegen Waasland-Beveren was al meteen van moeten. Daarom is het zeer positief dat ze het nu al hebben rechtgezet. Het spel is nog niet overtuigend, maar dat is niet zo erg. Zo is er nog progressie mogelijk. Waar het nu om gaat, is snel punten pakken, zorgen dat je mee bent.”

Verrassing: “Omar Govea. Ik vond hem al van bij Moeskroen een uitstekende voetballer. Bij Antwerp kon hij zich niet doorzetten en ook het vorige jaar bij Zulte Waregem was niet echt een succes. Nu drukt hij wel zijn stempel.”

Cercle Brugge: 7/10

Cercle staat 7de in het klassement met eveneens 6 op 12. “Toch een groot succes. Vorig seizoen startten ze met 0 op 12, geloof ik, en uiteindelijk begonnen ze dit seizoen met dezelfde problemen: een coach die laat kwam en een deel van de selectie die nog ontbreekt, er moeten nog een paar versterkingen komen, zo heb ik begrepen. Als je dan niet snel punten pakt, volgt een seizoen vol miserie. Dat bleek ook vorig jaar.”

“Nu kunnen ze zeggen: goed begonnen is half begonnen. Vergelijkbaar met KV Oostende vorig seizoen, die hebben zich ook kunnen redden dankzij een goede start. Of de goede resultaten aan de nieuwe coach Paul Clement liggen, kan ik niet zeggen. Hij heeft een andere aanpak dan Bernd Storck, maar er is evenveel duidelijkheid – ik merk dat er bij de spelers meer vertrouwen is in Clement dan in de voorgangers van Storck. Al is er ook meer kwaliteit dan vorig seizoen.”

Verrassing: “Hun puntentotaal.”

KV Oostende: 7/10

KVO staat 17de met amper 2 op 12. “Ik geef ze echter wel 7 op 10”, aldus Broos. “Maar dan vooral omwille van hun verrassend aangenaam voetbal. Ik had vooraf twijfels maar ze maken het toch waar: veel lef, pressing naar voor enzovoort… Alleen staan ze wel voorlaatste. Als Oostende na vijf wedstrijden nog steeds maar 2 punten telt, zal de twijfel toch toeslaan. Want als je geen punten haalt met je systeem van voetballen, kom je toch in de problemen.”

“Ik las onlangs de quote trust the process van de trainer, maar je kan ook doodgaan aan je principes. Het is mooi wat Blessin wil, maar als je dan 2 op 12 haalt, vraag ik mij toch af of ze de Belgische competitie niet onderschatten? Al geloof ik niet dat KVO laatste zal eindigen, daarvoor is Waasland-Beveren mijn kandidaat nummer 1.”

Verrassing: “Ze maken waar wat ze beloofden: aantrekkelijk en aanvallend voetbal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier